Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silniczki diesla

Featured Replies

Napisano

Wczoraj prosiłem Was o opinie na temat silniczka 1,7 dti. Jestem przed kupnem swojej Astry ( na pewno diesel), poczytałem trochę różnych rozwazań na forum i jestem nieokreslony do końca w która stronę skierowac poszukiwania.Mam do wydania ok. 25 koła i tak na oko bedzie to rocznik 2000 lub 2001, ale jakiego diesla byście mi polecili. Czekam na opinie w czwartek wybieram się w Polskę po furę.Nara confused.gif

Napisano

Witam. Ja mam f-kę z 97 1,7 na turbinie oplowski. Przejechane ma ..............? na liczniku niby 150kkm. Mam ją od 7 m-cy i sam zrobiłem juz 16 kkm. robiłem głowicę, pęknięta od razu. Ogólnie z silniczka jestem zadowolony. Pali nie za wiele od 4,5 do 7 (trasa, 2 osoby bez bagażu do miasto jak dostanie po garach). Jest czym jechać jak na moje potrzeby. Oliwy nie lubi. Żeby tylko ropa nie drożała.......

DTL ma podgrzewany filtr paliwa (duuuuży + w zimie) Po wymianie aku na mocniejszy 74Ah 780 A na rozruchu w zimowe poranki przy - 30 nie miałem problemu z odpalaniem Nie wiem czy w A G były montowane te silniki ale jeśli tak to polecam właśnie ten

pozdrawiam

Napisano

> Wczoraj prosiłem Was o opinie na temat silniczka 1,7 dti. Jestem

> przed kupnem swojej Astry ( na pewno diesel), poczytałem trochę

> różnych rozwazań na forum i jestem nieokreslony do końca w która

> stronę skierowac poszukiwania.

1.7 uchodzi za mniej awaryjny. 2.0 jest mocniejszy ale też więcej pali. Jeśli masz wątpliwości to zastanów sie czemu w nowych modelach Opla nie są oferowane silniki 2.0 tylko fiatowskie 1.9. To nie wzięło się z niczego. A w Astrze H dalej jest 1.7.

Napisano

> DTL ma podgrzewany filtr paliwa (duuuuży + w zimie)

Wszystkie diesle w astrze to maja.

> nie miałem problemu z odpalaniem Nie wiem czy w A G były

> montowane te silniki ale jeśli tak to polecam właśnie ten

> pozdrawiam

Nie były.

Napisano

> stronę skierowac poszukiwania.Mam do wydania ok. 25 koła i tak

> na oko bedzie to rocznik 2000 lub 2001, ale jakiego diesla

> byście mi polecili. Czekam na opinie w czwartek wybieram się w

> Polskę po furę.Nara

Witam.... ja za taka kase popatrzylbym za jakas Omega B z silnikiem 2.5TD ewentualnie Omega C z silnikiem 2.2 (nie wiem jakie dokladnie oznaczenie) komfort napewno lepszy niz w Astrze......Omega jest troche wieksza niz Astra i bardziej komfortowa....to jest moja opinia w tej sprawie i kazdy moze miec rozna....

Napisano

> stronę skierowac poszukiwania.Mam do wydania ok. 25 koła i tak

> na oko bedzie to rocznik 2000 lub 2001, ale jakiego diesla

> byście mi polecili. Czekam na opinie w czwartek wybieram się w

> Polskę po furę.Nara

Ja jeżdzę 1.7 GM i Astra F to mój pierwszy diesel ale na pewno nie ostatni.

A następnym autem bedzie prawdopodobnie 1.7 DTI oczywiście Astra G.

Dużo jeżdżę więc spalanie jest dla mnie b.ważne. Pewnie ktoś zaraz napisze że za mało KM ale za to diesle maję większy moment od benzyniaków i moim zdaniem to wystarczy do sprawnego poruszania.

Wim co mówie bo teraz mam 68 KM i da się tym jeździć

Napisano

>Jeśli masz wątpliwości to zastanów sie czemu w nowych

> modelach Opla nie są oferowane silniki 2.0 tylko fiatowskie 1.9.

> To nie wzięło się z niczego. A w Astrze H dalej jest 1.7.

