Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Magnat Classic 216 a PB CK6?

Featured Replies

Napisano

Czesć. Będzie duża różnica między głośnikami magnat clasic 216 a PB Ck6? Drzwi wygłuszone, będą grać pod wzmakiem Mac Audio i Pioneerem 7400. Obecnie mam Magnaty i myślę nad zmianą na Power Bass.

Napisano

> Czesć. Będzie duża różnica między głośnikami magnat clasic 216 a PB

> Ck6? Drzwi wygłuszone, będą grać pod wzmakiem Mac Audio i

> Pioneerem 7400. Obecnie mam Magnaty i myślę nad zmianą na Power

> Bass.

Jakas bedzie, ale cudow nie ma

Napisano

Chyba nie w tą strone kolega idzie!!!

PB CK6 są klase niżej od Magnatów Classic!!!

Dla porównania Magnat

Moc 75Watt RMS /150 Watt

Pasmo przenoszenia 36 Hz - 2500 Hz

Efektywność 91 dB

Power Bass

Moc 75Watt RMS /150 Watt

Pasmo przenoszenia 45 Hz - 2200 Hz

Efektywność 88 dB

Napisano

I co mają te parametry pokazać?

Jakoś nie wydaje mi się by CK były gorsze.

Napisano

tyle na ten temat powiem: rotfl.gifzakrecony.gif

no chyba że żartujesz, ale coś " biglaugh.gif" na końcu nie zauważyłem 270635636-JUMP2.gif

Napisano

Słucham konkretów na temat tych PB??

Czy Twoja opinia oparta jest na doświadczeniach czy na wiedzy nabytej na forum?? niewiem.gif Tylko poprosze szczerze??

Czy byłeś świadkiem bezpośredniej konfrontacji, czy tylko mówisz tak, bo poprostu taka opinia jest na forum?? niewiem.gif

Napisano

abyś mógł stwierdzic róznicę w jakosci grania musisz odwiedzic jakiś zakład caraudio i poprosić o odsłuch głośników. pamiętej że to ty będziesz słuchał tych głośników i to twoje ucho oceni który dzwięk będzie lepszy.

jednak ja jakbym miał wymieniać te głośniki to raczej skłaniałbym się do proa simlexów. są niewiele droższe (ok450) ale oferują naprawdę fajny dzwięk.

Napisano
  • Autor

mam max 400 pln, cos zagra lepiej w tej cenie? Czy moze zostawic te Magnaty, ale jak dla mnie to troche słabo grają.

Napisano

miałem magnaty z serii x-tract, mam pb ck6. jestem podatny na zdanie ogółu i pewnie dlatego mam radio sony mlot.gif cdx c8000.magnat grał znośnie,ale za tą kase można było kupić o niebo lepsze głośniki a przez tweetery mam popękane szkliwo na zębach. więcej nie piszę, bo ... po co? i tak jesteś przekonany do magnata, więc jeśli Cię to brzmienie satysfakcjonuje to po co coś zmieniać?

Napisano
  • Autor

Nie wiem komu odpowiadasz ale ja nie jestem zadowolony z magnatów i chcialbym je zmienic i dlatego zastanawiam sie nad PB ck6.

Napisano

Myśle że najlepszym rozwiązaniem będzie poprostu posłuchanie tych głośników które chcesz kupić.

Osobiście mogę pisać że IMHO Magnat classic 216 fajnie gra ale to jest kwestia indywidualna. Jeszcze do tego dochodzi klasa samego radia lub wzmacniacza.

Ale chce Cię ostrzec przez błedem jaki ja popełniłem. Miałem właśnie te magnaty jeszcze w poldku i byłem zadowolony. Jednak przy zmianie auta postanowiłem coś zmienić.

Najpierw sprzedałem Magnaty. buu.gif A potem kupiłem PB CK6. frown.gif

I się bardzo zdziwiłem. Brakowało mi tego ciepłego basu jaki był w Classic'ach. PB walił jakbym dywan trzepał. Nie schodziły tak nisko jak Magnaty.

Na drugi dzień skoczyłem tam gdzie kupiłem te głośniczki i wymieniłem na SinusLive SL16F + NEO 25. (Wyrozumiały sprzedawca). I jest lepiej.

