Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrodzenie

Featured Replies

Napisano

Działkę mam narożną, wstępny plan jest taki, żeby od głównej ulicy (25m) dać porządniejszy płot, a od bocznej (30m) panelową "siatkę". O ile z siatką nie ma większego problemu, to z frontem się zastanawiam nad dwoma wariantami:

1. Metalowe słupki i przęsła pomiędzy nimi, pod przęsłami położony bruk albo wysypane kamyki
  2. Murek i słupki z bloczków/pustaków i przęsła pomiędzy tym

Tak szacunkowo, ile droższa jest wersja z murkiem? Są jakieś zalety albo istotne wady któregoś z rozwiązań? Poniżej przykład o co mi chodzi ;)

1.

nowoczesne-ogrodzenia-panelowepalisadowe

2.

118626_14324538_109oo14734106016_1526012

Napisano

Interesowałem się tym.

Na stronach producentów są kalkulatory i można oszacować ile pójdzie tych pustaków łupanych. Cenę tego towaru znajdziesz w necie. Więc policzysz ile samo to będzie kosztować.

Następnie kontaktowałem się z wykonawcą i on gada tak:

- 200zł za metr bieżący roboty (bo to normalnie trzeba ławy fundamentowe wylać, na których te pustaki są układane)

- 20zł za ułożenie 1 szt tego pustaka

Więc w naszym przypadku (ogrodzenie 58m długości) trochę by to kosztowało.

Inna wersja ogrodzenia to z podmurówką gotową, bez tych łupanych całkiem. Właśnie takie przęsła jak dałeś. To jakieś 35 tys. z montażem.

Jeszcze inna i jeszcze tańsza (ale wyceny nie mam) to całkiem bez podmurówki (tak jak pisałeś - jakieś kamyki wysypane). Ale raczej takiej nie bierzemy pod uwagę. Jedyne co mi się kojarzy to jakieś próby podkopania się przez zwierzynę pod płotem - bez podmurówki to będzie ułatwione.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, exor napisał:

Interesowałem się tym.

Na stronach producentów są kalkulatory i można oszacować ile pójdzie tych pustaków łupanych. Cenę tego towaru znajdziesz w necie. Więc policzysz ile samo to będzie kosztować.

Następnie kontaktowałem się z wykonawcą i on gada tak:

- 200zł za metr bieżący roboty (bo to normalnie trzeba ławy fundamentowe wylać, na których te pustaki są układane)

- 20zł za ułożenie 1 szt tego pustaka

Więc w naszym przypadku (ogrodzenie 58m długości) trochę by to kosztowało.

Inna wersja ogrodzenia to z podmurówką gotową, bez tych łupanych całkiem. Właśnie takie przęsła jak dałeś. To jakieś 35 tys. z montażem.

Jeszcze inna i jeszcze tańsza (ale wyceny nie mam) to całkiem bez podmurówki (tak jak pisałeś - jakieś kamyki wysypane). Ale raczej takiej nie bierzemy pod uwagę. Jedyne co mi się kojarzy to jakieś próby podkopania się przez zwierzynę pod płotem - bez podmurówki to będzie ułatwione.

200zł za metr? Przy 25m to 5000.

Koparka rów o głębokości 1m (granica przemarzania wykopie za godzinę). Stówa

Benon - przyjeżdża grucha i wylewa kilka kubików betonu. Powiedzmy 1500

20zł za pustak? Niezła stawka za godzinę wychodzi :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.