Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pasek rozrzadu w 1.6 - kiedy wymienić?

Featured Replies

Napisano

Czy zbytnią przesadą i rozrzutnością nie będzie wymiana paska rozrządu po 40 tys. km? Tak, tak - ja wiem, że po 60 tys. się wymienia nawet dmuchając na zimne, ale te 40 tys. jest przejechane WYŁĄCZNIE po Warszawie. I czy można jakoś rozpoznać zbyt zuzyty pasek.

Napisano

> Czy zbytnią przesadą i rozrzutnością nie będzie wymiana paska rozrządu po 40 tys. km? Tak, tak - ja wiem, że po 60 tys. się wymienia nawet dmuchając na zimne, ale te 40 tys. jest przejechane WYŁĄCZNIE po Warszawie.

IMHO możesz sobie pozwolić na jazdę spokojnie do 60-70 kkm na tym samym pasku. Ile lat ma samochód? Jeśli jest z 2002 roku, to możesz się zastanawiać, ale w młodszych autach dałbym sobie jeszcze na wstrzymanie.

> I czy można jakoś rozpoznać zbyt zuzyty pasek.

Chyba ząbki ma pościerane. zlosnik.gif

Napisano

> I czy można jakoś rozpoznać zbyt zuzyty pasek.

Z tym akurat ciężko hmm.gif - trzeba szukac pyłu, jakichś otarć, itd. O przypadkach ekstremalnych typu kruszące się tworzywo to nawet nie będę wspominał zlosnik.gif

Generalnie przypadki pęknięcia paska "samego z siebie" są tak rzadkie, że można się nimi nie przejmować - zerwanie paska to najczęściej skutek innych problemów (napinacz, rolka, koła zębate na wałkach, itd.).

Napisano

> Czy zbytnią przesadą i rozrzutnością nie będzie wymiana paska

> rozrządu po 40 tys. km?

Myślę, że będzie.

Mnie doradzali wymianę po 60kkm, tak też zrobiłem.

Napisano

IMO jeśli auto ma juz powyżej 4 lat a pasek nie był wymieniany to trzeba to zrobic. Jeśli Twoje auto jest młodsze bez problemu możesz smigac do 60 kkm! smile.gifok.gif

Napisano

Ja w swoim mialem wymiane po 80 kkm! ALE TO ZADNA REGULA rotfl.gifok.gif

Napisano

> IMO jeśli auto ma juz powyżej 4 lat a pasek nie był wymieniany to

> trzeba to zrobic. Jeśli Twoje auto jest młodsze bez problemu

> możesz smigac do 60 kkm!

A to już jest nabijanie licznika postów. tuk.gif Powtarzasz moją wypowiedź. nono.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ja w swoim mialem wymiane po 80 kkm! ALE TO ZADNA REGULA

Ja w 1.2 również po 80 kkm, jednak spokojnie można było wymieniać po 100... Wolałem jednak nie ryzykować...

Napisano

o ile jestes pewien tego przebiegu to chyb ajednak jest przesada, pasek moglbys obadac po jego zdjeciu (pekniecia), istotna jest praca napinacza to on zrywa pasek

Napisano

CIekawostka - Dotarlem ostatnio do wloskiego opracowania dot. Fiatów Stilo i znalazlem informacje

Wymiana paska rozrządu

Stilo 1,4 i 1,6 - 120 tys. km

Stilo 1,8 i 2,4 - 60 tys

Ciekawi mnie dlaczego taka różnica, przeciez Fiat zazwyczaj podaje dla wszystkich modeli ponad 100 tys.

Napisano

> CIekawostka - Dotarlem ostatnio do wloskiego opracowania dot. Fiatów

> Stilo i znalazlem informacje

> Wymiana paska rozrządu

> Stilo 1,4 i 1,6 - 120 tys. km

> Stilo 1,8 i 2,4 - 60 tys

> Ciekawi mnie dlaczego taka różnica, przeciez Fiat zazwyczaj podaje

> dla wszystkich modeli ponad 100 tys.

Teoria sobie a zycie sobie !

mnie mechanik powiedzial ze najlepiej rozrzad wymieniac 50% tego co podaje producent + 50% tego co zostaje czyli jezeli mamy STILO 1,6 wymiana jak podaje producent 120kkm

powinno sie wymienic po 60kkm+30KKM =ok 90 kkm ok.gif

Napisano

> Teoria sobie a zycie sobie !

