Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stożek czy wkładka??

Featured Replies

Napisano

Witam, jak w tytule co lepsze :

sportowa wkładka filtru powietrza czy też stożek i czy długośc układu dolotowego - w przypadku stożka ma duże znaczenie?? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Witam, jak w tytule co lepsze :

> sportowa wkładka filtru powietrza czy też stożek

zalezy co chcesz w silniku jeszcze zrobic

> i czy długośc układu

> dolotowego - w przypadku stożka ma duże znaczenie??

ma

ogolnie to poszukaj poczytaj bo w necie jest duzo info na ten temat na roznych forach.

Napisano

> zalezy co chcesz w silniku jeszcze zrobic

> ma

> ogolnie to poszukaj poczytaj bo w necie jest duzo info na ten temat

> na roznych forach.

Miałem gdziś link do stozka w 1.1 jak go znajdę w gaszczu moich zakładrek to wrzucę było napisane jakie długości itp a jak nie to pozostaje poszukiwanie po necie na pewno sie coś znajdzie

Napisano

> sportowa wkładka filtru powietrza czy też stożek i czy długośc układu

jeżeli szukasz sposobu na poprawienie dynamiki to zacznij od tych opon co to je masz w podpisie

yikes.gif

serja cento 1.1 miała 155/65 R13, a Ty masz założone 195/65/13 i 185/65/13. Szerokość tylnego kapcia to masz jak Fiat Ducato, a coś mi sie zdaje, że dupa centowozu nie waży aż tyle - zresztą żeby to były jeszcze koła niskoprofilowe to by to jakiś wygląd miało ale na takim baloonie icon_rolleyes.gif.

Myśle, że żaden stożek nie da Ci tego co zmiana kół na choćby 175/60 R13 a te i tak mają duży promień.

Napisano

> jeżeli szukasz sposobu na poprawienie dynamiki to zacznij od tych

> opon co to je masz w podpisie

zlosnik.gifok.gif

Napisano

> sportowa wkładka filtru powietrza czy też stożek i czy długośc układu

ogólnie zasada jest taka im krótszy dolot tym bardziej wzrosnie monent im dłuższy tym bardziej wzrosnie moc a zabawa polega na tym zeby to zgrac optymalnie.

a w twoim przypadku jesli nie urzywasz auta do totalnie ekstremalnej jazdy zalaceł bym wkładke mniej przeróbek dolotu i nic nie muszisz obliczać, a wymiana trwa tyle co wymiana zwykłego filtra

Napisano
  • Autor

Jak już jesteśmy na etapie dobierania długości dolotu to chciałbym od razy kilka rzeczy wyjaśnić.

1. Czy wydłużając dolot to moment obrotowy może spać poniżej nominalnego??

2. Za co jest odpowiedzialny moment obrotowy - za przyspieszanie czy za Vmax?

Napisano

> 2. Za co jest odpowiedzialny moment obrotowy - za przyspieszanie czy

> za Vmax?

Moment obrotowy jest odpowiedzialny za przyśpieszenie icon_eek.gif

a moc z tego co się orientuje to za V-Max

IThankYou.gif

Napisano

> Moment obrotowy jest odpowiedzialny za przyśpieszenie

> a moc z tego co się orientuje to za V-Max

dokładnie

Napisano
  • Autor

Moment obrotowy może spaść poniżej tego nominalnego?? Czy raczej nie?

Napisano

> Moment obrotowy może spaść poniżej tego nominalnego?? Czy raczej nie?

jasne że może, zależy jak zrobisz

ja bym sie nie pierdzielił w wkładki, stożek zawsze ma jadną zaletę, lepszy dźwięk 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Moment obrotowy może spaść poniżej tego nominalnego?? Czy raczej nie?

oczywiscie ze moze spasc

troszke info na tematy tuningu poszukaj tutaj

Napisano

> ogólnie zasada jest taka im krótszy dolot tym bardziej wzrosnie

> monent im dłuższy tym bardziej wzrosnie moc a zabawa polega na

> tym zeby to zgrac optymalnie.

> a w twoim przypadku jesli nie urzywasz auta do totalnie ekstremalnej

> jazdy zalaceł bym wkładke mniej przeróbek dolotu i nic nie

> muszisz obliczać, a wymiana trwa tyle co wymiana zwykłego filtra

A ja pragne zauważyć, że kolega jest teoretykiem, chyba mu się wszystko wymieszało i szkoda, że niesie takie wieści dalej.

W sprawach dolotów i wydechów też teoretykiem jestem więc żadnymi wzorami tutaj nie sypałem bo swoją obczytaną i wypatrzoną, a nie sprawdzoną na asfalcie wiedze staram się zostawić sobie do prywatnego użytku.

