Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nautralizacja woni gazu

Featured Replies

Napisano

Właśnie się dowiedziałem, że w aucie na LPG zawsze będzie czuć lekko gaz. Trochę jestem załamany. A może da sie jakoś zneutralizować jakimś przyjemnym zapachem ? Na rynku jest duży wybór dezodorantów o róznych zapachach (choinka , nowy samochód, cytryna itp.), wiec może ktoś wie jaki byłby najlepszy ? Palenie tytoniu raczej dla mnie odpada devil.gif

Napisano

> Właśnie się dowiedziałem, że w aucie na LPG zawsze będzie czuć lekko

> gaz.

MEGA bzdura pad.gif

Napisano

> gaz.

Nawet w kabriolecie?

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> gaz

a kto ci takich bzdur naopowiadał sciana.gif

Napisano

nic nie czuc, a smierdzi to benzyna przy tankowaniu i dlatego tankuje noPb tylko raz do roku zlosnik.gif

GP

Napisano
  • Autor

> a kto ci takich bzdur naopowiadał

przeczytałem na forum

i niestety u mnie ciągle lekko czuć ten "zapaszek" - sprawdzałem szczelność w serwisie, ale nic nie wykryli

Napisano

bzdura. jak instalacja jest szczelna to nic nie czuć. czasem podśmierduje spalonym gazem przy nieszczelnym wydechu...

Napisano

> gaz. Trochę jestem załamany. A może da sie jakoś zneutralizować

> jakimś przyjemnym zapachem ? Na rynku jest duży wybór

> dezodorantów o róznych zapachach (choinka , nowy samochód,

> cytryna itp.), wiec może ktoś wie jaki byłby najlepszy ? Palenie

> tytoniu raczej dla mnie odpada

Jak sie ulatnia to faktycznie bedzie go czuć.........

Moze najpierw znajdz usterkę i ją usun (mozliwie szybko) zamim bedą pisac o Tobie w gazetach.

A neutralizowanie zapachu to tak jakby wejść w kupe i polać but wodą po goleniu.

Napisano

> gaz.

bzdura.

do gazu specjalnie dodaje sie jakis tam dodatek zapachowy, zeby bylo czuc, jak jest jakas nieszczelnosc.

jesli w ciagu jazdy ci caly czas smierdzi, jedz sprawdzic szczelnosc i niech zrobia to dobrze!

skoro czuc to znaczy ze sie ulatnia!

Napisano

> przeczytałem na forum

> i niestety u mnie ciągle lekko czuć ten "zapaszek" - sprawdzałem

> szczelność w serwisie, ale nic nie wykryli

Ale kiedy to czuć? Podczas jazdy czy np jak stoisz na światłach, a może jak jedziesz z otwartymi szybami?

Jakiej generacji masz instalkę?

A czym tą szczelność sprawdzali? U mnie było czuć i dopiero drugi gazownik miernikiem elektronicznym wykrył nieszczelność.

Napisano

Ja u siebie zauważyłem ze po wyłączeniu silnika zapaszek jest ale wydostaje sie najprawdopodobniej z miksera na zewnątrz poprzez filtr powietrza,, jak byl filtr powietrza zapchany to nic nie smierdzialo a jak jest teraz nowy to zalatuje ale tylko po wyłączeniu silnika,a po jakims czasie przestaje capić. Więc niema sie czym martwić zeby.GIF

Napisano

Nie zawsze zapach gazu jest spowodowany tylko nieszczelnością. Twierdze że reduktory LOVATO maja membrany przez które lekko przenika nawaniacz. Przy zagrzanym reduktorze czuć wyraźnie woń z otworków kompensacyjnych, zwłaszcza jak nowy .

