Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gorsza praca na LPG

Featured Replies

Napisano

Witam! Pojawił mi się taki problem w Lanku: coś ostatnio gorzej pracuje na gazie, to znaczy jakoś tak na wolnych obrotach ciut przerywa, jakby miał trochę za ubogą mieszankę, można zauważyć mimimalne drgania wzkazówki obtotomierza, wcześniej stała idealnie równo, do tego dzisiaj pierwszy raz od jakiegos pół roku silnik zgasł na gazie, po wysprzęgleniu przy dojeżdzaniu do progu zwalniającego. Około 15kkm temu po kupnie robiłem generalny remont instalacji LPG, to znaczy wymiana reduktora, krokowca, filtra, przewodów. No i teraz pytanie. Może to już czas znowu zmienić filtr gazu? Co ile go trzeba zmieniać w Lanosie? A może bardziej zwrócić uwagę na świece i przewody WN? Też byly wymieniane około 15tys. temu na przewody Packard i świece Iskra Gaz. Ostatnio jak patrzyłem, to na przewodach widać ślady przebić tam gdzie dotykają do siebie, ale ich ogólny stan jest duuuuużo lepszy niż tych, które były po kupnie. Zadnych iskier nie widziałem ani nie słyszałem. A moze po prostu potrzebna mu znowu regulacja? Jak myślicie?

Napisano

Zacznij od wymiany świeczek i filtra powietrza. Jak nie minie to regulacja u gazmana.

Napisano

> Około 15kkm temu po kupnie robiłem

> generalny remont instalacji LPG, to znaczy wymiana reduktora,

> krokowca, filtra, przewodów.

a ile Cię to kosztowało ?

Napisano
  • Autor

> a ile Cię to kosztowało ?

reduktor 350zł, krokowiec 150zł

Napisano
  • Autor

> Zacznij od wymiany świeczek i filtra powietrza. Jak nie minie to

> regulacja u gazmana.

hmmm, właśnie 4 dni temu wymiłem filtr powietrza. A jaki to może mieć zwiazek? Może być jakiś kiepski i za mało powietrza przepuszcza i sie istalka przez to "dusi", czy coś takiego? Rzeczywiście chyba te problemy zaczęły się od tej wymiany filtra. Szkoda, że stary wyrzuciłem. Filtr kupiłem w ASO za całe 18PLN smile.gif

Napisano

> hmmm, właśnie 4 dni temu wymiłem filtr powietrza. A jaki to może mieć

> zwiazek? Może być jakiś kiepski i za mało powietrza przepuszcza

> i sie istalka przez to "dusi", czy coś takiego? Rzeczywiście

> chyba te problemy zaczęły się od tej wymiany filtra. Szkoda, że

> stary wyrzuciłem. Filtr kupiłem w ASO za całe 18PLN

Może na starym się dusił, a teraz ma za ubogo?

Napisano

w lecie gaz jest słabszy inne proporcje mieszanki, a gdzie tankujesz?

Napisano
  • Autor

> w lecie gaz jest słabszy inne proporcje mieszanki, a gdzie tankujesz?

na codzień tankuję na Shellu w Krakowie, jednak ostatnie dwa tankowania były gdzie indziej (statoil i krak-gaz). Rzeczywiście, to tez może być przyczyna. To może na razie nic nie będe robił, tylko wyjeżdzę gaz i zatankuję znowu na Shellu. Dużo opinii słyszałem, że na Shellu jest dobry gaz, tylko że ciągle im dystrybutor nawala i jest nieczynne smile.gif Chyba że nikomu się nie chce wychodzić ze stacji, to przykleją kartkę i mają spokój hehe.gif

Napisano

> hmmm, właśnie 4 dni temu wymiłem filtr powietrza. A jaki to może mieć

> zwiazek? Może być jakiś kiepski i za mało powietrza przepuszcza

> i sie istalka przez to "dusi", czy coś takiego? Rzeczywiście

> chyba te problemy zaczęły się od tej wymiany filtra. Szkoda, że

> stary wyrzuciłem. Filtr kupiłem w ASO za całe 18PLN

Może tak być że właśnie po wymianie dostaje dużo powietrza i ma za ubogą mięszankę. Albo i jakość gazu mu nie pasi. Gorszy gaz + dobry przepływ powietrza i masz gotową ubogą mięszankę.

Napisano

> na codzień tankuję na Shellu w Krakowie, jednak ostatnie dwa

> tankowania były gdzie indziej (statoil i krak-gaz).

> Rzeczywiście, to tez może być przyczyna. To może na razie nic

> nie będe robił, tylko wyjeżdzę gaz i zatankuję znowu na Shellu.