Ale fundamentalna zasada mówi mniej więcej tak: Auto zaczyna jechać dolotem, a później "ciągnie" na wydechu. Gdyby podzielić całą skalę obrotów uzyskiwanych przez silnik na niskie, średnie i wysokie obroty to połącznie długiego dolotu i krótkiego kolektora wydechowego cechuje silnik dobrymi niskimi i średnimi obrotami ale pogarsza mu "górę". Krótki dolot (np. 4 bezpośrednie przepustnice z "kominkami") i długi kolektor wydechowy ( szczególnie 4-1) dają dąbrą "górę" ale pogarszają elastyczność i "dół" jednostki.

Oczywiście trzeba pamiętać, że kompleksowo modyfikowany silnik pomimo, iż ma zastosowaną konfigurację pogarszającą dół najpewniej będzie na tym polu lepszy od serii - chodzi tutaj o dysproporcje jakie powstają w użyteczności obrotów.

Do jazdy ulicznej ważne są przede wszystkim niskie i średnie obroty i wysokie wartości maksymalnego momentu obrotowego.

Dolot, który może poprawić dół i elastyczność nieznacznie dławiąc górę będzie cechował się stosunkowo dużą długością i niezbyt dużą średnicą power-rury - czyli odwrotnie niż kolega napisał.

Krótkie i szerokie doloty, a najlepiej filtry zakładane bezpośrednio na przepustnicę poprawją maksymalne wartości mocy silnika. Jednak negatywnie wpłyną na niskie i średnie obroty - ponieważ wiele osób zakłada stożek właśnie prosto na przepustnicę, a potem w codziennej jeździe nie korzysta z prędkości obrotowej na poziomie 6000 obr/min jest to główna przyczyna mitu, iż stożek nie tylko nie pomaga ale i pogarsza, a niestety jak się coś robi na pałe bez zastanowienia to potem takie bzdety krążą.

Generalnie wszystkie te nocne wypociny tyczą się silników atmosferycznych i są jedynie jakimś mglistym zarysem, ponieważ w tego typu silnikach obliczenie dolotu i wydechu to sprawa, która wymaga wiele pracy i wiedzy.

radze poszukać, poczytać, zrobić testy (bo nie jest to kosztowne pociąć sobie troche kibel rury), odkopać wątek o dolotach Yanka z autokącika... i dopiero wtykać pod maske nowy filtr

ufff

Napisano

kiedys na streetracing.pl bylo kilka postow ktorych nie moge teraz znalezc a tlumaczyly dokladnie ze wzorami jak sie liczy wydechy i doloty.

generalnie bylo to tak ze liczy sie pole powierzchni stozka scietego ktorego tworzy szelina podczas pelnego otwarcia zaworow. ta powierznia ma byc rowna z powierznia przekroju kanalu dolotowego. nastepnie powierznie przekroju kanalow dolotowych sumuje sie i otrzymuje powierznie przekroju rury dolotowej. nastepnie biorac predkosc powietrza w dolocie i magiczne wzorki wyliczalo sie dlugosc dolotu i przy jakich obr ma on najefektywniej dzialac (zjawiska falowe)

pewnie duzo pokrecilem, jest to w duzym skrocie ale nie mam tamtych wypowiedzi a szkoda. pamietam tylko ze Luigi dal mi namiary na ten watek smile.gif

Napisano

wszystko jest na stronce www.grabowski.com.pl

i jest tak że czym krótszy kolektor wydechowy/dolotowy/dolot tym wyższe obroty wspomaga

a dlatego że czym wyższe obroty tym krócej trwa obracanie się wału o ten sam kąt a tym samym skraca się czas na np. ponowne otworzenie zaworu ssącego

w przypadku dolotów można policzyć tak że podciśnienia ma dolecieć do końca do lotu odbić się i wrócić jako nadciśnienie po 720 stopniach (czyli przy ponownym otwarciu zaworu ssącego)

i w prosty sposób można sobie wyprowadzić wzór na długość dolotu w metrach czyli l=2574/n gdzie n to są obroty/minute przy których ma to "doładowanie" zacząć działać

wzór może się nieznacznie różnić w zależności od tego jaką przyjmie się prędkość przemieszczania fali wink.gif

i odrazu widać że czym większe obroty tym mniejsza długość, i tak samo jest z wydechem czym wyższe obroty tym mniejsza długość tylko że tam jest inaczej bo wydech że tak powiem pracuje dla dolotu a nie dla siebie

zresztą wszystko ładnie opisane jest na stronce do której linka podałem, warto poczytać wink.gif

Napisano
  • Autor

Troche się naczytałem tego wszystkiego... chciałbym iśc na skróty bo za wiele czasu niemam na codzień - jak się na przepustke wyrwe. Jaka optymalna długość rury powinna być:??

Mam zamiar wstawić na wtrysk kolanko 100 i do tego rura Fi 70 - jakiej długości??

Napisano

> Troche się naczytałem tego wszystkiego... chciałbym iśc na skróty bo

> za wiele czasu niemam na codzień - jak się na przepustke wyrwe.

> Jaka optymalna długość rury powinna być:??

> Mam zamiar wstawić na wtrysk kolanko 100 i do tego rura Fi 70 -

> jakiej długości??

