Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak mi już pomysłów - gaśnie wyrywkowo na gazolince.

Featured Replies

Napisano

Witam! Opisywałem już to kiedyś na FL ale nikt nie odpowiedział. Wiem że to trudny przypadek bo występuje sporadycznie nie mniej jednak jest wkurzający.

Do rzeczy.

Od pewnego czasu-dokładnie gdy wymieniłem filterek gazu ale przecież to nie może być przyczyną, gaśnie mi co kilkaset kilometrów.

Jade sobie np w trasce i w pewnym momencie czuje że jak odpuszczam gaz to jest takie mocniejsze hamowanie silnikiem, dodaje stopniowo gazu-nic się nie dzieje a później szarpnięcie i silnik zaczyna ciągnąć.

Gdy przełącze podczas takich objawów na benzynke to upływają jakieś 3 sekundy (a więc dłużej niż podczas prawidłowego działania) i silnik zaczyna normalnie jechać-wracam na gaz i jest to samo. Przypadłoś taka trwa kilka minut po czym znika i autko jeździ dalej normalnie.

W trasie jest to pół biedy ale gdy stoje w korkach i napadnie go właśnie to oczywiście autko gaśnie, trzeba gazować żeby utrzymać na obrotach lub przełączać na benzynke.

Wymieniłem świece, krokowca od gazu (stary jak kiedyś pisałem był podparty od dołu wkrętem więc nie domykał się nigdy do końca) regulowali mi kilka razy instalke, nawet kompa tego standardowego skanowali.

Ratujecie-co to może być-czy coś nie łączy, czy się zatyka.

Za każdy pomysł dziękuje-będe sprawdzał pokolei.

Napisano

> Od pewnego czasu-dokładnie gdy wymieniłem filterek gazu ale przecież to nie może być przyczyną, gaśnie mi co kilkaset kilometrów.

Najczęsciej przy filtrze gazu jest elektrozawór i jeżeli on się zawiesza to przeczyna może być mechaniczna (jakieś opory - tarcie) lub elektryczna (gubienie masy). W pierszym przypadku trzeba rozebrać i przeczyścić, w drugim sprawdzić przewody i podłącznie do masy.

Napisano
  • Autor

> Najczęsciej przy filtrze gazu jest elektrozawór i jeżeli on się

> zawiesza to przeczyna może być mechaniczna (jakieś opory -

> tarcie) lub elektryczna (gubienie masy). W pierszym przypadku

> trzeba rozebrać i przeczyścić, w drugim sprawdzić przewody i

> podłącznie do masy.

To by się zgadzało-bo wyjmowałem go gdy dobierałem się do filterka.

Chyba pójde i sprawdze to sobie.

Napisano
  • Autor

Heh przez ostatnie dni przeczyściłem styki przy elektrozaworze, nawet dorzuciłem jeszcze jedną masę żeby nie było że słabo masuje i naprawde autko śmiga super.

Niestety dzisiaj znowu miałem wrażenie że dopadło go kilkusekundowe szarpanie, gaśnięcie. Objaw trwa dosłownie kilkadziesiąt sekund i występuje tak co ok 150km confused.gif

Już przy rozpędzaniu czuje gdy wrzucam na 3 a autko pierwsze przychamuje silnikiem a dopiero ciągnie.

A tak swoją drogą to elektrozawór może być otwarty albo zamknięty czy może mieć stany pośrednie tzn gdy styki miałby bródne to może to powodować jakieś utrudnienia w przepływie gazu?

Heh znajomy w Volvo miał jakiś przekaźnik padnięty i podobne zjawiska występowały ale co może być w Lanim z Bedini to nie wiem.

Dodam że po ostatnich regulacjach i przeglądach autko chodzi rewelacyjnie poza tą przypadłością występującą z nienacka.

Napisano
  • Autor

Hmmm dodam jeszcze tylko że te objawy zaczęły występować po wymianie filterka-sam to zrobiłem kiedyś ale czy można tam było coś skopać?

Tak swoją drogą to słyszałem opowieść że po rozkręceniu można na chwilke odkręcić delikatnie gaz żeby wydmuchało ewentualny syf z przewodów byle tylko nie wylecieć w powietrze zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.