Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Z18XE dławi się na zimnym silniku/kanguruje

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie Kolegów,

Od jakiegoś czasu astrę i mnie męczy jeden temat - duszenie się na zimnym silniku.

Po nocy, po bezproblemowym odpaleniu obroty delikatnie falują. Po ruszeniu z osiedlowego parkingu i wyjeździe na ulice wylotową przy próbie przyspieszania autko zaczyna się dusić się/kangurować aby po kilku/kilkunastu sekundach przyspieszać już płynnie. Oczywiście wszystko dzieje się na benzynie. Na rozgrzanym silniku, przy kolejnym cyklu temat już nie występuję.

Z uwagi, iż autko ma LPG wymieniłem świece na 1-elektrodowe gm.

Sprawdziłem przepływkę i wartość na biegu jałowym waha się w granicach 9-15 kg/h - generalnie dąży z góry do 9.

Czujnik temperatury w termostacie pokazuje wartość przy 87 st około 1,0V, natomiast przy 99 st (kiedy załączą się wentylator) pokazuje już tylko około  0,6V - nie wiem czy powinno spadać poniżej 1,0 V?

Na razie więcej pomysłów nie mam co dalej sprawdzać..

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie,

pozdrawiam

Paweł

Napisano

Czy objaw występuje jeśli silnik pracuje na wolnych obrotach przez kilka minut?

Zakręć butlę podczas pracy na gazie, pozwól mu przełączyć się na benzynę i zgaś. Zobacz, czy następnego dnia objaw występuje.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Nie. Problem jest tylko po dłuższej przerwie (jak silnik całkowicie ostygnie czy też jest zimno). Z gazem sprawdziłem sprawe ale niestety nie ma to wpływu. Przegoniłem auto teraz  600km w ciągu jednego dnia z czego połowa na benzynie i zobaczymy co będzie jutro rano.. 

Napisano
  • Autor

Niestety sytuacja jest bez zmian - dłuższa wycieczka nie zmieniła. Na razie nie mam pomysłu co dalej sprawdzać...

Napisano

Zobacz w którym momencie zamyka się pętla sprzężenia z sondą lambda i jeśli przed wystąpieniem objawów - jakie są korekty paliwa w chwili wystąpienia usterki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.