Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wysokie obroty podczas zmiany biegów

Featured Replies

Napisano

Witam,

jestem tu pierwszy raz,a le to chyba nieważne. Mam pytanko- od niedawna jeżdżę Stilo i jestem całkiem zadowolony,ale denerwuje mnie jedna rzecz. Podczas dynamicznej jazdy w trakcie zmiany biegów silnik jakby nie nadążał schodzić z obrotów i słychac niemiłe przygazówki.

Słychać to tak jakby kierowca nie za dobrze radził sobie ze zmianą biegów;)

W trakcie spokojnej jazdy i delikatnej zmiany biegów nie ma takich objawów.

Dodam, że mam silnik 1,6 3d

czy ten typ tak ma czy jest to związane z wymiana czegoś bądź regulacją ?

z góry dziękuję, bo w sprawach silników jestem lajkonikiem.

Napisano

> Witam,

> jestem tu pierwszy raz,a le to chyba nieważne.

Ważne, bo nie przeczytałeś FAQ i nie uzupełniłeś profilu zlosnik.gif

Napisano

> jestem tu pierwszy raz,a le to chyba nieważne.

> Dodam, że mam silnik 1,6 3d

> czy ten typ tak ma

Wszystko jest ważne, ale chyba nie dostaniesz odpowiedzi na swoje pytanie, bo jesteś jedynym, który ma motorek 1,6 3d. Jakaś nowość w stilakach, czy co? hmm.gifniewiem.gif

Napisano

> czy ten typ tak ma czy jest to związane z wymiana czegoś bądź regulacją ?

To jest najnormalniejsza rzecz pod słońcem, a związane jest to z bardzo czułym (elektronicznym, a nie na linkę) pedałem gazu w stilaku. Po prostu kierowca nie puszcza pedału gazu do końca przed rozłączeniem sprzęgła i silnik dostaje malutką dawkę paliwa, która powoduje wzrost obrotów nieobciążonego silnika.

Zaraz po zakupie stilaka miałem tak samo, ale nawet przy spokojnej jeździe i to przy każdej zmianie biegów. Przyzwyczajenie się do prawidłowego naciskania pedału gazu zajęło mi około 2000 kilometrów po mieście. zlosnik.gif Teraz ten problem nie występuje. zlosnik.gif

Przeczytaj sobie jeszcze wątek miękki pedał gazu wink.gif

Napisano

> Wszystko jest ważne, ale chyba nie dostaniesz odpowiedzi na swoje pytanie, bo jesteś jedynym, który ma motorek 1,6 3d. Jakaś nowość w stilakach, czy co?

Sorry, a Richard_s to niby co ma pod maską? zlosnik.gif

Napisano

U mnie też tak jest. Może bym się przyzwyczaił do tego elektronicznego gazu gdybym jeździł tylko Stilonem, a że jeżdzę przynajmniej 4 różnymi autami w tygodniu to pewnie nic z tego;]

Napisano

> U mnie też tak jest. Może bym się przyzwyczaił do tego

> elektronicznego gazu gdybym jeździł tylko Stilonem, a że jeżdzę

> przynajmniej 4 różnymi autami w tygodniu to pewnie nic z tego;]

A dla mnie bez różnicy. W tygodniu jeżdzę atosem, fabią oraz nivą i nie mam problemów z gazem...

Napisano

> Zaraz po zakupie stilaka

Nie pomnę, żebym kiedyś się sprzedawał. niewiem.gif

Napisano

> Za co???

Za czepianie się słówek. Stilak to nie tylko Ty, ale również jedno z określeń Fiata Stilo, równie dobre co stilon, stilaczek, stilunio... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Za czepianie się słówek. Stilak to nie tylko Ty, ale również jedno z

> określeń Fiata Stilo, równie dobre co stilon, stilaczek,

> stilunio...

Pożartować nie można, cy co? Przecież kto jak kto, ale Ty na żartach się znasz. hehe.gif20.GIF30.GIF

Napisano

> Pożartować nie można, cy co? Przecież kto jak kto, ale Ty na żartach się znasz.

Ale tu jest kącik techniczny. 033102bebe_1_prv.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki, może się nauczę zmieniać biegi

pozdrawiam

Napisano

> Dzięki, może się nauczę zmieniać biegi

> pozdrawiam

A mi ten sposób biegów podoba się jak najbardziej smile.gif Oczywiście ja mam nieco inną sytuację, ponieważ posiadam Salespeed, ale fajne jest to, że gdy redukuję bieg przy wciśniętym gazie, mam niezłą "przygazówkę" (międzygaz).

W przypadku zmiany biegu na wyższy, nawet przy dynamicznej jeździe (czyli zmiana biegu przy wciśniętym gazie do prawie podłogi), jakichś takich wyższych obrotów przy tej operacji nie odnotowałem...

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

no przykro mi, minęło 2 tys. km., ale się nie nauczyłem.

Myślę, że problem tkwi w czymś innym.

Jeździłem kilkoma innymi samochodami (nowymi) i coś takiego nie miało miejsca. Żadnych niechcianych międzygazów.

Natomiast podobna sytuacja wystąpiła w Fordzie Fokusie - nie wiem jaki silnik, ale tez benzyna.

Napisano

> no przykro mi, minęło 2 tys. km., ale się nie nauczyłem.

Spróbuj puścić całkiem gaz przed naciśnięciem sprzęgła. To wszystko. smile.gif

> Natomiast podobna sytuacja wystąpiła w Fordzie Fokusie - nie wiem jaki silnik, ale tez benzyna.

Czyżby też miał elektroniczne sterowanie przepustnicą? wink.gif

Napisano
  • Autor

> Spróbuj puścić całkiem gaz przed naciśnięciem sprzęgła. To wszystko.

Rzeczywiście, myślałem że tak robię, ale dopiero wczoraj skupiłem sie na tym i faktycznie pomaga. Dzięki. Proste rady są najskuteczniejsze. Jednak przy naprawdę dynamicznej jeździe - co prawda już nie słychać przygazówki, ale i tak wg mnie silnik dość wolno schodzi z obrotów w trakcie zmiany biegów. Ale nie przeszkadza mi to zbytnio, więc nie będę się nad tym rozczulał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.