Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupujemy C4GP

Featured Replies

Napisano

Cześć. Dawno tu nie zaglądałem, ale widzę że jest życie na forum.

Po 11 latach użytkowania Xsary nadszedł czas na następcę. W zasadzie jestem zdecydowany na C4 Grand Picasso z silnikiem benzynowym, ale na tym konkrety się kończą ;) Zacząłem zgłębiać temat i np. kilkadziesiąt stron wylewania żali na temat skrzyni MCP w Klubie Cytrynki zniechęciło mnie do tego wynalazku. Z drugiej strony z tego co widzę, to auta od 2011 w manualu były tylko 1.6 Vti 120 KM i tak się zastanawiam czy to trochę nie za mało na taką wielką budę. Silnik o takiej mocy mam w Xsarze kombi i spokojnie daje radę ale C4GP to jednak większa gablota. Z kolei mocniejsze silniki to już THP i tylko ze skrzynią MCP a jakby tego było mało myślę też o zagazowaniu więc raczej ta wersja odpada już na starcie.  W ogłoszeniach nie znalazłem w ogóle dwulitrowych silników w autach młodszych niż 7 letnie. 

O tych silnikach Vti też piszą różne rzeczy, że syf, dno i takie tam - ale czy to nie jest czasem taki sam silnik jak montują w C-Elysee? Teśić ma to autko i jeździ to całkiem fajnie - porównywalnie do Xsary. Ale to też leciutki samochód.

W Peżocie 308 też mam silnik Vti co prawda 1.4 -  auto z 2009 roku i rozrząd się nie rozleciał, fakt że oleju trochę bierze i ja się rozpędzi to idzie ale start ma ciężki, więc sam już nie wiem.

Druga sprawa to zawieszenie pneumatyczne - faktycznie tak to się sypie? W Xsarze belkę regenerowałem w 2009 r i do tej pory jeżdżę bezobsługowo. Nie chcę się wpakować w kłopoty.

Tak więc wychodzi na 1.6 Vti bez pneumatyki. Powiedzcie, że dobrze kombinuję, utwierdzcie mnie w wyborze bo chory się robię od czytania o kangurach przy ruszaniu, przyuczaniu co rok skrzyni w serwisie, pękających miechach zawieszenia po kilka stów za sztukę...

P.S. Diesla nigdy nie miałem za to były 4 auta na gaz i tak już chyba zostanie :D

Napisano

Bardzo zle kombinujesz. Mcp ujdzie, ale vti to porażka.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Czy w takim razie 1.6 Vti z Cytryny aż tak rózni się od 1.4 Vti z Peżota?

To co w takim razie THP lepszy?

Napisano
2 godziny temu, marbed napisał:

Cześć. Dawno tu nie zaglądałem, ale widzę że jest życie na forum.

Po 11 latach użytkowania Xsary nadszedł czas na następcę. W zasadzie jestem zdecydowany na C4 Grand Picasso z silnikiem benzynowym, ale na tym konkrety się kończą ;) Zacząłem zgłębiać temat i np. kilkadziesiąt stron wylewania żali na temat skrzyni MCP w Klubie Cytrynki zniechęciło mnie do tego wynalazku. Z drugiej strony z tego co widzę, to auta od 2011 w manualu były tylko 1.6 Vti 120 KM i tak się zastanawiam czy to trochę nie za mało na taką wielką budę. Silnik o takiej mocy mam w Xsarze kombi i spokojnie daje radę ale C4GP to jednak większa gablota. Z kolei mocniejsze silniki to już THP i tylko ze skrzynią MCP a jakby tego było mało myślę też o zagazowaniu więc raczej ta wersja odpada już na starcie.  W ogłoszeniach nie znalazłem w ogóle dwulitrowych silników w autach młodszych niż 7 letnie. 

O tych silnikach Vti też piszą różne rzeczy, że syf, dno i takie tam - ale czy to nie jest czasem taki sam silnik jak montują w C-Elysee? Teśić ma to autko i jeździ to całkiem fajnie - porównywalnie do Xsary. Ale to też leciutki samochód.