> mnie mechanik powiedzial ze najlepiej rozrzad wymieniac 50% tego co

> podaje producent + 50% tego co zostaje czyli jezeli mamy STILO

> 1,6 wymiana jak podaje producent 120kkm

> powinno sie wymienic po 60kkm+30KKM =ok 90 kkm

Czyli po 75% całego okresu! grinser006.gifok.gif

Napisano

> Czyli po 75% całego okresu!

+,- cosik kolo tego ok.gif

Napisano

> mnie mechanik powiedzial ze najlepiej rozrzad wymieniac 50% tego co

> podaje producent + 50% tego co zostaje

Czyli wg tych obliczeń w 1,8 powinno się wymieniać co 45 tys smile.gif ??

Napisano

> Czyli wg tych obliczeń w 1,8 powinno się wymieniać co 45 tys ??

Na to wyglada ok.gifale jak pisalem reguly nie ma nono.gifDECYZJA NALEZY DO CIEBIE waytogo.gifhmm.gif

Napisano
  • Autor

> o ile jestes pewien tego przebiegu to chyb ajednak jest przesada,

Jestem pewien przebiegu, bo uzytkuję ten samochód od nowości (od 2003 r.). Wydaje mi się, że zuzycie paska może zależeć od eksploatacji - dlatego nie bez powodu piszę że cały przebieg był zrobiony w mieście. Może z 5 tys. km przejechał poza miastem z w miarę jednostajną prędkością - cała reszta to Warszawa, a więc korki, ruszanie, zatrzymywanie się i podskoki na wybojach i szynach tramwajowych. No ale skoro zgodne opinie wskazują, że nie ma co się spieszyć to sobie poczekam do 60 tys. km.

Napisano

> rozrządu po 40 tys. km?

Heh, jakis miesiac temu mialem ten sam dylemat spineyes.gif Auto mialo wtedy chyba ze 41 tys. (rowniez 1.6) 893goodvibes.gif Wlasciwie caly przebieg pochodzi od poprzedniego wlasciciela, bo ja jezdze nim dopiero od pol roku skromny.gif W instrukcji obslugi Fiat zaleca wymiane paska co 5 lat bez wzgledu na przebieg. Jako ze autko jest z 2002, a do zapewnien producenta o trwalosci podzespolow podchodze z duuuza rezerwa (vide: rozrzad po 120 tys. rotfl.gif) - zdecydowalem sie na wymiane. Dodatkowo wymienilem pozostale 2 paski klinowe dla swietego spokoju smirk.gif

Stary pasek rozrzadu ogladalem na wszystkie strony, ale nie widac na nim zadnych uszkodzen mechanicznych hmm.gif

Napisano

> Heh, jakis miesiac temu mialem ten sam dylemat Auto mialo wtedy

> chyba ze 41 tys. (rowniez 1.6) Wlasciwie caly przebieg

> pochodzi od poprzedniego wlasciciela, bo ja jezdze nim dopiero

> od pol roku W instrukcji obslugi Fiat zaleca wymiane paska co

> 5 lat bez wzgledu na przebieg. Jako ze autko jest z 2002, a do

> zapewnien producenta o trwalosci podzespolow podchodze z duuuza

> rezerwa (vide: rozrzad po 120 tys. ) - zdecydowalem sie na

> wymiane. Dodatkowo wymienilem pozostale 2 paski klinowe dla

> swietego spokoju

> Stary pasek rozrzadu ogladalem na wszystkie strony, ale nie widac na

> nim zadnych uszkodzen mechanicznych

Wczoraj tak całkiem przypadkiem na stacji podszedłem do innego uzytkownika Stilo, właśnie 1.6. Powtórzę to, co mi powiedział. Mianowicie on swoim już zrobił 230 tyś. km (2002) i z powodu tego, że juz troszkę "słychać" rozrząd, dopiero teraz ma zamiar go wymienić. Dodatkowo stwierdził iż jedyną zmorą jego Stilo jest mata w siedzeniu pasażera, przez którą teraz mu sie pali poducha (koszt wymiany w ASO 800 PLN - tak powiedział). Poza tym auto całkiem nieźle sie sprawuje.

Ja natomiast mam 1.9 JTD, sprowadzony z Niemiec, i w książce serwisowej pierwszy wpis o wymianie paska rozrządu był przy 120 tys km.). Teraz mam 150 tyś, więc myśle że do 200 tyś powinienem dociągnąć...

Napisano

> Ja natomiast mam 1.9 JTD, sprowadzony z Niemiec, i w książce

> serwisowej pierwszy wpis o wymianie paska rozrządu był przy 120

> tys km.). Teraz mam 150 tyś, więc myśle że do 200 tyś powinienem

> dociągnąć...

