Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sposób na sprawdzenie popychaczy hydraulicznych.

Featured Replies

Napisano

Mając na uwadze to że znaczna część Asterek boryka się z problemem stukających popychaczy chciałbym przedstawić pewien sposób identyfikacji uszkodzonych przedstawiony w książce do Audi.

Należy nagrzać silnik przez jazdę próbną do normalnej temperatury pracy. Następnie należy ściągnąć pokrywę zaworów i przekręcić wałem korbowym tak aby krzywki wałka rozrządu sprawdzanego cylindra znalazły się u góry (zawór zamknięty). Następnie należy kołkiem drewnianym lub plastikowym nacisnąć sprawdzany popychacz i spróbować wepchnąć pomiędzy niego a wałek rozrządu szczelinomierz 0,2mm. Jeśli wejdzie to popychacz do wymiany.

Może ktoś to sprawdzi w oplu bo czasem wymiana 16 szklaneczek jest troszkę bolesna. Pozdrawiam!

Napisano

A testowales ten sposob ??? Bo z wlasnego doswiadczenia wiem ze scisnac taki popychacz to nie lada wyczyn 270751858-jezyk.gif

Napisano

Podpinam się pod pytanie, wiem że może było ale leń ze mnie i nie chce mi się szukać cool.gif

Prawdopodobnie stuka mi któryś popychacz nie wiem który ale jak się zdecyduje wymienić to pewnie wszystkie. Stuka tylko na rozgrzanym silniku i nie słychać tego w samochodzie tylko na zewnątrz. Teraz pytanie jak długo można tak jeździć? Bo w sumie stuka nie za głośno ale jednak słychać. Jaki koszt wymiany wszystkich popychaczy w silniku X16SZ?

Trzeba rozbierać silnik czy da radę to zrobić w mniej drastyczny sposób?

Napisano
  • Autor

> A testowales ten sposob ??? Bo z wlasnego doswiadczenia wiem ze

> scisnac taki popychacz to nie lada wyczyn

Praktycznie nie testowałem tylko podałem do informacji gdyby ktoś miał to akurat na warsztacie. Myślę, że na drugie pytanie sam sobie odpowiedziałeś tzn. bardzo ciężko jest normalnie ścisnąć ten popychacz więc jeśli się da to znaczy że jest zepsuty.

Różnie można do tego podchodzić, bo lepiej zmienić od razu wszystkie, ale koszt samych 16 popychaczy to gdzieś 800zł więc nie każdemu się uśmiecha, a dłuższa jazda skutkuje zwykle uszkodzeniem wałka(ów) rozrządu.

Napisano

> Praktycznie nie testowałem tylko podałem do informacji gdyby ktoś

> miał to akurat na warsztacie. Myślę, że na drugie pytanie sam

> sobie odpowiedziałeś tzn. bardzo ciężko jest normalnie ścisnąć

> ten popychacz więc jeśli się da to znaczy że jest zepsuty.

> Różnie można do tego podchodzić, bo lepiej zmienić od razu wszystkie,

> ale koszt samych 16 popychaczy to gdzieś 800zł więc nie każdemu

> się uśmiecha, a dłuższa jazda skutkuje zwykle uszkodzeniem

> wałka(ów) rozrządu.

Tego nie musisz mi pisac bo temat przerabialem wink.gif 16szt popychaczy INA do silnikow Daewoo po 38zł/szt + robota. Teraz popychadla stanialy i mozna je kupic za 33-35zł

Napisano

to chyba do wszystkich sam. sa w jednej cenie, bo ostatnio wymieniałem w vw i 12 sztuk kosztowało 360 złociszy

Napisano

> to chyba do wszystkich sam. sa w jednej cenie, bo ostatnio

> wymieniałem w vw i 12 sztuk kosztowało 360 złociszy

Do silnikow 8V vwejowskich sa po okolo 25zeta

Napisano
  • Autor

> Do silnikow 8V vwejowskich sa po okolo 25zeta

Do 8V opla też w granicach 25zł i jest ich tylko 8 więc problem łatwy do przełknięcia. Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.