Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęt z Allegro - jak to jest?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam trochę nietypowe pytanko dotyczące zakupu (np na Allegro) używanego sprzętu (car audio - radia, wzmacniacze, głośniki itd.). Czy można legalnie nabyć tego typu sprzęt bez pudła ani żadnych papierów, kiedy sprzedawca (osoba prywatna - nie wystawia rachunku, ale sprzedała bardzo duużo tego typu rzeczy) twierdzi że jest legalny i pochodzi ze sprowadzonego auta? Jak to jest "w zgodzie z prawem" - czy wogóle można kupować używany sprzęt bez w zasadzie żadnego dowodu jego legalności poza słowem sprzedawcy? Pytam, bo kiedyś niemiłą sytuację ze sprzętem audio niepewnego pochodzenia.

Pozdrawiam,

sebak

Napisano

> Witam,

> Mam trochę nietypowe pytanko dotyczące zakupu (np na Allegro)

> używanego sprzętu (car audio - radia, wzmacniacze, głośniki

> itd.). Czy można legalnie nabyć tego typu sprzęt bez pudła ani

> żadnych papierów, kiedy sprzedawca (osoba prywatna - nie

> wystawia rachunku, ale sprzedała bardzo duużo tego typu rzeczy)

> twierdzi że jest legalny i pochodzi ze sprowadzonego auta? Jak

> to jest "w zgodzie z prawem" - czy wogóle można kupować używany

> sprzęt bez w zasadzie żadnego dowodu jego legalności poza słowem

> sprzedawcy? Pytam, bo kiedyś niemiłą sytuację ze sprzętem audio

> niepewnego pochodzenia.

> Pozdrawiam,

> sebak

Kupować można, ale jak się okaże, że kradzione, to jest zonk.

Zawsze można się bronić, że kupione w dobrej wierze.

Ale dla zasady nie kupuje się takiego sprzętu, bo jak nie będzie zbytu, to nie będzie kradzieży (albo ceny spadną hehe)

Napisano

ja kiedys jak szukalem radia to mi sam sprzedawca dal znac ze sprzet nie jest legalny ale brany z niemiec czy cos ,i od razu powiedzial ze policja bardzo czesto przyjezdza mu do domu na sprawdzanie i nic nie maja icon_eek.gifscrewy.gif

oczywiscie zrezygnowalem z tego zakupu, kupilem legalne radio z pudelkiem i faktura zakupu itp

ale nie zawsze gdy nie ma pudelka to znaczy ze sprzet jest kradziony , ja swoje radio sprzedalem bez zadnych papierow ale z tego wzgledu ze przeprowadzalem sie i najzwyczajniej w swiecie zgubilem pudelko z cala zawartoscia i paragonemoslabiony.gif

fakt faktem jednak ze nikt mnie nie zapytal z osob zainteresowanych czy radio jest legalne, jakos wiekszosc kupujacych nie martwi sie zbytnio czy sprzet jest kradziony czy nie bo i tak policial.gif tego nie sprawdza przy zadnych kontrolach confused.gif

smutne ale prawdziwe

p.s. podobnie jest gdy kupujemy samochod w ktorym juz jest radio , jakos nikogo zbytnio nie interesuje czy jest to legalne radio

pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Mam trochę nietypowe pytanko dotyczące zakupu (np na Allegro)

> używanego sprzętu (car audio - radia, wzmacniacze, głośniki

> itd.). Czy można legalnie nabyć tego typu sprzęt bez pudła ani

> żadnych papierów, kiedy sprzedawca (osoba prywatna - nie

> wystawia rachunku, ale sprzedała bardzo duużo tego typu rzeczy)

> twierdzi że jest legalny i pochodzi ze sprowadzonego auta? Jak

> to jest "w zgodzie z prawem" - czy wogóle można kupować używany

> sprzęt bez w zasadzie żadnego dowodu jego legalności poza słowem

> sprzedawcy? Pytam, bo kiedyś niemiłą sytuację ze sprzętem audio

> niepewnego pochodzenia.

> Pozdrawiam,

> sebak

kiedys jak bylem maly i mialem 17 latek to kupilem radio na allegro jvc kameleon i chyba przez glupote albo niewiedze oraz poczatki mojej przygody nie zapytalem sie o pochodzenie radia, dalem za nie 400zl dostalem nowa kostke i nowa pol kieszen.... radio pewnie gdzies walone... niestety

dzis mam 21 lat i na tyle na ile mi finanse pozwalaja to kupuje sprzet TYLKO NOWY z pudlem papierek gwarancja polska itd. kiedys pionka 7700 kupilem w dobrej cenie nowy itd przywieziony sprzet z niemiec facet z furgonetki wyjol mi to radio a na pace kupa sprzetu grajacego, nie oclony byl jak przypuszczam ale dostalem wszystkie papiery wiec nie gadalem nic (paragon gwarancja polska )

a teraz mam clariona 658 i nie wiem na co zmienic bo to co mi pasuje to powyzej 1000 a kasy nie mam wiec niestety..... na wolumen nie pojade....

Napisano

A ja na Allegro sprzedałem swoje oryginalne fordowskie radio.

Kupiłem je razem z (używanym) Mondeo i po prostu wymieniałem na lepsze.

Niestety pierwszy właściciel gdzieś zapodział papiery od radia i był tylko panel i naklejka z kodem.

Niestety takie przypadki też się zdarzają, sprzęt jest w pełni legalny, a papierów brak frown.gif

Pozdrawiajka,

Alek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.