Napisano

Do sprawdzania szczelności wystarczy pędzelek i roztwór mydła z wodą (w najprostszej postaci). Są też jakieś spreje, ale nie widziałem ich na oczy. :-)

Czujnik gazu nie każdy ma, ale widziałem ostatnio w lidlu za 79zł czujnik gazu do domu, więc można sobie nabyć. :-)

Jeżeli czuć z wydechu to znaczy, że mieszanka jest bogata, regulacja załatwia sprawę.

http://www.lidl.pl/pl/home.nsf/pages/c.o.20060605.p.Czujnik_gazu

Napisano

> Nie zawsze zapach gazu jest spowodowany tylko nieszczelnością.

> Twierdze że reduktory LOVATO maja membrany przez które lekko

> przenika nawaniacz. Przy zagrzanym reduktorze czuć wyraźnie woń

> z otworków kompensacyjnych, zwłaszcza jak nowy .

otoz to, kwestia zuzycia reduktora i jego posadowienia, np. w lanosach b. czesto przy wlocie powietrza do kabiny (bo najwiecej miejsca)

szczelnosc winni sprawdzic czujnikiem, nie pianka (wyzje juz napisano)

zapach gazu, to moze byc rownie dobrze nieszczelny uklad wylotowy, wbrew obiegowym opiniom, roznica w zapachu nie jest duza

ponadto: poziom plynu chlodzacego, zbyt niski sprawia ,ze reduktor jest niedogrzany, efekt: smierdzenie

itd. itd.

Napisano
  • Autor

> Ale kiedy to czuć? Podczas jazdy czy np jak stoisz na światłach, a

> może jak jedziesz z otwartymi szybami?

Raz było czuć podczas jazdy i wtedy pojechałem sprawdzić szczelność. Ale potem podczas jazdy się nie powtórzyło. Natomiast gdy wsiadam do samochodu po dłuzszej nieobecności to czuje lekką woń. Ale może po prostu ten typ tak ma ?

> Jakiej generacji masz instalkę?

II

> A czym tą szczelność sprawdzali?

Pianką w sprayu na elementach w komorze silnika

> U mnie było czuć i dopiero drugi

> gazownik miernikiem elektronicznym wykrył nieszczelność.

To już daje do myslenia

Napisano

> Raz było czuć podczas jazdy i wtedy pojechałem sprawdzić szczelność.

> Ale potem podczas jazdy się nie powtórzyło. Natomiast gdy

> wsiadam do samochodu po dłuzszej nieobecności to czuje lekką

> woń. Ale może po prostu ten typ tak ma ?

> II

> Pianką w sprayu na elementach w komorze silnika

Pianką nie wszysko wyłapiesz (mój znajomy diagnosta powiedział że pianka to tylko do gazu w fazie płynnej bo odparowany - czyli na drodze reduktor-mikser - już nie wykryje.

Delikatny zapach gazu po zgaszeniu silnika to norma bo odparowany w reduktorze gaz nie spali się w 100% jak gasisz silnik i wtedy powoli wydostaje się z ukłądu i stąd zapach.Najłatwiej o to jak zostawiasz auto na chwile jak idziesz np. do sklepu a stoisz w osłoniętym od wiatru miejscu to możesz poczuć delikatną woń gazu nawet obok samochodu. Wydaje mi się o tym że lekarstwem na to było by przed zgaszeniem auta przełączenie go na noPb żeby silnik wypalił cały odparowany gaz, ale z ekonomicznego punktu widzenia to zupełnie bez sensu.

Dodatkowo opisane przezemnie zjawisko jest znacznie mniej odczuwalne w instalacjach I generacji gdyż jak gasisz silnik to zawory przestają działać a silnik wykonuje jeszcze kilka obrotów zasysając gaz i wyrzucając go do wydechu co ze względu na temperaturę tam panującą ogrzewa go i szybciej się on rozprzestrzenia w powietrzu, a nie wydostaje się w komorze silnika i wentylator kabiny nie zaciąga go do środka.

Napisano
  • Autor

> Delikatny zapach gazu po zgaszeniu silnika to norma

Ano własnie. W związku z tym poszukuje neutralizatora. W markecie widziałem wczoraj nawet zapach do neutralizacji dymu papierosowego, ale do LPG nic nie było buu.gif. Na razie kupiłem więc zapach cytrynowy cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.