Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polak na urlopie - chwalę się + pytanie o wykładzinę

Featured Replies

Napisano

Jakiś czas temu stałem się posiadaczem własnego M w stanie deweloperskim. Miałem ekipę, która większość ogarnęła. Ale część chciałem zrobić sam, jakiś tam zysk finansowy i nie ukrywam, że spora satysfakcja.

I tak:

- pomalowałem dwa mniejsze pokoje (ściany i sufit)

- pomalowałem przedpokój (ściany i sufit)

- pomalowałem salon z aneksem (ściany i sufit)

- położyłem panele w dwóch mniejszych pokojach

- ogarniam elektrykę, większość gniazdek / kontaktów podłączona, lampy zostały do ogarnięcia (jedną na razie powiesiłem). Dziękuję kolegom z wątku obok za wszystkie nauki i podpowiedzi elektryczne  :dziekidzieki::piwko::oki::)

Zajęło mi to 5 dni, bez przemęczania się. Trzy dni od 7 do 15. 2 dni od 9 do 14-15.

Co jeszcze muszę zrobić:

- w pokoju Młodego na jednej ścianie jest już tapeta, pozostałe ściany muszę malnąć

- dokończyć elektrykę

- położyć wykładzinę u Młodego... i tutaj prośba o pomoc.

Nigdy nie kładłem wykładziny, za dzieciaka widziałem jak się w domu kładło ;] Pytania brzmią:

1/ czy i co położyć na wylewkę (nie chce tego miękkiego szitu, co proponują w Komforcie)

2/ czy nadal się klei taśmą dwustronną? Nie chce się bawić w klej na całej powierzchni. Wykładzina ma nie zachodzić na ściany (widuję takie coś czasami), później mają być normalne listwy jak w całym mieszkaniu (białe, wysokie, przyklejone do ściany)
3/ wykładzina jest w rolkach 4m. Pokój ma 3,28 x 2,24. Ile wziąć ponad tego 2,24? Po 5cm per strona?

4/ wszelkie podpowiedzi mile widziane

ps: chciałem, żeby Komfort to kładł, ale terminy 2-3 tygodnie mają, nie do przyjęcia. Byle Mietka nie chce brać, wolę już sam to zrobić ;)

Napisano

1/ odkurzyć, zagruntować - żeby nie pyliło podłoże, folia paroizolacyjna (tutaj też są różne szkoły, ja daję), podkład pod wykładzinę - tutaj pozostaje dowolność podkładów pod wykładziny
2/ tak, taśma dwustronna klejona pasami "w poprzek" podkładów
3/ 5 cm może być trochę mało, lepiej odciąć trochę więcej niż później (jak delikatnie przekrzywi się wykładzina, czasem się zdarzy :P )  ma braknąć przy listwach
* Porad proszę nie traktować jako poradnik :P nie jestem profesjonalistą, po prostu tak robiłem u siebie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.