Zatem posłuchaj bo każdy oczekuje czegoś innego.

Pozdrawiam

Napisano

> Osobiście mogę pisać że IMHO Magnat classic 216 fajnie gra ale to

> jest kwestia indywidualna. Jeszcze do tego dochodzi klasa samego

> radia lub wzmacniacza.

> Ale chce Cię ostrzec przez błedem jaki ja popełniłem. Miałem właśnie

> te magnaty jeszcze w poldku i byłem zadowolony. Jednak przy

> zmianie auta postanowiłem coś zmienić.

> Najpierw sprzedałem Magnaty. A potem kupiłem PB CK6.

> I się bardzo zdziwiłem. Brakowało mi tego ciepłego basu jaki był w

> Classic'ach. PB walił jakbym dywan trzepał. Nie schodziły tak

> nisko jak Magnaty.

Być może sam sobie odpowiadasz dlaczego PB "kiepsko" zagrały? Ja się nie znam, ale wink.gif one mają niską skuteczność. Dużo niższą niż magnaty. A ten efekt o którym piszesz to IMO objaw dostarczenia zbyt małej mocy. Ten aspekt PB był ty poruszony nie raz. Napisz może cokolwiek o pozostałych elementach zestawu (radio, wzm).

Napisano

tu nie chodzi o dostarczenie dużej czy malej mocy tylko o barwę dźwięku. do niektórej muzyki po prostu pb się nie nadają. pb mają dobry bass ale do słuchania muzy np hip-hopu techna itd. natomiast już przy muzyce jazzowej, gitarowej, klasycznej pb niestety wysiadają. także dzwięk tweeterów pozostawia wiele do życzenia smile.gif

Napisano

tego nie neguję. wszystko zależy od punktu odniesienia i oczekiwań. Ale pewnie zgodzisz się z tym, że głośnik który ma za mało mocy będzie "pukał i walił", podczas gdy zasilony odpowiednio zagra pełniejszym basem wink.gif

Napisano

tu masz rację ale pb ck6 nawet w arunkach idealnych (dobrze zasilone pełne wytłumienie) nie zagrają przyjemnym miękkim bassem i ciebłymi tonami wysokimi. po prostu jest to za niska klasa głośników. i tu nic nie pomoze ponieważ wszystko zależy od budowy samych głosników.

Napisano

po prostu jest to za niska klasa

> głośników. i tu nic nie pomoze ponieważ wszystko zależy od

> budowy samych głosników.

I to nie podlega dyskusji. Zaś w temacie były rozważania - Magnat czy PB wink.gif i starałem sie znaleźć jakieś wytłumaczenie "gorszego" grania tych drugich.3dB to chyba jednak znaczna różnica...

Napisano

> tu nie chodzi o dostarczenie dużej czy malej mocy tylko o barwę

> dźwięku. do niektórej muzyki po prostu pb się nie nadają. pb

> mają dobry bass ale do słuchania muzy np hip-hopu techna itd.

> natomiast już przy muzyce jazzowej, gitarowej, klasycznej pb

> niestety wysiadają. także dzwięk tweeterów pozostawia wiele do

> życzenia

Zgadza się ale tylko częściowo.

Są już dostępne kolejne modele głośników PB które z powodzeniem sprawdzają się również w innych gatunkach muzy. Celulozowa membrana woofera i 25-milimetrowa kopółka z cieńszego jedwabiu gwarantują bardziej szczgółowe i precyzyjniejsze tony wysokie oraz dużo więcej całkiem niezłych tonów średnich. Brzmienie basu jest cieplejsze i bardziej wyrównane.

Ogólnie głośniki z serii S brzmią przyjemniej, jaśniej i wyraźniej podczas słuchania właśnie gitar,wokali, jazzu, popu itp.

Posiadają też wyższą skuteczność w porównaniu z poprzednimi liniami (90dB).

Np. to: S-6C

Napisano

> Np. to: S-6C

czy mozna przyjąć, że ta seria (S) to następca pb bk? czy raczej ck? bo nie wiem czy sciana.gif że kupiłem ck jakieś 2 miesiące temu wink.gif

Napisano

> czy mozna przyjąć, że ta seria (S) to następca pb bk? czy raczej ck?

