Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie do posiadaczy DIESLI

Featured Replies

Napisano

Witam. czy wam też na bardzo wysokich obrotach silnik mocno kopci na czarno? Do tej pory tego nie zauważałem, ale chciałem sprawdzić ile auto pójdzie na dwójce, no i tak gdy dochodził do 70-tki spojrzałem za siebie a tam chmura dymu, ze świata nie widać. Dodam, że przy normalnej jeździe nie ma żadnych oznak kopcenia.

Napisano

> Witam. czy wam też na bardzo wysokich obrotach silnik mocno kopci na

> czarno? Do tej pory tego nie zauważałem, ale chciałem sprawdzić

> ile auto pójdzie na dwójce, no i tak gdy dochodził do 70-tki

> spojrzałem za siebie a tam chmura dymu, ze świata nie widać.

> Dodam, że przy normalnej jeździe nie ma żadnych oznak kopcenia.

No nie jest to takie normalne, sprawny silnik moze troche przydymic na wysokich obrotach ale tak ze ledwo w lusterku widac (co innego jakbys stał z tyłu). A jak chmura to juz cos nie tak, przyczyn tego moze byc kilka, naprawa tania nie bedzie, ja bym sie nie przejmował, jak zapala w zimie jest OK. Mozesz sprawdzic wtryski, to nie jest drogie a ewentualna wymiana koncowki chyba tez nie jest droga w dtlu.

Ja bym i tak nic nie szukał tylko jedził, zwłaszcza ze piszesz ze na mniejszych obrotach jest nie dymi.

Napisano
  • Autor

>ja bym

> sie nie przejmował, jak zapala w zimie jest OK. Mozesz sprawdzic

> wtryski, to nie jest drogie a ewentualna wymiana koncowki chyba

> tez nie jest droga w dtlu.

no właśnie z tym zapalaniem w zimie to tak różowo nie jest. trzeba długo grzać świece a potem z 10 sekund przynajmniej kręcić. Mam nadzieje że sama wymiana wtrysków wystarczy, przed zimą bedę się w to bawił

Napisano

no normalne to to nie jest ....

co prawda silinik mam inny ale mi nic nie kopci na czarno cool.gif

czarny dym moze objawiać sie sadzą, olejem lub też niespalonym do końca paliwie ale to raczej swiadczy o wadzie silnikla...

Napisano

Widzę, że z tym moim pytaniem o osiągi na 2 biegu zainspirowałem do przegonienia astry...

Ze swoich obserwacji na starym silniku, to i owszem lubił sobie puścić kopcia, ale bez przesady. W ciągu dnia, przy mocnym duszeniu kopeć był prawie niewidoczy, gorzej za to w nocy przy wyprzedzaniu jak ktoś światłami w tył świecił. Przyczyn może być kilka. Wtryski, pompa, niesprawny (zapewne) katalizator.

Jeśli to kopcenie jest aż tak niepokojące, to pojechałbym na twoim miejscu na regulację wtrysków. Cena na wiosnę nie zwalała z nóg - 40zeta od sztuki. W swoim niestety nie zdążyłem tego zrobić, bo mi się w międzyczasie zatarł... i nie jestem w stanie podzielić się spostrzeżeniami po naprawie...

Jeszcze mam pytanie o spalanie? Ile i przy jakiej jeździe? Ewentualnie skrzyni, bo z tego co widzę (po jeździe próbnej autem dawcą) właściwa skrzynia jest w stanie diabła wykrzesać z tego silnika, oczywiście biorąc poprawkę na zaledwie 68 koni.

Napisano
  • Autor

> Jeszcze mam pytanie o spalanie? Ile i przy jakiej jeździe?

> Ewentualnie skrzyni, bo z tego co widzę (po jeździe próbnej

> autem dawcą) właściwa skrzynia jest w stanie diabła wykrzesać z

> tego silnika, oczywiście biorąc poprawkę na zaledwie 68 koni.

> > Dodam, że przy normalnej jeździe nie ma żadnych oznak kopcenia.

dokładnie sobie nigdy nie mierzyłem spalania, ale pełen bak mi starcza zwykle na 800km, a tak od około 720 sie już judasz świeci. Jazda mogę powiedzieć ani żadna ekstremalna ani kapelusznicza pół na pół miasto-trasa.

ps. a skrzynie to nie mam pojęcia jaką mam

Napisano

Ja w sumie też nigdy zbytniej wagi nie przykładałem do pomiarów zużycia paliwa, jednak samo tankowanie robiłem dość często a to za sprawą nie działającego wskaźnika paliwa. Chodziło mi bardziej o szacunkową wartość, którą podałeś. Sądzę, że nie powinieneś się za bardzo przejmować. Mój przy skrzyni na której Vmax poszedł 150 z wielkim bólem, palił średnio w trasie ok. 6 (przy dość ciężkiej nodze, bo nie cierpię zawalidrogów) i do max. 9 w mieście na krótkich odcinkach i bardzo ciężkiej nodze.

Wspomniałeś jeszcze o ciężkim zapalaniu w zimę. Z tego co kiedyś przeszperałem kącik (również i w moim aucie było to dość uciążliwe), to niestety te silniki chyba z zasady dość ciężko palą, tak jakby powietrze łapały w układ paliwowy. Dość częstym przypadkiem są też w nich tuż po odpaleniu nierówne wolne obroty stabilizujące się po kilku sekundach pracy silnika.

