Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kontrolka airbag

Featured Replies

Napisano

Witam

po włączeniu zapłonu kontrolka od airbagu nie gaśnie i pali się ciągłym światłem. Czy ktoś wie co może być przyczyną? i ewentualnie co można we własnym zakresie sprawdzić.

Astra 1,7TD 2000r.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> po włączeniu zapłonu kontrolka od airbagu nie gaśnie i pali się

> ciągłym światłem. Czy ktoś wie co może być przyczyną? i

> ewentualnie co można we własnym zakresie sprawdzić.

> Astra 1,7TD 2000r.

> Pozdrawiam

A wcześniej gasła? Jeśli tak, to pradopodobnie powstała jakaś przerwa na gniazdach (poduszek, napinaczy). Najlepiej jechać z tym do serwisu, bo nawet po wyeliminowaniu usterki będzie trzeba jechać skasować błędy w sterowniku.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

problem pojawił się gdy pojechałem do ikei po stół i żeby go zapakować rozłożyłem tylne siedzenia. Wtedy po przekręceniu kluczyka kontrolka od airbagu zapaliła się na chwilę, zgasła po czym zaczęła palić się ciągłym światłem. Myślałem może, że rozkładając tylne siedzenia przycisnąłem jakiś kabel od napinaczy pasów ale niestety nie zlokalizowałem usterki. Tak więc nadal kontrolka po przekręceniu kluczyka zapala się gaśnie i za chwilę pali się ciągłym światłem.

Pozdrawiam

Napisano

> problem pojawił się gdy pojechałem do ikei po stół i żeby go

> zapakować rozłożyłem tylne siedzenia. Wtedy po przekręceniu

> kluczyka kontrolka od airbagu zapaliła się na chwilę, zgasła po

> czym zaczęła palić się ciągłym światłem. Myślałem może, że

> rozkładając tylne siedzenia przycisnąłem jakiś kabel od

> napinaczy pasów ale niestety nie zlokalizowałem usterki. Tak

> więc nadal kontrolka po przekręceniu kluczyka zapala się gaśnie

> i za chwilę pali się ciągłym światłem.

> Pozdrawiam

Witam

Ja mam ten sam problem, i prawdopodobnie jest to juźna złączka od poduszek bocznych znajdująca się pod siedzeniem, ewentualnie złączka od napinaczy. Nie bardzo wiem jak to wyelimunować i ile to może kosztować w serwisie ??/ frown.gif , więc tak sobie pomykam. Wiem że to niezdrowe bo mam w tej chwili wyłaczone poduchy boczne ale cóż.

pzdr.

Napisano

Problem leży pewnie w tych kostkach pod siedzeniami. Nie jestem pewien, ale jak raz zapisze się błąd w sterowniku (mimo tylko chwilowej niesprawności tych połączeń) będzie cały czas wykazywał błąd w układzie. Dlatego sądzę, że nie obejdzie się bez zczytania błędów z sterownika i poprawa felernych łączy.

Napisano

U mnie było tak samo więc pojechałem na Diagnostyke, gość powiedział że są problemiki z tymi poduchami w fotelach ( pod fotelem znajdują się styki i wystarczy że cos się robi z fotelem i zapala się ta kontrolka confused.gif) a błąd trzeba wykasowaś poprzez podłączenie się do kompa. Koszt 50 złociszków klnie.gif a roboty 3 minuty.

Napisano

> Wiem

> że to niezdrowe bo mam w tej chwili wyłaczone poduchy boczne

nie tylko boczne ale cały system tzn. poduszki czołowe i napinacze pasów też!

pozdrawiam

Napisano

Myślałem może, że

> rozkładając tylne siedzenia przycisnąłem jakiś kabel od

> napinaczy pasów ale niestety nie zlokalizowałem usterki

Przy tylnych siedzeniach nie ma napinaczy pasów ani wiązek elektrycznych od układu AIRBAG

pozdrawiam

Napisano

> nie tylko boczne ale cały system tzn. poduszki czołowe i napinacze

> pasów też!

> pozdrawiam

Witam

No z tym nie dokońca się zgadzam poniewarz ostatnio jak miałem taką sytuacje to na kompie wywalił błędy poduszek bocznych i w taiej sytuacji boczne zostają wyłączone a pozostały układ zostaje sprawny. Bo przecież przepalona żarówka nie powoduje wyłaćzenie całego układu elektryczego smile.gif.

pzdr.

Napisano

> Witam

> No z tym nie dokońca się zgadzam poniewarz ostatnio jak miałem taką

> sytuacje to na kompie wywalił błędy poduszek bocznych i w taiej

> sytuacji boczne zostają wyłączone a pozostały układ zostaje

> sprawny. Bo przecież przepalona żarówka nie powoduje wyłaćzenie

> całego układu elektryczego .

> pzdr.

Gdy zapala się kontrolka AIRBAG na stałe to układ zostaje wyłączony NIE DZIAłA. Tak przewidzaił to Opel w swoich konstrukcjach. Dlatego kolor kontrolki przewidziany jest czerwony (we francuskich autach jest np pomarańczowy i jeśli błąd sam zniknie kontrolka sama się kasuje układ działa naormalnie). Jeśli błąd w Oplu wystąpi choć na chwilę a później zniknie (lużny styk) to zapala się kontrolka AIBAG i trzeba podjechać do serwisu aby technik mógł sprawdzić układ ze względów bezpieczeństwa. Tak się producent zabezpieczył (ale i ukręcił bicz na siebie - częste przyoadki w czasie gwarancji)

W A II nie ma żarówki tylko jest dioda.

w A I jest żarówka, ale jej brak powoduje zapisanie błędu w sterowniku AIRBAG.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

no i po kłopocie, okazało się, że przy przesuwaniu przedniego fotela, poluzowało się gniazdo. Oczywiście trzeba było jeszcze wykasować błąd ze sterownika.

Pozdrawiam

Napisano

Rada na ten kłopot

w aso za 19 zł kupujemy nowe kabelki do poduszek

jedziemy do elektryka, który ma techa albo ktsa,żeby skasować błąd,tenże elektryk wymienia również owe kabelki i wsio-mnie to kosztowało 50 zł-wymiana plus skasowanie,ale mam spokój

co do niedziałania poduszek-potwierdzam, mimo że błąd to zbyt wysokie napiecie,albo zła rezystancja na bocznych,to cały układ jest odłączany-sprawdzone w praktyce-czołowe nie strzelają :-(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.