Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Meriva II

Featured Replies

Napisano

Tak się ostatnio przyglądałem temu Oplowi i zastanawiam się, czy rzeczywiście te "odwrócone" drzwi sprawdzają się w przypadku dwóch brzdący jeżdżących w fotelikach?

Czy to przekombinowane i gdyby było takie wspaniałe, to więcej  producentów decydowałoby się na takie rozwiązanie.

Czy wszystkie Merivy miały przesuwane tylne fotele? Jak wygląda w tym aucie bagażnik? W internetach piszą o 400 litrach, więc całkiem spoko, pytanie o ile zmniejsza się po przesunięciu kanapy.

Napisano
8 godzin temu, Majkiel napisał:

Tak się ostatnio przyglądałem temu Oplowi i zastanawiam się, czy rzeczywiście te "odwrócone" drzwi sprawdzają się w przypadku dwóch brzdący jeżdżących w fotelikach?

Drzwi są przekombinowane. Spróbujcie wszyscy razem wysiąść pod galerią😁. Zaletą jest pełne otwarcie przednich i tylnych pod kątem 90st.

Tylna kanapa masakrycznie niewygodna, siedzisz jak na krześle. Bagażnik taka samo pakowny jak np. stilo 5d. Dużo schowków w aucie.

Jako alternatywa zerknij na 500l

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, lessero napisał:

Drzwi są przekombinowane. Spróbujcie wszyscy razem wysiąść pod galerią😁. Zaletą jest pełne otwarcie przednich i tylnych pod kątem 90st.

No faktycznie, przy pełnym otwarciu obydwu drzwi pewnie nie jest źle, a na parkinach pod galerią, w wąskich miejscach, otworzą się nie na 90 a na 45 stopni. No i potem w którą stronę iść ;)

2 godziny temu, lessero napisał:

Jako alternatywa zerknij na 500l

Nie wiem, w ogóle nie przekonuje mnie  500L. Prędzej klasyczny kompakt. Na Merivę zwróciłem uwagę na parkingu - ot coś innego, całkiem interesującego i ładnego.

Napisano
Dnia 26.07.2019 o 11:41, Majkiel napisał:

Czy to przekombinowane i gdyby było takie wspaniałe, to więcej  producentów decydowałoby się na takie rozwiązanie.

Czy wszystkie Merivy miały przesuwane tylne fotele? Jak wygląda w tym aucie bagażnik? W internetach piszą o 400 litrach, więc całkiem spoko, pytanie o ile zmniejsza się po przesunięciu kanapy.

każdy chce się czymś wyróżnić - opel postawił na inne drzwi. Wg mnie był to super wygodny i trafiony pomysł bo dzieciaki ładnie same wchodzą na fotelik i super wygodnie się wsadzało do fotelika.

Dla mnie też było wygodnie siadać bo na słupku była rączka i można było się przytrzymać wsiadając / wysiadając.

kanapa przesuwna miała swoje + i -

z minusów to ponoć niewygodna, ale przez 5 lat nigdy nie jechałem z tyłu... a dzieciaki mają swoje foteliki

na + to że masz 2 oddzielne fotele i podłokietnik i przy transporcie różnych rzeczy się to przydaje.

co do powiększania bagażnika to różnicy zbytniej nie ma.... różnica była w kia venga - tam widać że ktoś kanapę przesuwał

Ogólnie byłem mega zadowolony z tego auta, kawał solidnej bryki i szkoda że wycofali bo bym zamienił na nową

Napisano
  • Autor
Dnia 30.07.2019 o 07:34, piotr1982 napisał:

każdy chce się czymś wyróżnić - opel postawił na inne drzwi. Wg mnie był to super wygodny i trafiony pomysł bo dzieciaki ładnie same wchodzą na fotelik i super wygodnie się wsadzało do fotelika.

Dla mnie też było wygodnie siadać bo na słupku była rączka i można było się przytrzymać wsiadając / wysiadając.

kanapa przesuwna miała swoje + i -

z minusów to ponoć niewygodna, ale przez 5 lat nigdy nie jechałem z tyłu... a dzieciaki mają swoje foteliki

na + to że masz 2 oddzielne fotele i podłokietnik i przy transporcie różnych rzeczy się to przydaje.

co do powiększania bagażnika to różnicy zbytniej nie ma.... różnica była w kia venga - tam widać że ktoś kanapę przesuwał

Ogólnie byłem mega zadowolony z tego auta, kawał solidnej bryki i szkoda że wycofali bo bym zamienił na nową

Miałeś 1.4T 120KM? Jak to się w tym aucie spisywało?

Jeden kolega ma Astrę J z silnikiem 1.4T 140KM LPG i bardzo sobie chwali, a inny ma to samo tylko bez LPG i hatchbacka i narzeka ;)

Napisano
16 godzin temu, Majkiel napisał:

Miałeś 1.4T 120KM? Jak to się w tym aucie spisywało?

Jeden kolega ma Astrę J z silnikiem 1.4T 140KM LPG i bardzo sobie chwali, a inny ma to samo tylko bez LPG i hatchbacka i narzeka ;)

1,4T z fabryczną instalacją LPG

gdyby sprzedawali nowe Merivy brał bym w ciemno

jak sprzedawałem było najechane prawie 150tys km i jedyne co "padło" to cewka (ponoć - ale wymieniona na gwarancji, czujnik lpg (na gwarancji), zbiorniczek płynu chłodzącego (ok 300zł z robocizną) i reduktor (900zł) przy czym w tym reduktorze są plastikowe  dupsy doprowadzające płyn chłodniczy - wymienne za 20zł.... o ile odkręcisz zapieczonego imbusika

spacer.png

o dziwo auto miało fabryczne wtryski gazu - ale co 15 tys wymieniałem filtry (2szt) i nie tankowałem byle gdzie.

Żal było sprzedawać, ale teraz każdy producent (w tym ople) wycofuje z lpg i po takiej rekomendacji skusiłem się na Mokke z LPG z tym samym silnikiem i lpg na pokładzie.

Narazie mam 5tys km i ciągle ich przybywa i przejechanie 100km za 15-16zł sprawia że uśmiech sam się ciśnie na usta.

Jeśli będzie się sprawować podobnie jak meriva to będę zadowolony i podobnie jak merivy żal będzie sprzedawać.

Już po 2 miesiącach widzę że meriva była bardziej przemyślana dla rodziny niż mokka... tylko jeździć autem z przebiegiem 150tys a 5 robi różnice...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.