Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

XP sprężarka A/C pracuje cały czas

Featured Replies

Napisano

Cześć, pacjent XP mojej żony. Zauważyłem, że sprzęgło sprężarki klimatyzacji jest załączone cały czas, sprężarka jest ciągle napędzana, niezależnie od zapotrzebowania na"chłód". Ciśnienia w układzie prawidłowe LP ok. 3 bar, HP 12-20 Bar w zależności od obciążenia cieplnego. Chłodzenie "na oko" jest ok. Na termometrze z kratek bez problemu schodzi do 8, po chwili do 5 stopni itd. Podłączyłem lexię i zdziwienie- czujnik temperatury na parowniku pokazuje 12 stopni, podczas gdy z kratek wieje juz 7-8 stopni. Wskazania z parownika zawsze wyższe o kilka stopni niż temp. na kratkach. nawet gdy dmuchawę ustawię na min. sprężarka sie nie rozłącza. Moim zdaniem parownik może przymarzać przy takim stanie rzeczy, wskazania z parownika nie schodzą do temp 1-2 stopnie nigdy a na kratkach już prawdziwa zima. To mi troche tłumaczy dlaczego w tej xsarze do temp. otoczenia ok -5 jeszcze się załączała sprężarka, podczas gdy w innych autach juz w okolicy zera sprzęgło się nie załączyło. Co sądzicie o tym? Dużo grzebania żeby się dobrać do czujnika?  Pół samochodu trzeba rozebrać. Przypuszczam, że wymiana czujnika potrzebna, chyba nie ma opcji zmiany progu temperaturowego wyłaczenia sprężarki .

Napisano
Dnia 10.06.2019 o 13:05, slawek2000 napisał:

Zauważyłem, że sprzęgło sprężarki klimatyzacji jest załączone cały czas, sprężarka jest ciągle napędzana, niezależnie od zapotrzebowania na"chłód"

O ile pamiętam to tam jest jakaś sprężarka Sandena o zmiennej pojemności (wydajności). A co za tym idzie sprężarka jest włączona cały czas (gdy jest załączone A/C) ale dostosowuje wydajność do ciśnienia w układzie i temperatury z czujników - czyli do zapotrzebowania na "chłód".

• 3 tygodnie później...
Napisano
Dnia 12.06.2019 o 08:14, Smigiel napisał:

O ile pamiętam to tam jest jakaś sprężarka Sandena o zmiennej pojemności (wydajności). A co za tym idzie sprężarka jest włączona cały czas (gdy jest załączone A/C) ale dostosowuje wydajność do ciśnienia w układzie i temperatury z czujników - czyli do zapotrzebowania na "chłód".

To chyba zależy od silnika w takim razie bo w dieslu 2.0 poliftowym z 2004 roku wyraźnie było słychać jak zaskakiwało sprzęgło sprężarki...

Napisano
  • Autor

Jasne, jest sanden, jest regulowany wydatek ale jest chyba też coś takiego jak ochrona parownika przed oblodzeniem. I gdy czujnik na parowniku zgłosi że temp. zbliża sie do zera to rozłączy sprzęgło.  A u mnie czujnik wyraźnie oszukuje skoro na kratkach jest o 5 stopni mniej niż odczyt z temp. parownika. W drugim aucie które mam ( C8) podglądałem lexią i tam wyraźnie gdy temp zbliżała sie do zera to sprzęgło było rozłączane. W jednuym i w drugim aucie z poziomu lexii to się nazywało chyba ochrona parownika przed zamarzaniem.

U kolegi  w podobnej xp też 1.8 benz. słychać jak sprzęgło się rozłącza i załącza. 

Edytowane przez slawek2000

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.