Jak to wyeliminować nie wiem. Najprościej by było pewnie wsadzić fabrycznie nowy silnik...

> dokładnie sobie nigdy nie mierzyłem spalania, ale pełen bak mi

> starcza zwykle na 800km, a tak od około 720 sie już judasz

> świeci. Jazda mogę powiedzieć ani żadna ekstremalna ani

> kapelusznicza pół na pół miasto-trasa.

> ps. a skrzynie to nie mam pojęcia jaką mam

Napisano

Jeśli chmura nie przypomina odpalania na ssaniu syreny 105 w zimny dzień to nie ma czym się przejmować.... Diesel to diesel - tymbardziej że przecież konstrukcja nowa nie jest. O filrtze cząstek stałych chyba wtedy jeszcze nikt nie słyszał tongue.gif

Zastanów się i OBIEKTYWNIE oceń jak mocno kopci... Bo w światłach zawsze efekt wizualny może się wydawać spory a w rzeczywistości chmura będzie dość rzadka i rozpylona...

Sprawdź jeszcze czy będzie kopcił przy stosunkowo wolnym zwiększaniu obrotów - czyli nie przygazówa do podłogi a stopniowe dociskanie gazu.... Mój przy depnięciu też kicha ale przy stopniowaniu obrotów efekt jest znacznie mniejszy...

PS. Co was tak wzięło na wkręcanie tych biednych dieselków na czczerwone pola rpm?? icon_eek.gif Mój od prawie 2 lat a przynajmniej od czasu jak go posiadam nie widział chyba więcej jak 3500rpm 275490107-glaszcze.gifspineyes.gif

Napisano
  • Autor

> PS. Co was tak wzięło na wkręcanie tych biednych dieselków na

> czczerwone pola rpm?? Mój od prawie 2 lat a przynajmniej od

> czasu jak go posiadam nie widział chyba więcej jak 3500rpm

No ja też zwykle jeżdżę normalnie, beż przegazówek, ale kolega andrzejx17dtl zmotywował mnie swoim postem sprzed kilku dni do sprawdzenia możliwości auta, teraz już wiem, że na dwójce poleci do siedemdziesięciu kilku i mi to wystarczy, nie mam zamiaru go więcej gnębić cool.gif

Napisano

Mi też kopci na wysokich obrotach ale...

Na początku przeraziłem się (mój pierwszy diesel) i pojechałem z ojcem ( dwoma samochodami ) przejechać się i powiem ci że przy normalnej jeździe (na pewno nie kapeluśniczej) praktycznie zero dymienia.

wniosek mój jest taki że jeśli będziesz miał takie same objawy to nie ma się czym martwić.

Poza tym nie raz widziałem jek diesel nawet nowy przy bardzo mocnym wciśnięciu pedału wypuścił sporą chmurkę.

Napisano

Tak więc wniosek nasuwa się tylko jeden. Turbodiesel po prostu musi czasem zakopcić, zwłaszcza przy ostrym depnięciu. Wyjątkami tu nie są nawet nowe konstrukcje ze sprawnymi filtrami (a zwłaszcza ford ze swoimi tdci), i jeśli nie obserwuje się nadmiernego spalania, to trzeba sobie odpuścić poszukiwania usterek.

A jeśli chodzi o sprawdzanie osiągów... Samochód do dla mnie tylko maszyna, więc czemu nie poznawać jego możliwości? Które czasem dobrze znać przewidując jakąś sytuację na drodze...

PS katalizatory w swoich dtl'ach mamy, ale ich sprawność jest co najmniej dyskusyjna wink.gif

> Mi też kopci na wysokich obrotach ale...

> Na początku przeraziłem się (mój pierwszy diesel) i pojechałem z

> ojcem ( dwoma samochodami ) przejechać się i powiem ci że przy

> normalnej jeździe (na pewno nie kapeluśniczej) praktycznie zero

> dymienia.

> wniosek mój jest taki że jeśli będziesz miał takie same objawy to nie

> ma się czym martwić.

> Poza tym nie raz widziałem jek diesel nawet nowy przy bardzo mocnym

> wciśnięciu pedału wypuścił sporą chmurkę.

Napisano

> Mi też kopci na wysokich obrotach ale...

> Na początku przeraziłem się (mój pierwszy diesel) i pojechałem z

> ojcem ( dwoma samochodami ) przejechać się i powiem ci że przy

> normalnej jeździe (na pewno nie kapeluśniczej) praktycznie zero

> dymienia.

> wniosek mój jest taki że jeśli będziesz miał takie same objawy to nie

> ma się czym martwić.

> Poza tym nie raz widziałem jek diesel nawet nowy przy bardzo mocnym

> wciśnięciu pedału wypuścił sporą chmurkę.

Cześć

Z mojej wiezdzy na temat DIESLI (nie praktykuje zbyt czensto) jest możliwość że uszkodzona jest pompa! A mianiwicie szlam w pompie w przestawiaczu kąta wtrysku (na samym dnie) lub niskie ciśnienie wewnęczne przetłaczania pompy! Sprawdz to u pompiarza i wtryskiwacze z powodu tego zapalania!!! Powodzenia! ok.gif

Napisano

Spalanie w mojej A II 2.0DTL (82KM):

- trasa 100-140km/h, ok 5,1-5,3 l

- miasto w korkach max 6,7 l

- średnio wychodzi ok 6,2-6,5l

A V max to wykręciłem licznikowe 180km/h smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.