W Peżocie 308 też mam silnik Vti co prawda 1.4 -  auto z 2009 roku i rozrząd się nie rozleciał, fakt że oleju trochę bierze i ja się rozpędzi to idzie ale start ma ciężki, więc sam już nie wiem.

Druga sprawa to zawieszenie pneumatyczne - faktycznie tak to się sypie? W Xsarze belkę regenerowałem w 2009 r i do tej pory jeżdżę bezobsługowo. Nie chcę się wpakować w kłopoty.

Tak więc wychodzi na 1.6 Vti bez pneumatyki. Powiedzcie, że dobrze kombinuję, utwierdzcie mnie w wyborze bo chory się robię od czytania o kangurach przy ruszaniu, przyuczaniu co rok skrzyni w serwisie, pękających miechach zawieszenia po kilka stów za sztukę...

P.S. Diesla nigdy nie miałem za to były 4 auta na gaz i tak już chyba zostanie :D

MCP- po raz kolejny powtórzę, że da się z tym żyć. Ponad miesiąc temu kupiłem kolejną C4GP, była tania to wziąłem na handel. I okazuje się, że jak skrzynię i sprzęgło chwaliłem w swoim to ta "nowa" ma w jeszcze lepszym stanie i jeszcze przyjemniej się tym jeździ.

Co do zawieszenia pneumatycznego to problemem są zasadniczo miechy- wystarczają na jakieś 5 lat a potem wymian obu. Albo się na to szykujesz i nadal masz troszkę fajniejsze zawieszenie, albo bez problemu i tanim kosztem przerobisz sobie na sprężyny.

Dlaczego nie diesel? 2.0 jest bardzo udane. Masz jeszcze 1.6, które jest tańsze w zakupie i spalaniu ale będzie więcej wymagało przy obsłudze.

Forum cytrynki duże źródło wiedzy ale nie bierz na 100% poważnie tego co tam jest.

Napisano
  • Autor

Nigdy nie miałem diesla a już chyba się starzeję i przerażają mnie te fapy, dwumasy i zakazy wjazdu do centrum 8-)

Poza tym cena ON - 4,5 zł cena LPG - 1,9 zł.

Ile realnie spali taki 1,6 HDI? 7 litrów? 

Biorę to pod uwagę - gazowanie to koszt 3 tysiące, benzynę i tak trzeba kupować ale w końcowym rachunku wychodzi chyba jednak taniej. 

Napisano

to inaczej, jak nie chcesz miec problemow zmien obiekt zainteresowan, ani vi ani thp nie powinno Ci po glowie chodzic.

Napisano

JAk nie chcesz diesla to bym sobie odpuścił. VTI słabe dość, THP ma dalej problemy z łańcuchem.

Może rozejrzyj sie za Zafirą jak chcesz do lpg albo Grancd Sceniciem. Lepsze mają silniki benzynowe.

Np taki grand scenic z autematem

https://www.otomoto.pl/oferta/renault-grand-scenic-renault-grand-scenic-v16-2-0-bose-automat-panorama-alu-17-ID6zzO3B.html#d846fdd93b

Edytowane przez cesarz

Napisano
Dnia 3/9/2018 o 11:51, marbed napisał:

Nigdy nie miałem diesla a już chyba się starzeję i przerażają mnie te fapy, dwumasy i zakazy wjazdu do centrum 8-)

Poza tym cena ON - 4,5 zł cena LPG - 1,9 zł.

Ile realnie spali taki 1,6 HDI? 7 litrów? 

Biorę to pod uwagę - gazowanie to koszt 3 tysiące, benzynę i tak trzeba kupować ale w końcowym rachunku wychodzi chyba jednak taniej. 