> Dużo opinii słyszałem, że na Shellu jest dobry gaz, tylko że

> ciągle im dystrybutor nawala i jest nieczynne Chyba że nikomu

> się nie chce wychodzić ze stacji, to przykleją kartkę i mają

> spokój

na którym Shellu? Ja na Krakgazie nie tankuję od 2 lat -subiektywna ocena jakości gazu a polecam Statoil.

Napisano
  • Autor

> na którym Shellu?

koło Ikei na Opolskiej

Napisano

> koło Ikei na Opolskiej

ponowna regulacja inst. w ramach gwarancji, cale rozwiazanie

Napisano
  • Autor

Byłem z moim problemem u gazowników. Okazało się, że taka klapka, która jest w dolocie za filtrem powietrza się zablokowała i nie za bardzo chciała puszczać powietrze. Była ona chyba po to, żeby blokować strzały. Zdjęli mi ją i w ogóle silnik zaczął pracować inaczej, ciszej, lepiej ciagnie, na wolnych obrotach nie drży. Ale niestety nadal zdarza mu się zgasnąć, np. dziś przy dojeżdzaniu do świateł i wysprzęgleniu. Gazownicy mówią, że instalacja jest super wyregulowana i ma działać, zresztą trudno żeby było inaczej jak w znacznej części jest prawie nowa. Więc kolejny krok to będzie pewnie wymiana świec i przewodów.

Napisano

> Byłem z moim problemem u gazowników. Okazało się, że taka klapka,

> która jest w dolocie za filtrem powietrza się zablokowała i nie

> za bardzo chciała puszczać powietrze. Była ona chyba po to, żeby

> blokować strzały. Zdjęli mi ją i w ogóle silnik zaczął pracować

> inaczej, ciszej, lepiej ciagnie, na wolnych obrotach nie drży.

> Ale niestety nadal zdarza mu się zgasnąć, np. dziś przy

> dojeżdzaniu do świateł i wysprzęgleniu. Gazownicy mówią, że

> instalacja jest super wyregulowana i ma działać, zresztą trudno

> żeby było inaczej jak w znacznej części jest prawie nowa. Więc

> kolejny krok to będzie pewnie wymiana świec i przewodów.

Klapka ma być założona.W twoim przypadku gazownicy ominęli filtr powietrza.Poszukaj innych "gazowników"w ten sposób nie reguluje się instalacji.

Napisano
  • Autor

> Klapka ma być założona.W twoim przypadku gazownicy ominęli filtr

> powietrza.Poszukaj innych "gazowników"w ten sposób nie reguluje

> się instalacji.

Możesz rozwinąć temat, po co jest ta klapka i co to znaczy że ominęli filtr powietrza? Mój ojciec np. w swoim Lanosie w ogóle nie miał nigdy takiej klapki.

Napisano

> Możesz rozwinąć temat, po co jest ta klapka i co to znaczy że ominęli

> filtr powietrza? Mój ojciec np. w swoim Lanosie w ogóle nie miał

> nigdy takiej klapki.

Klapka o której wyżej pisałeś pisałeś jest to "klapa antywybuchowa"ma ona za zadanie nie dopuścić do rozerwnia układu dolotowego/powietrza zasilającego silnik/.Otwiera się ona w chwili zapalenia się mieszanki w kolektorze dolotowym/tz strzał w kolektor/.Klapka montowana jest między filtrem powietrza a kolektorem ssącym.Otwarcie jej przez "gazowników"powoduje przepływ powietrza do kolektora z pominięciem filtra.

Napisano
  • Autor

> Klapka o której wyżej pisałeś pisałeś jest to "klapa antywybuchowa"ma

> ona za zadanie nie dopuścić do rozerwnia układu

> dolotowego/powietrza zasilającego silnik/.Otwiera się ona w

> chwili zapalenia się mieszanki w kolektorze dolotowym/tz strzał

> w kolektor/.Klapka montowana jest między filtrem powietrza a

> kolektorem ssącym.Otwarcie jej przez "gazowników"powoduje

> przepływ powietrza do kolektora z pominięciem filtra.

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Może masz na myśli inną klapkę, ale ta którą mi zdjęli była w środku dolotu, zaraz jak się zaczyna ta plastikowa rura za obudową filtra i działała tak, że jak powietrze było zasysane, to była uchylona, chyba siłą tego przepływającego powietrza, a gdyby miało być jakieś cofniecie czy wybuch, to by ją od razu zamknął odcinając dopływ tego cofającego się powietrza do filtra (zamiast tego pewnie wywaliło by jakąś uszczelkę tej plastikowej rury dolotu). Zdjęcie jej ułatwiło obieg powietrza od filtra do przepustnicy, bo nie musi ono "uchylać" tej klapki. Nie ma i nie było mowy o żadnym zasysaniu powietrza spoza filtra. Ty masz chyba na myśli jakis dodatkowy patent - klapkę otwierającą się przy wystrzale i wypuszczającą powietrze na zewnątrz dolotu, tak? A ta moja była w środku dolotu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.