Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym grozi

Featured Replies

Napisano

sorry że temat nie dotyczy car audio tylko home audio grinser006.gif ale pewnie dla speców to banalne pytanie. Czym grozi podłączenie głośników 4 ohm pod wzmacniacz 8 ohm ? Mozna coś popsuc ? A jeśli tak to co ? głośnik czy wzmacniacz ? 20.GIFblagam.gif

Napisano

> sorry że temat nie dotyczy car audio tylko home audio ale pewnie dla

> speców to banalne pytanie. Czym grozi podłączenie głośników 4

> ohm pod wzmacniacz 8 ohm ? Mozna coś popsuc ? A jeśli tak to co

> ? głośnik czy wzmacniacz ?

Moim zdanie grozi spaleniem kolumn a na pewno nie wzmacniaczowi!! 30.GIF

Napisano

Teoretycznie niczym - wzmacniacz będzie się bardziej grzać - chyba że będziesz szaleć na zbyt niskiej Z , to może się to źle skończyć. Do samego "sprawdzenia" czy głośnik/kolumna działa wystarczy;]

Napisano

> Moim zdanie grozi spaleniem kolumn a na pewno nie wzmacniaczowi!!

jak sie dobrze nie orientujesz to nie glosuj i nie wprowadzaj innych w blad!

Podlaczenie obciazenia o nizszej impedancji niz nominalna MOZE spowodowac uszkodzenie wzmacniacza.

Uszkodzenie glosnikow moze sie zdarzyc natomiast glownie wskutek podania na nie zbyt duzej mocy, bezposrednio wskutek wiekszego obciazenia niz wzmak moze wytrzymac to nie. Ale posrednio jesli np. wzmak sie spali i w ostatnim odruchu zycia zapoda stale napiecie na glosniki to owszem

Napisano
  • Autor

dzięki za odpowiedzi blagam.gif, ale powiem o co chodzi z tymi głośnikami. Mam zestaw DVD, prosty model Sanyo - wszystko w jednym. Po ostatnich pracach porządkowych znalazłem dwa głośniki samochodowe (takie a'la kolumienki samochodowe) z dwoma głosnikami każda. No i wpadł mi do głowy pomysł żeby podłączyć je do zestawu jako przody hmm.gif, szybka akcja i lekkie zaskocznie bo graja sporo lepiej od oryginalnych (więcej wysokich tonów) po prostu dla mnie ładniej grają. No i dlatego zrodziło się pytanie czy mogą pozostac bo są 4 ohm a oryginalne 8 ohm. Basów tam nie ma bo od tego jest subwoofer, zresztą ten mój zestaw DVD to taka popierdółka sprzed chyba 6 lat. Może to grac czy nie ? hmm.gif

Napisano

>oryginalne 8 ohm.

Nie wiesz czy wzmacniacz jest 8 czy 4 Ohm, po tym, że orygnialnie były tam 8 Ohm jeszcze niczego nie jesteś pewien. Sprawdź w specyfikacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.