Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hondzina zaworki LPG.

Featured Replies

Napisano

Hej

Mam zamiar sprawdzić/wyregulować zaworki w Hondzie Accord K20Z2. Przejechałem na LPG 10kkm i tak jak już pisałem może wcześniej niby składy mieszanki ok, korekty długoterminowe ok ale konsumpcja LPG niezbyt duża tj. około 8,5l. Czy to w takim układzie nie za mało tj. te 10 kkm najechane na LPG aby pokazał zmiany wartości luzu vs mieszanka ?

Pozdro

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Napisano

A mierzyłeś luzy zaworowe przed montażem instalacji lpg żeby punkt odniesienia teraz po tych 10kkm?

Napisano
  • Autor

Tak. Tydzień przed montażem LPG zaworki były ustawione /wyregulowane na wymagane wartości.

Napisano
5 minut temu, gumcio napisał:

Tak. Tydzień przed montażem LPG zaworki były ustawione /wyregulowane na wymagane wartości.

No to zmierz, będziesz wiedział jak szybko zawory "lecą" na lpg. O ile poprzednia regulacja była odpowiednia, jeśli sam tego nie robiłeś.

Napisano
  • Autor

No to zmierz, będziesz wiedział jak szybko zawory "lecą" na lpg. O ile poprzednia regulacja była odpowiednia, jeśli sam tego nie robiłeś.
Widzę, że nie wierzysz w moje umiejętności :)). Dzięki za czujności. [emoji106] Robiłem sam, myślę że poprawnie ustawiłem. Sprawdzałem z 50 razy i poza tym, może z dwa wymagały lekkiej korekty. Także albo ktoś przede mną zrobiłem dobrze albo wszystkie były źle ustawione :).Ps. swego czasu zabawę trenowałem na poldku Tatowym

Napisano

W tym silniku jak mi się wydaję regulacja oparta jest na śrubie i nakrętce, więc tak jak w Polonezie;]

Napisano

Nie będzie żadnych różnic w stosunku do wartości sprzed montażu, ale jak Ci się nudzi w weekend to sprawdź 

Napisano
  • Autor
W tym silniku jak mi się wydaję regulacja oparta jest na śrubie i nakrętce, więc tak jak w Polonezie;]

Oto regulacja.

5e0d3b23f5e57d9df26b101bb5656bed.jpg

Napisano
  • Autor
Nie będzie żadnych różnic w stosunku do wartości sprzed montażu, ale jak Ci się nudzi w weekend to sprawdź 
Skąd wiedziałeś ? :) Było prawie tak jak napisałeś. Ewentualne korekty które wykonałem to raczej na poziomie błędu regulacyjnego/pomiarowego. Choć może na pierwszym cylindrze jakby najbardziej widoczne - gaz ma najdalej do tego wtryskiwacza. Następną regulacje przewiduje jak nic się nie sknoci za 20 kkm.

Napisano

Temperatura otoczenia też robi swoje, regulacja przy 20C przynosi inne pomiary niż przy 5C.

Napisano

Cześć.

Dołącze sie do tematu.

Mam CRV z 2005 z silnikiem 2.0 wiec rozumiem, że taki sam jak Twój.

Auto kupilem w 2016 roku z przebiegiem 100kkm.

W 2018 listopadzie założyłem gaz przy przebiegu 117kkm.

Teraz auto ma 144kkm i wsumie sie zastanawiam ze może warto by było zerknąć na ustawienie luzów zaworowych bo pewnie nigdy nie było robione.

Mam manual Haynes do Hondy CRV gdzie niby wszystko jest pięknie opisane, ale może miałbyś jakieś wskazówki co do tej roboty...

Nigdy wcześniej nie ustawialem luzów zaworowych w żadnym aucie. Rozumiem ze po zdjęciu pokrywy zaworów wypada założyć nową uszczelkę.
Pisze również, ze konieczna jest uszczelka w tubce na część pokrywy zaworów zachodzącą na obudowe łancucha rozrządu - jaką najlepiej kupić? Tam pisze ze powinna być oryginalna honda bond, ale może jakaś uniwersalna też się nada.

Czy jest tam wystarczający dostęp zwykłym szczelinomierzem, czy trzba sie jakoś gimnastykować i mieć jakis specjalny mały szczelinomierz ?

Piszę w tej książce również, że wypadało by pozmieniac uszczelki gniazd świec zapłonowych - czy tak rzeczywiscie jest?

Może masz jeszcze jakieś inne wskazówki?

Dzięki za wszelkie info.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor
Cześć.
Dołącze sie do tematu.
Mam CRV z 2005 z silnikiem 2.0 wiec rozumiem, że taki sam jak Twój.
Auto kupilem w 2016 roku z przebiegiem 100kkm.
W 2018 listopadzie założyłem gaz przy przebiegu 117kkm.
Teraz auto ma 144kkm i wsumie sie zastanawiam ze może warto by było zerknąć na ustawienie luzów zaworowych bo pewnie nigdy nie było robione.
Mam manual Haynes do Hondy CRV gdzie niby wszystko jest pięknie opisane, ale może miałbyś jakieś wskazówki co do tej roboty...
Nigdy wcześniej nie ustawialem luzów zaworowych w żadnym aucie. Rozumiem ze po zdjęciu pokrywy zaworów wypada założyć nową uszczelkę.
Pisze również, ze konieczna jest uszczelka w tubce na część pokrywy zaworów zachodzącą na obudowe łancucha rozrządu - jaką najlepiej kupić? Tam pisze ze powinna być oryginalna honda bond, ale może jakaś uniwersalna też się nada.
Czy jest tam wystarczający dostęp zwykłym szczelinomierzem, czy trzba sie jakoś gimnastykować i mieć jakis specjalny mały szczelinomierz ?
Piszę w tej książce również, że wypadało by pozmieniac uszczelki gniazd świec zapłonowych - czy tak rzeczywiscie jest?
Może masz jeszcze jakieś inne wskazówki?

Dzięki za wszelkie info.

Pozdrawiam.

Tu masz fajnego manula

https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=http%3A%2F%2Fwww%2Eaccordklubpolska%2Epl%2Findex%2Ephp%3F%2Ftopic%2F9456-Regulacja-zawor%C3%B3w-VII-gen%2E---%E2%9C%8E&share_tid=9456&share_fid=91765&share_type=t&link_source=app

Uszczelki żadnej nie zmieniałem ani razu. Ta fabryczna naprawę jest super jakości. Wystarczy ją wyczyścić, dobrze ułożyć i z rozwagą dociągnąć. Szczelinomierz u mnie najbardziej przydatny jest ten zgięty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.