Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zabawy z wielozaworem.

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów.

Od razu na początku napiszę, że takie rzeczy robi się na własną odpowiedzialność i nie biorę odpowiedzialności za naśladowców i ewentualne skutki ich działań.

Mając w bliższej lub dalszej przyszłości zamiar wzmacniania serducha w moim aucie pomyślałem o zwiększeniu wydajności instalacji gazowej. Wielokrotnie słyszałem już o zaleceniach gazowników aby do większej mocy silników stosować przewody zbiornik>parownik średnicy 8mm. Mocniejsze parowniki np BRC mają wloty dostosowane do przewodu 8mm, są też odpowiednie zawory z filtrem. Ale jak dotąd nikt nie wspomniał, ani sam nie widziałem wielozaworu przystosowanego do przewodu 8mm. Gdy troche pracowałem u gazownika to w sytuacji montowania przewodu 8mm wkręcało się odpowiedni nypel w typowy wielozawór i wszystko. Tymczasem chociażby rurka wlotowa wielozaworu ciągnąca gaz z dna zbiornika ma przecież 6mm.

Parę dni temu rozkręciłem swój stary wielozawór BRC. Zbiornik 315 a zawór na 220mm. Ech ci gazownicy... Rurka wlotowa oczywiście 6mm i do tego podrdzewiała. W gnieździe rurki kulkowy zawór bezpieczeństwa o przepustowości jeszcze mniejszej niż ta rurka. Dalszy przepływ gazu wewnątrz wielozaworu to już większe przepływy bo kanaliki mają po 6mm i więcej wewnętrznej średnicy.

Więc zrobiłem tak:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2cfda5d8d59fe56e.html

Rurka wlotowa do wielozaworu miedziana 8mm.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c79748eadda618e4.html

Porównanie przelotów tych rurek.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/59104164e395e079.html

Podkładka blokująca kulkę zaworka bezpieczeństwa dostała 3 otworki zamiast jednego. Kulka zaworu ma 8mm. Kanał, w którym siedzi kulka miał 9mm, teraz ma 10mm.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/49f37199e66286ac.html

Sitko na końcu rurki zaadoptowałem ze starego samochodowego ssaka do paliwa. Deczko większe niż oryginał. Takie sitko może być przy ruchach paliwa w zbiorniku mocniej przez to paliwko naciskane. Z tego względu rurka będzie miała dodatkowe usztywnienie mocowania do wielozaworu.

Przy okazji rozwałki naprawiam to co nie działało: ramię pływaka, odcięcie tankowania i wskazanie poziomu paliwka.

Może to gra niewarta świeczki, ale ja lubię takie druciarstwo odstawiać.

PS. Zdjęcia się nie otwierają same i jeszcze nie wiem dlaczego? Na razie poprzerabiałem na URL-e

Napisano

Rurka wlotowa do wielozaworu miedziana 8mm.

2cfda5d8d59fe56emed.jpg

Porównanie przelotów tych rurek.

c79748eadda618e4med.jpg

Podkładka blokująca kulkę zaworka bezpieczeństwa dostała 3 otworki zamiast jednego. Kulka zaworu ma 8mm. Kanał, w którym siedzi kulka miał 9mm, teraz ma 10mm.

59104164e395e079med.jpg

Sitko na końcu rurki zaadoptowałem ze starego samochodowego ssaka do paliwa. Deczko większe niż oryginał.

49f37199e66286acmed.jpg

Napisano
  • Autor

Zdaje się że wrzuciłem adresy stron z obrazkami, zamiast adresów samych obrazków.

Już w trakcie roboty zauważyłem, że z tak dużym sitkiem nie da się jednocześnie włożyć pływaka do wnętrza zbiornika. Trzeba będzie odkręcić pływak od wielozaworu i:

1) oddzielnie włożyć do zbiornika pływak,

2) potem rurkę z sitkiem,

3) przykręcić pływak do wielozaworu,

4) przykręcić wielozawór do zbiornika.

Prototypy tak mają...

Drugie podejście do innej fotki - gniazdo gdzie przykręcona jest rurka wlotowa gazu . Tutaj pod rurką siedzi zawór kulkowy (rozwiert z 9 na 10mm).

0bdf69b8984d7345med.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.