W HDI masz w miarę dobry filtr cząstek, dość tanią i trwałą dwumasę a o zakazach wjazdu do centrów pierwsze słyszę. Ja kilkanaście lat jeździłem gazowanymi i po przesiadce na HDI nie żałuję. Nie wiem ile spali 1.6, podobno palą mało. Mój 2.0 łyka średnio 7,5 a jeździ dużo po mieście. Owszem, gaz jest tani ale ma ukryte koszty. Z gazu wyleczyła mnie sekwencja, miałem wieczne problemy: a to wadliwe wtryski, a to zły montaż, potem niewłaściwa regulacja. W dieslu nigdy nie wystąpiło nagle większe spalanie, nigdy nie przełączał się za późno na tańsze paliwo, nie wydawałem kasy na czyszczenie krokowca, nowe kable zapłonowe, świece i inne, które na dzień dobry wymienia gazownik jak zgłaszasz problemy. Diesel Ci spali powiedzmy 7 i koniec. Iskrowy weźmie kilkanaście litrów gazu plus benzyna, plus zachwiania obrotów, plus niestety często ograniczona moc maksymalna. Oszczedzasz pozornie- wydajesz na tankowanie małe kwoty na gaz ale ciągle ponosisz równoległe koszty dodatkowe. W dieslu masz wyłącznie paliwo, plus ewentualne naprawy-ale raz na bardzo długi czas. Nie chcę zachwalać diesla bo ma on też swoje wady ale warto to rozważyć, zwłaszcza, że w tym samochodzie diesle są najrozsądniejszym wyborem

Napisano
Dnia 8.03.2018 o 21:35, marbed napisał:

Z drugiej strony z tego co widzę, to auta od 2011 w manualu były tylko 1.6 Vti 120 KM i tak się zastanawiam czy to trochę nie za mało na taką wielką budę. Silnik o takiej mocy mam w Xsarze kombi i spokojnie daje radę ale C4GP to jednak większa gablota.

Ameryki nie odkryję - zależy jak kto jeździ. Ja mam C4P z tym silnikiem i mi wystarcza.  Ale traktuję to auto jako rodzinny dupowóz i wiem, że w sprincie spod świateł rzadko mam szansę na wygraną a kiedy chcę sprawnie wyprzedzić to muszę zredukować o 1-2 biegi. Za to spalanie przy spokojnej jeździe uważam za rewelacyjne - wyjazd wakacyjny z 5 osobami na pokładzie, pełnym bagażnikiem i boksem dachowym skończył się średnim spalaniem 8,1 l/100 km (max. 130 na autostradzie ale sporo podjazdów - trasa 3500 km do/z Chorwacji). Jak na benzynę i masę pewnie w okolicach 2 ton, nie mam powodów do narzekania.

Może i syf, nie dane mi było doświadczyć na własnej skórze. Kupiłem auto z przebiegiem  101 kkm (raczej rzeczywisty - potwierdzony sprawdzeniem w ASO i plikiem faktur od "dziadka z Niemiec"), przejechałem przez 2 lata 40 kkm i "tylko" dolewam olej. To jedyny minus tego silnika jak dla mnie - nigdy wcześniej nie interesował mnie stan oleju w silniku. Silniki vti lubią wypić olej a do tego, niestety są wrażliwe na niski jego stan. Jak dla mnie - kupuj vti (nie THP) i pilnuj oleju. A jak chcesz uzyskać jakąś dynamikę to musisz się namachać lewarkiem. Niestety w młodszych rocznikach C4P/C4GP nie masz dużego wyboru silników benzynowych - masz 1,6 vti /THP. Jeśli nie chcesz diesla (tak jak ja), to z dwojga złego bierz vti - mniej potencjlanych problemów.

Edytowane przez hyperreal

Napisano

1.6vti z C-elysee i 1.6vti z pozostałych Citroenów to zupełnie inne silniki.

Ten pierwszy to stary dobry silnik z rodziny TU pamiętający lata 80-te, ten drugi to średnio udany Prince w wersji bez turbo stworzony z BMW.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.