Zycze ci tego nie wiem czy jestes odwazny czy screwy.gif

,,jak dbasz tak masz " 20.GIFbiglaugh.gifwaytogo.gif

Napisano

> Wczoraj tak całkiem przypadkiem na stacji podszedłem do innego uzytkownika Stilo, właśnie 1.6. Powtórzę to, co mi powiedział.

> Mianowicie on swoim już zrobił 230 tyś. km (2002)

Wow, no niezle! 230 tys. km w 4 lata winner.gif To wychodzi jakies 60 tys. na rok shocked.gifyikes.giffaint.gif Kto da wiecej? mlotek.gifhehe.gif

Napisano

>> Ja natomiast mam 1.9 JTD, sprowadzony z Niemiec, i w książce serwisowej pierwszy wpis o wymianie paska rozrządu był przy 120 tys km.). Teraz mam 150 tyś, więc myśle że do 200 tyś powinienem dociągnąć...

> Zycze ci tego nie wiem czy jestes odwazny czy

> ,,jak dbasz tak masz "

Kolega napisal przeciez, ze rozrzad zostal wymieniony przy 120 tys. Do 200 tys. km powinien wiec wystarczyc. Odwagi nalezaloby raczej gratulowac poprzedniemu wlascicielowi, ktory tak bardzo zaufal trwalosci rozrzadu, ze nie wymienil go wczesniej screwy.gif

Swoja droga, wpis w ksiazce gwarancyjnej po 100 tys??? Czyzby w Reichu dawali na Fiaty dluzsza gwarancje? hmm.gif

Napisano

Czyzby w

> Reichu dawali na Fiaty dluzsza gwarancje?

Ja wiem niewiem.gif moze maja lepsiejsze paski , a przedewszystkim lepszy i bardziej fachowy serwis ASIO hmm.gif

Napisano

> Kolega napisal przeciez, ze rozrzad zostal wymieniony przy 120 tys.

> Do 200 tys. km powinien wiec wystarczyc. Odwagi nalezaloby

> raczej gratulowac poprzedniemu wlascicielowi, ktory tak bardzo

> zaufal trwalosci rozrzadu, ze nie wymienil go wczesniej

> Swoja droga, wpis w ksiazce gwarancyjnej po 100 tys??? Czyzby w

> Reichu dawali na Fiaty dluzsza gwarancje?

Według mnie 60 tyś. km na pasku powinno śmiało sie zrobić. Jak miałem Ibizę to pasek zalecali wymieniać co 75 tyś km.

Brutalna prawda jest natomiast taka, że samochody są produkowane na konkretny rynek. Bo czy wytłumaczyć, że w Niemczech samochody są droższe? Jako przykład moge podać Renault Megane II, które w Polsce (tańsze) ma zawieszenie wytrzymujące 50 tyś km., a to same kupione w Niemczech (droższe), a eksploatowane w Polsce pojeździ 100 tys km... Pozostawiam to do przemyślenia Szanownym Forumowiczom...

Napisano

> rozrządu po 40 tys. km? Tak, tak - ja wiem, że po 60 tys. się

> wymienia nawet dmuchając na zimne, ale te 40 tys. jest

> przejechane WYŁĄCZNIE po Warszawie. I czy można jakoś rozpoznać

> zbyt zuzyty pasek.

To może i ja wtrącę swoje 5 gr. Wczoraj wymieniłem pasek po przejechaniu 80.000 km.

Szczerze mówiąc wymieniony pasek wyglądał jak nowy. Mechanik stwierdził jedynie, że wygląd o niczym nie świadczy, bo zawsze może oderwać się któryś ząbek.

Popytałem trochę o te paski i przebiegi i dowiedziałem się, że rekordziście w Sienie strzelił w okolicach 40.000, ale było to w trakcie uruchamiania auta na popych. Komuś jeszcze strzelił przy 75.000 km. Poza tymi dwoma wypadkami, generalnie w zależności od nerwów klienci wymieniają paski rozdządu przy 60-80 kkm.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dzisiaj przy stanie licznika 98127 km wymieniłem pasek rozrządu.Na zdemontowanym pasku brak pęknięć,wykruszeń itp.Rolka napinająca jak i prowadząca nie mają luzów lekko się obracają.W/g mnie rozrząd spokojnie wytrzymałby 120 tkm.

Napisano

> Wow, no niezle! 230 tys. km w 4 lata To wychodzi jakies 60 tys. na

> rok Kto da wiecej?

to raczej nie jest aż tak dużo skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.