Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Demontarz zderzaka przedniego,mały problem...

Featured Replies

Napisano

się pojawił.

Mam zamiar wymienić silniczek regulacji reflektora, (jak na złosć padł po tej niewygodnej stronie) i się do tego zabierając natrafiłem na problem.

Nie jestem w stanie odkręćić dwóch śrub!!!

A jeszcze śmieszniej jest że są to dwie skrajne pod spodem zderzaka, obydwie obracają się razem z "nakrętką" zatopioną w uchwytach, do jednej z "nakrętek" jest jaki taki dostęp, może się uda pryblokować jakimś kluczem zaciskowym, dostęp do drugiej blokuje intercooler.

Nie chcę rozpierdaczyć zdesia od spodu,wyciągać reflektora na siłe nie będę (można popuścić górne mocowania i odginając zderzak jest dojście do wkrętów mocujących reflektor, wyjęcie jednak natrafia na opór materii, brakuje około centymetra żeby wyszedł).

Oczekuje na sugestie, zaznacze,że zapuszczenie środków ułatwiających odkręcenie zapieczonych połączeń gwintowych (WD40, Carramba, itp. spełzło na niczym.

sciana.gifniewiem.gif

Napisano

No to niewątpliwie jest problem... Ale nie ma chyba jakiegos standardowego rozwiązania... też mi się to ostatnio zdarzyło... Najpierw odkręciłem koło i nadkole, potem ta skrajną srubkę a potem kolega odciągnął zderzak (troche na sile) a ja przyblokowąłem spinke od tej drugiej śruby i odkręciłem... wsumie odkręcenie tych dwóch srub trwało prawie 30 minut... ale sie udalo... Także próbuj, jakoś się musi udać! Pamietaj tylko o wymianie tych felernych spinek (obie sa chyba plastikowe) na nowe żeby w przyszłości nie bylo problemu!

Napisano
  • Autor

Dzięki, powalcze w sobote.

Napisano

u mnie skonczylo sie na ucieciu oryginalnych srub (katowka) i potem przykrecaniu na srube wkladana w profil gwintem na dol

jak juz zwalisz oslony i zderzak dobrze jest wymyc intercooler (najlepiej beznyny do srodka i pochlupac, czynnosc kilka razy powtorzyc) - jego demontaz jest (po zdjeciu zderzaka) trywialny.

Napisano
  • Autor

> jak juz zwalisz oslony i zderzak dobrze jest wymyc intercooler

> (najlepiej beznyny do srodka i pochlupac, czynnosc kilka razy

> powtorzyc) - jego demontaz jest (po zdjeciu zderzaka) trywialny.

To jest główny powód, wymiana silniczka to tylko pretekst. wink.gif

Myślę jeszcze o wymyciu z syfa olejno-sadzowego kolektora ssącego (EGR zatkałem i przy okazji "namacałem" co tam siedzi, a w zeszłym roku w wakacje myłem przepustnice "gasika" i wybierałem szpatułką to bagienko), ale bez rozebrania hmm.gif "połowy" silnika chyba się nie obejdzie.

Napisano

dasz rade; intercooler to kaszka z mleczkiem tylko 3-4 opaski sobie kup na zmiane bo te oryginalne sa jednorazowe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.