Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

na co komu stary katalizator?

Featured Replies

Napisano

bede wymienial katalizator i w zwiazku z tym dostalem zapytanie czy nie odsprzedalbym starego i kilka innych pytan typu od jakiego auta co jaka siatka czy wypalony itp.po co komu stary przepalony kat?

Napisano

> bede wymienial katalizator i w zwiazku z tym dostalem zapytanie czy

> nie odsprzedalbym starego i kilka innych pytan typu od jakiego

> auta co jaka siatka czy wypalony itp.po co komu stary przepalony

> kat?

slyszalem ze tam ponoc platyna jest i wygrzebujom smile.gif

Napisano

> slyszalem ze tam ponoc platyna jest i wygrzebujom

Jest sporo platyny.

http://www.auto-online.pl/serwis/wykaz/katalizator/katalizator.htm

W katalizatorze jest kilkanaście razy więcej platyny niż w rudzie platyny.

Recykling katalizatorów jest pożądany zarówno ze względów ekonomicznych jak i ekologicznych. Uzyskanie 1 kg platyny wymaga wydobycia około 150 ton rudy z głębokości 1000 metrów. Wydobyta ruda poddawana jest mieleniu, sortowaniu a następnie obrobiona metodami pirometalurgicznymi i hydrometalurgicznymi.

W czasie tego procesu powstaje wiele produktów odpadowych wymagających składowania. Proces technologiczny przeróbki rud platynowych jest bardzo energochłonny, a ponadto powoduje szkody w środowisku naturalnym. W porównaniu z procesem produkcji, zawartość metali szlachetnych w katalizatorze jest dość wysoka, ponieważ z 2 ton starych katalizatorów, czyli około 0,5 tony wkładu ceramicznego uzyskuje się około 1 kg platyny.

Stąd tez zagrożenia ekologiczne oraz zapotrzebowanie energetyczne w recyklingu metali szlachetnych jest kilkakrotnie mniejsze jak przy ich produkcji. W 1993 roku do produkcji katalizatorów na całym świecie zostało zużytych około 52 tony platyny i 11 ton rodu, co stanowi odpowiednio 42% i 90% ogólnego zużycia tych metali. W 1994 roku w Europie Zachodniej dopuszczonych do ruchu było około 44,5 mln samochodów wyposażonych w katalizatory. Ilość materiałów zużytych do produkcji katalizatorów w tych pojazdach to około 66,5 ton platyny i 13 ton rodu. Przeciętna trwałość katalizatorów właściwie eksploatowanych to około 80 tysięcy km, czyli biorąc pod uwagę roczny przebieg pojazdu jest to okres 4 lat. Ja z tego wynika ogromna ilość pieniędzy zainwestowana w budowę katalizatorów po niedługim stosunkowo czasie mogłaby trafić na złomowiska. Należy również stwierdzić, że ilość materiałów zużytych na katalizatory z roku na rok się powiększa. Początkowo przy nieznacznej ilości samochodów wyposażonej w katalizatory oraz słabo rozwiniętej sieci przedsiębiorstw zajmujących się demontażem i odzyskiem metali szlachetnych wystarczyło, aby rozbieranie katalizatorów odbywało się ręcznie. Problemem było oddzielenie nośnej budowy metalowej od części zawierającej metale szlachetne. Katalizator musiał być wielokrotnie poddawany procesowi rozdzielania, co znacznie zwiększało koszty. W późniejszym czasie zastosowano proces, w którym w specjalnej maszynie do rozdrabniania mechanicznego ze zintegrowanym odzyskiem i dodatkowa separacją, materiały użyte na produkcję katalizatorów (ceramiczne i metalowe) mogły zostać ponownie wykorzystane. W przypadku rozdrobnienia katalizatorów metalowych pokrycie zawierające metale szlachetne odpada od monolitu metalowego i zostają oddzielone od folii nośnej, a następnie podlegają segregacji. Przy demontażu katalizatorów ceramicznych monolit wraz z korpusem zostaje rozbity na małe części. W wyniku rafinacji metali szlachetnych otrzymuje się wolna od metali frakcję monolitu. Odzyskane metale, także osnowa druciana, zostają przesłane do hut. Przy rafinacji metali szlachetnych następuje ich zżużlowanie przy użyciu korielitu. Odzyskanie metali szlachetnych z ceramicznych lub metalowych układów katalizatora odbywa się przy wykorzystaniu dwóch technologii. Pierwsza metoda polega na wytrawianiu metali z nośników, a następnie wydobycie ich z roztworu. Przy zastosowaniu drugiej metody pirometalurgicznej, układy katalizatora zostają stopione w piecu, z dodatkiem innego metalu, spełniającego funkcję wiążącą. Metale szlachetne pozostają w stopie a nośniki rozdzielone. Po podgrzaniu stopu, następuje oddzielenie platyny, palladu i rodu, które nie reagują z tlenem. Pozostałe metale tworzą tlenki, które są oddzielone w procesie technologicznym. Obie metody cechuje wysoka wydajność, pozwalającą odzyskać prawie 90% platyny i palladu oraz około 70% rodu. Stosowana rafinacja pozwala na uzyskanie metali szlachetnych o niezbędnym stopniu czystości. Niestety odzysk metali jest operacją kosztowna, pochłaniającą wiele energii elektrycznej lub, jak w przypadku rafinacji chemicznej, uzyskuje się ścieki o dużym stopniu skażenia. Z drugiej strony oszczędza się zasoby metali z grupy platynowców i miejsca na odpady. Polepszona przez zastosowanie izolacji z wkładem z włókien ceramicznych funkcjonalność katalizatora ceramicznego zostaje okupiona pogorszoną zdolnością do recyklingu. Biorąc pod uwagę trzy

