Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy potrzebne są jakieś dokumenty LPG przy kontoli drogowej?

Featured Replies

Napisano

Czytałem na forum a także słyszałem od kumpla, że należy wozić w samochodzie dokumenty z homologacją instalacji LPG. Czy to prawda? Jeżeli tak to może ktoś wie jaki przepis o tym mówi. Wydaje mi się to nielogiczne bo przecież skoro samochód przechodzi badania i ma wpis w dowodzie to po co mam jeszcze wozić dodatkowe dokumenty. Zawsze mogę je zgubić i dopiero wtedy będzie problem.

Napisano

> Czytałem na forum a także słyszałem od kumpla, że należy wozić w

> samochodzie dokumenty z homologacją instalacji LPG. Czy to

> prawda? Jeżeli tak to może ktoś wie jaki przepis o tym mówi.

> Wydaje mi się to nielogiczne bo przecież skoro samochód

> przechodzi badania i ma wpis w dowodzie to po co mam jeszcze

> wozić dodatkowe dokumenty. Zawsze mogę je zgubić i dopiero wtedy

> będzie problem.

Pierwsze słyszę.

Wpis do dowodu wystarczy, chyba że nie masz wpisanej instalacji w dowodzie.

Napisano

od zalożenia instalacji w przeciągu miesiaca trzeba wbić do dowodu. co do pierwszego pytania wpis w dowodzie powinien wystarczyć ale zgodnie z prawem powinno sie nosić te papiery co jest na nich nr seryjny danych częśći. Bo jak wiesz części instralacji są numerowane

Napisano

Kontrolowali mnie po założeniu instalacji i nie chcieli żadnych dodatkowych papierków. Wystarczył im wpis w dowodzie. Ja nie wożę żadnych dodatkowych dokumentów z LPG.

Napisano
  • Autor
Tutaj Przeczytałem o konieczności wożenia dokumentów. Ja nie mam zamiaru wozić w samochodzie dodatkowych papierów bo uważam to za głupotę. Niestety żyjemy w kraju, którym rządzą (beep, beep ... ) więc może jest jakiś przepis, który nakazuje nam to. Gdybyście coś znależli to piszcie.
Napisano

A ja mam pytanie czy ktoś miał problemy z tutułu braku dokumentów (homologacji instalki)? Bo może jest to jakiś "mądry" martwy przepis jakich wiele. Jak wyglądają kontrole waszych autek czy ktoś patrzy na instalke?

Nasza asterka przejeździła 110kkm przez 4 latka bez jakichkolwiek dokumentów (brak wpisu w dowodzie przez zaniedbanie), nie woziliśmy też faktury ani homologacji. W okresie tym kontrolowano auto kilkakrotnie i problemy były tylko raz ze słowakiem na granicy (skończyło się na "bilet na pokutu" za 50zł).

Teraz mam już wszystko wyprowadzone i ostatnio kontrola, nikt nie pytał o instalke, a szukali różnych rzeczy.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Mnie jeszcze nie kontrolowali od czasu założenia instalacji (od marca 2004) więc nie mogę się wypowiadać.

Napisano

> Mnie jeszcze nie kontrolowali od czasu założenia instalacji (od marca

> 2004) więc nie mogę się wypowiadać.

ale właśnie się wypowiedziałeś 270751858-jezyk.gif

Napisano

Z tego co mi wiadomo potrzebujesz wpisu w dowodzie rej. , a do badania technicznego dodatkowo papierów na zbiornik.

Na podstawie homologacji robi się wpis w dowodzie rejestracyjnym i powinien policjantowi wystarczyć, bo nic więcej ze swoją wiedzą (a przynajmniej tą którą mu w pracy kazali nabyć) nie sparwdzi.

A diagnosta sprawdza czy nie skończyła się ważność badania zbiornika (10 lat ).

Napisano

. Jedynym wymaganym dokumentem jest dowód rejestracyjny z adnotacją o zamontowaniu instalacji gazowej i aktualnym (wykonywanym co roku) badaniem technicznym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.