Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zacisk hamulca i ASO

Featured Replies

Napisano

Przy przeglądzie dwuletnim prosiłem o sprawdzenie ręcznego z racji lekkiego blokowania (czasami, zwłaszcza po dłuższym postoju). Panie wszystko ok, tak może być, jak wilogotno i dłużej postoi. Zostawiać na biegu, nie na ręcznym. Sądzę, że przy przeglądzie mają obowiązek sprawdzić działanie hamulca ręcznego (ASO 1). 

Po  przeglądzie po trzecim roku (ASO 2) uwaga o problemie z ręcznym została wpisana w dokument zlecenia przy zdawaniu samochodu - jak się okazało (zniszczony) zacisk jest do wymiany (w ramach gwarancji, do ściągnięcia w 5-7 dni roboczych), a że jest do wymiany, to spowodował przegrzanie (i zarysowanie) tarczy (lewa strona, tył - klocków tam już nie ma). 

Sam. jest na rozszerzonej gwarancji (do 5 lat) i teraz pytanie kto za - ostatecznie - niedbalstwo ASO (ASO 1 - przestałem tam jeździć) podczas przeglądu w drugim roku będzie płacił. Prawd. rzecz sprowadzała się do przeczyszczenia wejścia ośki dźwigni ham. ręcznego do samego zacisku (jak zresztą sugerował Orichomaru w stosownym wątku na podforum Astry)

Konsekwencją zniszczonego zacisku jest wymiana tarczy i klocków na tyle (950 materiał, na allegro 880, zamiennik, powiedzmy, TRW 300+ oraz koszty robocizny). 

W pon. rozmowa z rzeczoznawcami, we wtorek (lub później) należy spodziewać się jakiejś decyzji Opla czyli Peugeota w tej sprawie. 

Wasze uwagi co do sytuacji i/lub taktyki?

Napisano

Jak bylo wpisane na zleceniu w ASO 1 to mozna troche powalczyc z kierownikiem serwisu, ze zignorowali i powstala usterka. 

Napisano
Godzinę temu, wawo napisał:

Przy przeglądzie dwuletnim prosiłem o sprawdzenie ręcznego z racji lekkiego blokowania (czasami, zwłaszcza po dłuższym postoju). Panie wszystko ok, tak może być, jak wilogotno i dłużej postoi. Zostawiać na biegu, nie na ręcznym. Sądzę, że przy przeglądzie mają obowiązek sprawdzić działanie hamulca ręcznego (ASO 1). 

Po  przeglądzie po trzecim roku (ASO 2) uwaga o problemie z ręcznym została wpisana w dokument zlecenia przy zdawaniu samochodu - jak się okazało (zniszczony) zacisk jest do wymiany (w ramach gwarancji, do ściągnięcia w 5-7 dni roboczych), a że jest do wymiany, to spowodował przegrzanie (i zarysowanie) tarczy (lewa strona, tył - klocków tam już nie ma). 

Sam. jest na rozszerzonej gwarancji (do 5 lat) i teraz pytanie kto za - ostatecznie - niedbalstwo ASO (ASO 1 - przestałem tam jeździć) podczas przeglądu w drugim roku będzie płacił. Prawd. rzecz sprowadzała się do przeczyszczenia wejścia ośki dźwigni ham. ręcznego do samego zacisku (jak zresztą sugerował Orichomaru w stosownym wątku na podforum Astry)

Konsekwencją zniszczonego zacisku jest wymiana tarczy i klocków na tyle (950 materiał, na allegro 880, zamiennik, powiedzmy, TRW 300+ oraz koszty robocizny). 

W pon. rozmowa z rzeczoznawcami, we wtorek (lub później) należy spodziewać się jakiejś decyzji Opla czyli Peugeota w tej sprawie. 

Wasze uwagi co do sytuacji i/lub taktyki?

Uderz do ASO 1 i wytłumacz sytuację, ale nie zdziwie się jak zwalą winę, że to in diagnoza (ASO2).

Ja miałem podobna sytuację, powichrowało tarcze, pojechałem do serwisu na wymianę, bo i tak już wymagały wymiany. Po jakimś czasie znów ten sam efekt 8]. Wróciłem do serwisu na sprawdzenie, okazało się że zacisk był krzywy. Szef serwisu przeprosił mnie, że nie sprawdzili tego poprzednio i wymienił mi go.

Za naprawę nic nie zapłaciłem.

Aha serwis to nie ASO :)

Napisano

Ja dostałem tylko nowe klocki za zapieczony zacisk. Nie było łatwo bo nie chcieli słuchać, że to ich wadliwy zacisk zniszczył podzespoły. Tarcze były całkiem zdrowe, a po kilku telefonach do głównej centrali dostałem tylko klocki. [emoji2959]

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, hefi napisał:

Ja dostałem tylko nowe klocki za zapieczony zacisk. Nie było łatwo bo nie chcieli słuchać, że to ich wadliwy zacisk zniszczył podzespoły. Tarcze były całkiem zdrowe, a po kilku telefonach do głównej centrali dostałem tylko klocki. emoji2959.png

Przyjmujący i wydający ma świadomość, że zniszczony zacisk spowodował zniszczenia tarczy, zapis na fakturze

"Zapieczony zacisk lewy tył - konieczność wymiany tarcz i klocków tył". Prawd. nie mam otwarcia zlecenia na przegląd po 2. roku (kwity są w jednym miejscu, ale tego nie ma)

Generalnie samochód jest na gwarancji (zacisk ma zostać wymieniony na gwarancji), przeglądy są wykonywane zgodnie z wymogami producenta. Związek przyczynowo-skutkowy  także jest, choć oczywiste też jest, że tego rodzaju usterka nie powstaje przez miesiąc. Nawet jeśli klient nie zgłosił problemów z ręcznym to oni powinni go sprawdzić na przeglądzie rocznym (tego nie wiem z pewnościa). 

Z tego, co kojarzę tył mniej więcej wymienia się dwa razy rzadziej niż przód. Na przodzie były wymienione klocki przy 50 kkm, więc w okolicach 100 kkm tarcze i klocki, a propos idei pokrycia jakiejś części kosztów wymiany.  

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.