Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Traktorek czy rider

Featured Replies

Napisano

Panowie,

Czy ktos z Was ma i uzywa traktora lub rajdera do koszenia trawy?

Na co zwracac uwage przy zakupie, tzn jakie funkcje powinien miec zeby sie pozniej nie wkurzac.

Mowa o nowych, budzet do 15k. Celujemy w wikinga od stihla i nie wiem czy rider czy traktorek.

http://www.stihl.pl/Produkty-VIKING/Kosiarki-samojezdne/Kosiarki-typu-RIDER/274987-1587/MR-4082.aspx

czy taki:

http://www.stihl.pl/Produkty-VIKING/Kosiarki-samojezdne/Kosiarki-samojezdne-VIKING/22528-830/MT-5097-C.aspx

ps. to nie dla mnie, kierowca bedzie dziadek na emeryturze, ktoremu sie juz nie chce lazic z kosiarka. Trawnik ok 4000m2, kilka drzewek jest.

ps2. wg. mnie mus to kosz otwierany na jakas dzwignie, zeby wysypac trawe, reszta to chyba bajery czy przydatne rzeczy?

Edytowane przez amciek

Napisano

Przy takiej powierzchni tylko traktor - szerzej tnie i wygodniej będzie się tym kierować :ok:

Konieczne skrzynia hydrostatyczna i dobrze byłoby sprawdzić, jak jest z przełączaniem przód tył - u mnie jest podwójny pedał gazu - bardzo wygodne rozwiązanie.

W tym Vikingu jest dodatkowo dźwignia - ale na szczęście przy kierownicy.

Zobacz jak jest w Stidze https://www.stiga.pl/sklep/koszenie-trawnika/traktory-ogrodowe/traktory-ogrodowe-z-centralnym-agregatem-tnacym/traktory-ogrodowe-z-koszem/estate-2084-h

Tu dostajesz zestaw do mulczowania gratis (noże i wkładkę) oraz ładowarkę do akumulatora.

Napisano
  • Autor
Dnia 3/9/2018 o 17:20, rwIcIk napisał:

Przy takiej powierzchni tylko traktor - szerzej tnie i wygodniej będzie się tym kierować :ok:

Konieczne skrzynia hydrostatyczna i dobrze byłoby sprawdzić, jak jest z przełączaniem przód tył - u mnie jest podwójny pedał gazu - bardzo wygodne rozwiązanie.

W tym Vikingu jest dodatkowo dźwignia - ale na szczęście przy kierownicy.

Zobacz jak jest w Stidze https://www.stiga.pl/sklep/koszenie-trawnika/traktory-ogrodowe/traktory-ogrodowe-z-centralnym-agregatem-tnacym/traktory-ogrodowe-z-koszem/estate-2084-h

Tu dostajesz zestaw do mulczowania gratis (noże i wkładkę) oraz ładowarkę do akumulatora.

A mnie sie wlasnie wydawalo, ze riderem sie latwiej manewruje. Ze jest bardziej zwrotny niz traktorek. Poza tym chyba latwiej sie wsiada na ridera.

Problem polega na tym, ze nigdy nie jechalem riderem i nawet nie ma gdzie sprobowac bo u dealerow maja tylko na zamowienie. Traktorek jakis stoi wiec usiasc mozna ale przejechac sie juz nie. To jest bez sensu, ze wydac kupe forsy i nie mozna sprobowac.

O co chodzi z ta hydrostatyczna skrzynia? Czy w Stidze sa jakies silniki, ktorych nalezy unikac?

Cos kiedys slyszalem, ze trzeba uwazac na niektore silnika Briggsa - wadliwe konstrukcje. Ale nie wglebialem sie w temat.

Napisano
27 minut temu, amciek napisał:

A mnie sie wlasnie wydawalo, ze riderem sie latwiej manewruje. Ze jest bardziej zwrotny niz traktorek. Poza tym chyba latwiej sie wsiada na ridera.

Problem polega na tym, ze nigdy nie jechalem riderem i nawet nie ma gdzie sprobowac bo u dealerow maja tylko na zamowienie. Traktorek jakis stoi wiec usiasc mozna ale przejechac sie juz nie. To jest bez sensu, ze wydac kupe forsy i nie mozna sprobowac.

O co chodzi z ta hydrostatyczna skrzynia? Czy w Stidze sa jakies silniki, ktorych nalezy unikac?

Cos kiedys slyszalem, ze trzeba uwazac na niektore silnika Briggsa - wadliwe konstrukcje. Ale nie wglebialem sie w temat.

U siebie dali mi się przejechać traktorem który chciałem kupić :ok:

Ridery które oglądałem, nie wzbudzały zaufania - ale może te droższe są godne uwagi :hmm:

Skrzynia hydrostatyczna nie ręczna, to po pierwsze, a po drugie trzeba zobaczyć, jak szybko i czy wygodnie przestawia się do jazdy przód-tył - ważne przy manewrach, gdzie na działce jest sporo nasadzeń.