> bo nie wiem czy że kupiłem ck jakieś 2 miesiące temu

Tak właśnie się zastanawiam, który zestaw z tej trójki byłby najlepszy. Nie zawsze to co nowe - znaczy dobre smile.gif

Napisano

> czy mozna przyjąć, że ta seria (S) to następca pb bk? czy raczej ck?

> bo nie wiem czy że kupiłem ck jakieś 2 miesiące temu

Nowych serii nie da się bezpośrednio porównywać ze starszymi. Tak cenowo jak i brzmieniowo nie mają one w prosty sposób zastępować jedne drugich. Ideą producenta było stworzenie różnych serii dla różnych odbiorców i ich upodobań tak aby każdy mógł wybrać zestaw najlepiej dopasowany do rodzaju słuchanej przez siebie muzy. Serie mają nazwy takie jak oznacza się rozmiary ciuchów (S, M, L, XL, 2XL, 3XL) i każdy dobiera rozmiar do siebie.

Jest więc coś dla zwolenników dobrego i bardziej zrównoważonego brzmienia klasycznych stylów i gatunków, coś dla miłośników elektronicznej rąbanki jak i muzy często słuchanej w skompresowanych formatach.

Jak już pisałem seria "S" to jakościowo lepsze i dokładniejsze brzmienie (dużo więcej średnich i precyzyjniejsze wysokie tony), szybszy i lepiej kontrolowany bas niż w BK, ale nie tak kopliwy jak w CK. Głośnik raczej do uniwersalnego zastosowania lepiej sprawdzający się w większości popularnych gatunków muzyki częściej granej na naturalnych instrumentach niz na elekrtonicznych wynalazkach. Głośniki dla tych, którzy za niezbyt niewielkie pieniądze chcą już usłyszeć trochę więcej, wierniej i dokładniej oraz nie nastawiają się za bardzo na wielki łomot z przewagą wyłącznie basu.

Seria "L" ma trochę bardziej "podkręcone" niskie i wysokie tony, wytrzymuje większe obciążenia, mocniej kopie basem ale jest to trochę kosztem tonów średnich. Wysokich tonów jest więcej ale są one przyjemniejsze, bardziej szczególowe i mniej trzaskające (jedwabna kopułka 25mm). Głośniki te poprawiają i ożywiają brzmienie przymulonych w MP3 i jakościowo słabszych nagrań. Powinny też być dobre do techno, hip-hopu, itp.

Pozostałe wyższe serie zestawów głośnikowych (2XL i 3XL) to już bardzieś średnia półka. Mamy już ich próbki ale do sprzedaży wejdą nieco później. Jest to całkiem poprawne i dynamiczne brzmienie mogące już usatysfakcjonować tych którzy zaczynają szukać w muzyce trochę więcej smaków i klimatów. Wszystkie serie oprócz "L" mają membrany wooferów zbudowane na bazie różnych mieszanek i ich kombinacji: celulozy, kevlaru, włókna szklanego i sprasowanej wełny czyli z tego co gwarantuje bardziej naturalne i zrównoważone brzmienie i zapewnie lepsze tony średnie. Jednak kiedy trzeba mają też czym solidnie przywalić.

Obecnie są cały czas dostępne dwie pierwsze nowe serie (S,L) jak i wszystkie dotychczasowe (BK, CK, ES).

Tyle pierwszych wrażen z pierwszych odsłuchów. Nowe głośniki były testowane zaledwie w kilku samochodach i nie mam jeszcze pełnego obrazu w jakich drzwiach i w jakich warunkach będą najlepiej się spisywać. Ogólnie grały bardzo przyjemnie, świeżo, soczyście i dynamicznie z większym powietrzem. W niektórych przypadkach montażu głośników wysokotonowych (miejsce, kąt nakierowania) dla niektórych wyczulonych słuchaczy może być czasem wskazane niewielkie przyciszenie tonów wysokich szeregowym rezystorem dodatkowo zamontowanym na kablu (z powodu braku regulacji w zwrotnicy).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.