A zastanowiłeś się dlaczego w Astrze H ten 1,7 to też jest CDTI a nie DT lub DTL ?????????? zlosnik.gif

Napisano

ha a ja ma takie zdanie ze 1.7 dalej montuja bo sa juz dla nich tanszcze w produkcji i moze sa slabsze i tansz e to dlatego je zostawili co do 2.0 to fakt ze ludzie tam narzekaja na przeplywomierze ponoc mnie to jeszcze nie dostalo i dlatego ponoc montuja silniki 1.9 bo zauwaz z e wszystkie modele prawie maja 1.9 bo sa tansze w produkcji mniej awaryjne mniej spalaja i dobrze sie podkrecaja to sa ogolnie wiadomosci od kumpla ktory pracuje w oplu

a tak szczerze to bym wybral najlepiej i najekonomiczniej 1.6 16v i gazik na taka bym zaminil nawet swoja 2.0 dth

Napisano

> A zastanowiłeś się dlaczego w Astrze H ten 1,7 to też jest CDTI a nie

> DT lub DTL ??????????

Z takiej samej jak zmiana x16xel na z16xe. Ekologia. Ale patrząc z drugiej strony jest 1.9 CDTI a nie 2.0 CDTI. hmm.gif Zmienili z lepszego na gorszy? Nie wydaje mi się. Zaznaczam że nie użytkowałem żadnego z tych silników i opieram się wyłącznie na opiniach serwisantów.Co do jednego te opinie są zgodne. Koszty eksploatacyjne są niższe w 1.7 Natomiast 2.0 jest dynamiczniejszy.

BTW. Jeśli diesel to IMHO 1.9 TDI z VAG. Opel się nie umywa. Moje Audi ma ponad 200 kkm i sypie się w nim wszystko z wyjatkiem silnika.

Napisano

> Z takiej samej jak zmiana x16xel na z16xe. Ekologia.

No właśnie

> Ale patrząc z

> drugiej strony jest 1.9 CDTI a nie 2.0 CDTI. Zmienili z

> lepszego na gorszy? Nie wydaje mi się.

I bardzo dobrze się koledze wydaje skoro 1,9CDTI jest w trzech wersiach od 100-150kucy to po co produkować 2,0????

> Zaznaczam że nie

> użytkowałem żadnego z tych silników i opieram się wyłącznie na

> opiniach serwisantów.

Opinie serwisantów są jak dlamnie nie przekonywujące ponieważ boją się diesli jak ognia

>Co do jednego te opinie są zgodne. Koszty

> eksploatacyjne są niższe w 1.7 Natomiast 2.0 jest

> dynamiczniejszy.

Tu się zgodzę

> BTW. Jeśli diesel to IMHO 1.9 TDI z VAG. Opel się nie umywa.

Taka jest powszechna opinia

> Moje Audi ma ponad 200 kkm i sypie się w nim wszystko z wyjatkiem

> silnika.

Moja Viki ma 144kkm i się wcale nie sypie zlosnik.gif

Napisano

ekologia ale i także ekonomia,być może taniej montować gotowe silniki np fiatowskie 1,9

a żeby nie obudzić się z ręką w nocniku (bo nie wiadomo jak te fiatowskie będą się spisywać po jakimś tam przebiegu) to nie rezygnując ze swoich nowszych cdti1,7.

co do tdi-ków od vag-a to faktycznie lepszych chyba nie ma ale kosztują odpowiednio więcej od oplowskich.pozdr

Napisano

> Wszystkie diesle w astrze to maja.

> Nie były.

...Jak nie były??? Mojej dziewczyny brat ma astre II 1.7 DTL 68KM z '98 ...

Napisano

> ...Jak nie były??? Mojej dziewczyny brat ma astre II 1.7 DTL 68KM z

> '98 ...

Zgadza się były ,ale tylko w początkowym okresie produkcji, tez znam gościa który ma taką astrę G.

Napisano

> A zastanowiłeś się dlaczego w Astrze H ten 1,7 to też jest CDTI a nie

> DT lub DTL ??????????

Do oznaczenia DTI dołożono literkę C w związku z przejściem na Common Rail, co niezmienia faktu że silnik ten jest pochodną starego ,poczciwego Isuzu z Astry F.

Napisano

Dodam tylko że 1.7 cdti jest 16 zaworowym dieslem z common rail. W Astrze G jest 80 KM,a w Astrze H 100 KM.Spełnia norme EURO 4. No i jest z paskiem rozrządu.Asterka z 2 litrowym dieslem jest na łańcuchu.

Napisano

> ...Jak nie były??? Mojej dziewczyny brat ma astre II 1.7 DTL 68KM z

> '98 ...

Faktycznie były.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.