Stiga to obecnie już nie szwedzki wyrób, ale włoska chińszczyzna. Był podobno czas, że zjechali z jakością, ale zapewniają, że ostatnio poprawili się. ;]

W zakładanym budżecie jest jeszcze Husqvarna.

Briggs kiedyś był niezniszczalny. Nie wiem jak teraz.

Napisano
  • Autor
36 minut temu, rwIcIk napisał:

U siebie dali mi się przejechać traktorem który chciałem kupić :ok:

Ridery które oglądałem, nie wzbudzały zaufania - ale może te droższe są godne uwagi :hmm:

Skrzynia hydrostatyczna nie ręczna, to po pierwsze, a po drugie trzeba zobaczyć, jak szybko i czy wygodnie przestawia się do jazdy przód-tył - ważne przy manewrach, gdzie na działce jest sporo nasadzeń.

Stiga to obecnie już nie szwedzki wyrób, ale włoska chińszczyzna. Był podobno czas, że zjechali z jakością, ale zapewniają, że ostatnio poprawili się. ;]

W zakładanym budżecie jest jeszcze Husqvarna.

Briggs kiedyś był niezniszczalny. Nie wiem jak teraz.

Husvquarna tez dobra ale celujemy w wikinga bo znajomy ma punkt sprzedazy i serwis wiec nie chce kombinowac z innymi markami. Towar jest znany, sprawdzony, serwis bedzie zapewniony, odpowiedni rabat przy zakupie tez.

Pytanie teraz ktory model wybrac. Moze jeszcze ktos jezdzi, uzywa takich traktorkow? Na co zwracac uwage przy zakupie? Jakie opcje sa godne uwagi.

Napisano
12 minut temu, amciek napisał:

Husvquarna tez dobra ale celujemy w wikinga bo znajomy ma punkt sprzedazy i serwis wiec nie chce kombinowac z innymi markami. Towar jest znany, sprawdzony, serwis bedzie zapewniony, odpowiedni rabat przy zakupie tez.

Pytanie teraz ktory model wybrac. Moze jeszcze ktos jezdzi, uzywa takich traktorkow? Na co zwracac uwage przy zakupie? Jakie opcje sa godne uwagi.

Ten Viking trochę drogi, ale może dobry.

Zwróć uwagę co dostajesz, czy w cenie jest zestaw do mulczowania (odpowiednie noże i wkładka, ewentualnie deflator) - bo przy takim areale, to chyba nie będzie zbierał do kosza.

Ładowarka do akumulatora?

Przy 4 tys. m2 ważna jest szerokość koszenia i moc silnika.

Ja mam tylko 2 tys. m2, silnik 450 cm3 i szerokość koszenia 84 cm - i to jest IMO w sam raz do takiej powierzchni.

Napisano
  • Autor
Ten Viking trochę drogi, ale może dobry.
Zwróć uwagę co dostajesz, czy w cenie jest zestaw do mulczowania (odpowiednie noże i wkładka, ewentualnie deflator) - bo przy takim areale, to chyba nie będzie zbierał do kosza.
Ładowarka do akumulatora?
Przy 4 tys. m2 ważna jest szerokość koszenia i moc silnika.
Ja mam tylko 2 tys. m2, silnik 450 cm3 i szerokość koszenia 84 cm - i to jest IMO w sam raz do takiej powierzchni.

Wiem, że drogi Viking ale jak się odejmie rabat to wyjdzie podobnie jak np stiga.

Ile razy można mulczowac? Nie znam się na pielęgnacji trawników ale z tego co wyczytałem to mulczowanie polega na drobnym mieleniu i zostawia i tej trawy jako nawóz. Powiedzmy, że koszenie jest 5 w sezonie to czy za każdym razem mogę mulczowac? Mnie się wydaje, że i tak do kosza trzeba będzie zbierać.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Napisano
4 minuty temu, amciek napisał:

Wiem, że drogi Viking ale jak się odejmie rabat to wyjdzie podobnie jak np stiga.

Ile razy można mulczowac? Nie znam się na pielęgnacji trawników ale z tego co wyczytałem to mulczowanie polega na drobnym mieleniu i zostawia i tej trawy jako nawóz. Powiedzmy, że koszenie jest 5 w sezonie to czy za każdym razem mogę mulczowac? Mnie się wydaje, że i tak do kosza trzeba będzie zbierać.

Ja zawsze mulczuję :ok:

Z 2 tys. m2 skoszonej trawy jest tyle, że nie chce mi się jej zbierać ;]

Na wiosnę można zrobić areację/wertykulację i wygrabić to, co zostało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.