750

ale i tak 70mm to imo troche za dużo do takiego silnika

Napisano
  • Autor

> 750

> ale i tak 70mm to imo troche za dużo do takiego silnika

Czyli 75 cm długości tak?

Napisano
  • Autor

O ile może wzrosnąć spalanie zakładając stożek?? Wiadomo coś za coś...

Napisano

> O ile może wzrosnąć spalanie zakładając stożek?? Wiadomo coś za

> coś...

nic

jedynie co to może na początku będziesz narzekał bo zaczniesz ostrzej deptać wink.gif

a pozniej nie ma różnicy, nawet chyba spada na trasie hmm.gif

Napisano
  • Autor

> nic

> jedynie co to może na początku będziesz narzekał bo zaczniesz ostrzej

> deptać

> a pozniej nie ma różnicy, nawet chyba spada na trasie

No to dobrze wink.gif

Napisano
  • Autor

A robił ktoś może wykres na hamowni po założeniu stożka?? Co to dało i o ile dało prucz efektu dzwiękowego??

Napisano

> A robił ktoś może wykres na hamowni po założeniu stożka?? Co to dało

> i o ile dało prucz efektu dzwiękowego??

no nie pad.gif nie badz naiwny

po zalozeniu stozka z uno nie bedzie honda biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> no nie nie badz naiwny

> po zalozeniu stozka z uno nie bedzie honda

Tylw to ja też wiem, ale jakąs róznice widać?? Jesli nie to po co te oblicznie...

Jesli mam sie pocić z dorabianiem dolotu tylko dla efektu dzwiekowego to ja podzekuję - wole mieć cisze w kabibnie niż coś co ryczy i nima efektu...

Napisano

> Tylw to ja też wiem, ale jakąs róznice widać?? Jesli nie to po co te

> oblicznie...

> Jesli mam sie pocić z dorabianiem dolotu tylko dla efektu dzwiekowego

> to ja podzekuję - wole mieć cisze w kabibnie niż coś co ryczy i

> nima efektu...

no nie jest tak do konca sam stozek to dla palantooff

ale w poloczeniu z kilkoma rzeczami to znaczny przyrost mocy

Napisano
  • Autor

> no nie jest tak do konca sam stozek to dla palantooff

> ale w poloczeniu z kilkoma rzeczami to znaczny przyrost mocy

NO ja chciałem narazie storzek a puźniej przepustnice zmienić, wałek inny i wydech zmienić coś to da chyba co?? a po woju zabrać się dokładniej za sam silnik devil.gif

Napisano

> NO ja chciałem narazie storzek a puźniej przepustnice zmienić, wałek

> inny i wydech zmienić coś to da chyba co?? a po woju zabrać się

> dokładniej za sam silnik

troche w odwrotnej kolejnosci zlosnik.gif

stozek-wydech

walek-przepustnica

dodam dlowica-kanaly wtryskowe

itd-itp biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Nom, zalezy też od czasu, wydech to mi by zajoł najwięcej czasu, a reszte we własnym zakresie.

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno pytanie:

Te 75cm ma być liczone od środka osi wtrysku do końca stożka

czy też jest to sama długość rury..???

Napisano

> Jeszcze jedno pytanie:

> Te 75cm ma być liczone od środka osi wtrysku do końca stożka

> czy też jest to sama długość rury..???

rury, pozatym każda rura będzie działać tylko że przy innych obrotach

75 to tak na miasto przy 3500obr/min wink.gif

Napisano
  • Autor

> rury, pozatym każda rura będzie działać tylko że przy innych obrotach

> 75 to tak na miasto przy 3500obr/min

A do takiej bardziej dynamicznej jazdy np. po za miastem, do wyprzedzania?

Napisano

> A do takiej bardziej dynamicznej jazdy np. po za miastem, do

> wyprzedzania?

gdzieś z pincet mm grinser006.gif

tak czy tak różnica nie będzie zauważalna, choć będzie lepiej

sprawdzone, że byle jaki dolot dał efekty (stożek na przepustnicy) ok.gif powtarzalne ok -1s do 100km/h

Napisano
  • Autor

> gdzieś z pincet mm

> tak czy tak różnica nie będzie zauważalna, choć będzie lepiej

> sprawdzone, że byle jaki dolot dał efekty (stożek na przepustnicy)

> powtarzalne ok -1s do 100km/h

Ale bezpośrednio stożek na przepustnice to efekt daje na najwyższych obrotach

Napisano

> Ale bezpośrednio stożek na przepustnice to efekt daje na najwyższych

> obrotach

no i dzięki temu auto podczas przyśpieszania z butem w podłodze jezdzi lepiej

Napisano
  • Autor

Ja się dalej opieram na dolocie sick.gif Niewiem czemu ale tak wole wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Mam problem, skontaktowałem się z osobą do której daliście link do strony, niestety on już nie robi tych dolotów, może ktoś chce odsprzdać albo wie gdzie moiżna kupić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.