katalizatory: ceramiczny z matą spęczającą, ceramiczny z osnowa drucianą i metalowy, najkorzystniej pod względem recyklingu przedstawia się katalizator metalowy, ponieważ jego powłoka cechuje się największym stężeniem metali szlachetnych. Mniej korzystny jest katalizator ceramiczny z matą spęczniającą, ponieważ musi zostać poddany rafinacji z częściami monolitu, a to z kolei zmniejsza stężenie metali szlachetnych do 20%.

Również pod względem ponownego wykorzystania materiałów powstałych z recyklingu katalizatora zachowana jest ta kolejność

Napisano

> bede wymienial katalizator i w zwiazku z tym dostalem zapytanie czy

> nie odsprzedalbym starego i kilka innych pytan typu od jakiego

> auta co jaka siatka czy wypalony itp.po co komu stary przepalony

> kat?

Tak jak juz koledzy napisali - odzyskuja z niego drogocenne materiały. Ja tylko dodam ze na allegro dostaniesz na niego minimum 80-90zeta

Napisano

> Tak jak juz koledzy napisali - odzyskuja z niego drogocenne

> materiały.

Platyna, ktora stosuje sie w katalizatorach jest dwa razy cenniejsza od zlota (kilogram platyny to okolo 120k PLN).

Napisano

a ile gram tego towaru jest w katalizatorze ??

Napisano

> a ile gram tego towaru jest w katalizatorze ??

3 kg widzisz juz hacjende z basenem zlosnik.gif

Napisano

> 3 kg widzisz juz hacjende z basenem

Jasneeee

Napisano

> Tak jak juz koledzy napisali - odzyskuja z niego drogocenne

> materiały. Ja tylko dodam ze na allegro dostaniesz na niego

> minimum 80-90zeta

Ja własnie sprzedałem swój ze sienay za 100zł i koles jechal po niego 50km jak przyjechal to nawet go nie oglądał tylko otworzył bagaznik a tam pół bagaznika katalizatorów

Napisano

> Ja własnie sprzedałem swój ze sienay za 100zł i koles jechal po niego

> 50km jak przyjechal to nawet go nie oglądał tylko otworzył

> bagaznik a tam pół bagaznika katalizatorów

Prosto policzyć, że jeśli kat waży 2 kg, to po zebraniu tyś katów jest zysk jakoś koło 80-100 tyś zł.

A że kat waży więcej, to reszta, to czysty zysk.

Mam wrażenie, że nowy kat jest tak naprawdę nie bardzo wiele więcej wart od zużytego, bo platyna i inne metale się nie ulatniają.

Zastanawiam się, kiedy zaczną sprzedawć handlarzom fake katy rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

U mnie w katalizatorze (niedługo będę wymieniał) wszystkie materiały, które były użyte do jego budowy już same się posegregowały (hurgot jest niesamowity cool.gif )

Napisano

Ja jak byłem u kolegi to sprzedawał katalizator ale taki "wybebeszony"sam proszek i za kilogram dostał chyba 170zł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.