Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ocieplenie małego kawałka ściany OD ŚRODKA

Featured Replies

Napisano

Mam dość długi korytarz (~10 m długości, ~3 szerokości i ~3 wysokości). Na jego końcu znajdują się duże drzwi na podwórze i niestety przyłącze gazowe w ścianie. W związku z tym przyłączem i licznikiem ściana jest dość cienka w tym miejscu i przy większym mrozie (-10) leje mi się po niej skroplona woda. Myślałem, że poprawa wentylacji rozwiąże problem, ale nadal nie jest dobrze.

Korytarz na razie jest ustawiony na 16 stopni, ale docelowo ma być ogrzewany jak reszta domu.

Na zewnątrz za jakiś czas planuję wybudować dość spory wiatrochron, ale to na razie plan.

Potrzebuje jakiegoś pomysłu jak to ocieplić. Pierwsze co przychodzi mi do głowy to np. dać warstwę styropianu i styroduru - wiem, że to są materiały do stosowania na zewnątrz, ale w sumie pokryłbym może z 5 metrów kwadratowych muru (końcówkę korytarza wokół drzwi) więc może nie byłoby to nic strasznego? Jakieś inne pomysły?

Z góry dzięki.

Napisano
1 godzinę temu, ZelaznyKarzel napisał:

Mam dość długi korytarz (~10 m długości, ~3 szerokości i ~3 wysokości). Na jego końcu znajdują się duże drzwi na podwórze i niestety przyłącze gazowe w ścianie. W związku z tym przyłączem i licznikiem ściana jest dość cienka w tym miejscu i przy większym mrozie (-10) leje mi się po niej skroplona woda. Myślałem, że poprawa wentylacji rozwiąże problem, ale nadal nie jest dobrze.

Korytarz na razie jest ustawiony na 16 stopni, ale docelowo ma być ogrzewany jak reszta domu.

Na zewnątrz za jakiś czas planuję wybudować dość spory wiatrochron, ale to na razie plan.

Potrzebuje jakiegoś pomysłu jak to ocieplić. Pierwsze co przychodzi mi do głowy to np. dać warstwę styropianu i styroduru - wiem, że to są materiały do stosowania na zewnątrz, ale w sumie pokryłbym może z 5 metrów kwadratowych muru (końcówkę korytarza wokół drzwi) więc może nie byłoby to nic strasznego? Jakieś inne pomysły?

Z góry dzięki.

Jak zakryjesz czymkolwiek tę wilgoć od wewnątrz, to będzie pięknie to gniło i grzyb urośnie pokaźny

Napisano
  • Autor
25 minut temu, maro_t napisał:

Jak zakryjesz czymkolwiek tę wilgoć od wewnątrz, to będzie pięknie to gniło i grzyb urośnie pokaźny

Chodzi o to, żeby wysuszyć, a następnie pokryć czymś, co nie będzie tak zimne - czyli jest szansa, że nie będzie się na tym nic skraplać. W perspektywie 1-2 lat ta ściana przestanie mieć wielkie znaczenie, bo będzie przed nią pomieszczenie buforujące.

Napisano
Teraz, ZelaznyKarzel napisał:

Chodzi o to, żeby wysuszyć, a następnie pokryć czymś, co nie będzie tak zimne - czyli jest szansa, że nie będzie się na tym nic skraplać. W perspektywie 1-2 lat ta ściana przestanie mieć wielkie znaczenie, bo będzie przed nią pomieszczenie buforujące.

Nie będzie się skraplać na tym czym ocieplisz, ale nadal będzie się skraplać pomiędzy ścianą, a warstwą ocieplenia. Do tego nie będzie tam żadnej wentylacji i będzie tam sobie pięknie rosło życie. Widzieć tego nie będziesz, ale oddychać tym już tak

Napisano
  • Autor
14 minut temu, maro_t napisał:

Nie będzie się skraplać na tym czym ocieplisz, ale nadal będzie się skraplać pomiędzy ścianą, a warstwą ocieplenia. Do tego nie będzie tam żadnej wentylacji i będzie tam sobie pięknie rosło życie. Widzieć tego nie będziesz, ale oddychać tym już tak

Ale z czego ma się skraplać, jak tam nie będzie praktycznie dostępu powietrza.

Nie czepiam się, tylko zgłębiam temat. ;) 

Napisano
2 minuty temu, ZelaznyKarzel napisał:

Ale z czego ma się skraplać, jak tam nie będzie praktycznie dostępu powietrza.

Ze ściany...

Ociepl wnękę od zewnątrz. Choćby 5cm. styropianu i będzie spokój.

Napisano
  • Autor
Teraz, Joki napisał:

Ze ściany...

Ociepl wnękę od zewnątrz. Choćby 5cm. styropianu i będzie spokój.

nie ma szans, we wnęce jest licznik - musiałbym przebudować przyłącze, więc cała zabawa z odbiorem itd. - a za jakiś czas i tak przeniosę go na tę przybudówkę co powstanie

Napisano
1 minutę temu, ZelaznyKarzel napisał:

nie ma szans, we wnęce jest licznik - musiałbym przebudować przyłącze, więc cała zabawa z odbiorem itd. - a za jakiś czas i tak przeniosę go na tę przybudówkę co powstanie

Licznik przyciśnięty do samej ściany? Jeśli jest choć mała szczelina wsuń arkusz cieńszego styropianu a dookoła piątką...

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Joki napisał:

Licznik przyciśnięty do samej ściany? Jeśli jest choć mała szczelina wsuń arkusz cieńszego styropianu a dookoła piątką...

Licznik starego typu, taki wielki, nie ma tam za bardzo miejsca. Może gdybym się dogadał z gazownią na wymianę to dałoby się coś pod spodem przykleić... :hmm: 

Ale ostatnio odmówili mi wymiany licznika, ponieważ ten co mam jest "dobry" - tyle że jak wyłączą gaz to muszę się namordować z ponownym włączeniem (jako jedyny odbiornik mam kocioł gazowy, więc w razie zapowietrzenia nie mogę sobie odkręcić kurka w kuchence...) :facepalm: 

Napisano
1 minutę temu, ZelaznyKarzel napisał:

Licznik starego typu, taki wielki,

To drzwiczki ociepl.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Joki napisał:

To drzwiczki ociepl.

No dobra, a gdybym oblepił to jakąś pianką? Upchałbym gdzie się da styropian, a ewentualne szczeliny pianką (zwykłą niskorozprężną, czy są jakieś wskazane?)

Na drzwiczki powinno wejść ok. 4-5 cm styropianu, pod licznik może 3 wejdzie...

Czym taki styropian zabezpieczyć przed rozkładem?

Napisano
2 minuty temu, ZelaznyKarzel napisał:

Czym taki styropian zabezpieczyć przed rozkładem?

Będzie dobrze. Niczym albo dla pewności jeśli może zawilgotnieć, daj styrodur.

Napisano
  • Autor

Dobra to spróbuję ocieplić tę wnękę. :ok: 

Dzięki Panowie za rady.

Jak się nie uda to i tak problem powinien się rozwiązać wraz rozbudową chałupy.

Napisano
5 godzin temu, ZelaznyKarzel napisał:

Z góry dzięki.

Możesz dać w tym miejscu 1 cm styropianu. Jest na tyle cienko, aby się pod spodem nic nie skraplało a na tyle grubo, aby nie było zimnej ściany.

Ja mam tak zrobione wnęki okienne - jest w środku wyłożone 1 cm styropianu i nie ma chłodu od okna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.