Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wrażenia z wycieczki po salonach

Featured Replies

Napisano

Witajcie. Właśnie wróciłem z kilku salonów, gdzie się udałem z rodzicielką w poszukiwaniu odpowiedniego Dla niej auta. Założenia były następujące: auto do 30 tys (z niewielką tolerancją), miejskie, NOWE, ładne smile.gif

na początek:

PEUGEOT 107

peugeot-107-1.jpg

Mi się średnio podobał, ale Mama była zachwycona. Cena wersji podstawowej to 27 800 zł. Wyposażenie:

ABS + REF (rozdział siły hamowania (?) ) + CSC (peugeotowskie ESP)

2 poduszki, pasy z napinaczami pirotechnicznymi

immobiliser, jedynie instalacja do montażu radia (może to i lepiej bo radio fabryczne jest fatalne)

koła 14 cali (!)

koło zapasowe pełnowymiarowe.

W salonie była bardzo mila obsługa, zaproponowano nam nawet jazdę próbną (okazję skwapliwie wykorzystałem).

Jest to auto typowo miejskie, dla mnie byłoby stanowczo za małe, ale to nie ja je kupuję. Bardzo łatwe w prowadzeniu, widoczność ok, choć do tyłu gorsza niż np. w Pandzie ( o niej potem). Bagażnik 130 l, z ciężkim dostępem do środka jest jednak za maly nawet na zakupy jedzeniowe - zdecydowany minus. Jakość wykończenia... no umówmy się, tam nie ma wykończenia tylko gołe blachy i plastiki z recyclingu. Ale na swój śmietnikowy sposób ma to pewien urok zlosnik.gif

Silnik 3 cylindrowy, wrażenia słuchowe ala kosiarka, ale to nie jest dla potencjalnej właścicielki istotne. Istotne jest natomiast że ma wtrysk wielopunktowy, 2 wałki rozrządu, 4 zawory/cylinder i łańcuch rozrządu. 68 koni przy 850 kg robi swoje, autko jest zaskakująco dynamiczne. Skrzynia dziwnie zestopniowana, w sumie można włączyć 2 bieg i jeździć na nim cały czas (od 0 do 90). 14 calowe koła i twarde zestrojenie daje o sobie znać, prowadzenie jest bardzo dobre. Ato idealne na miasto, tym bardziej że katalogowe spalanie to 4,6 l/100 km (średnie).

4 gwiazdki NCAP.

Następny był Hyundai Getz.

hyundai-getz-facelift-773712.jpg

Tutaj pozdrawiam salon Viamot, w którym wszystcy sprzedawcy opuścili swoje stanowiska i po wejściu do środka zastanawialiśmy czy przypadkiem nie jest zamknięte a my dostaliśmy się do środka przez drzwi które ktoś zapomniał zamknąć. Po 10 min., gdy już zbieraliśmy się do wyjścia, usłyszeliśmy sprzedawcę zbiegającego po schodach i wołajacego za nami.

OK, więc samochód. W katalogu jest wersja 3 - drzwiowa, niestety sprzedawca stwierdził że jest niedostępna.

cena 33 700 jest mało atrakcyjna, chyba że się go traktuje jako konkurencję do aut klasy peugeot 206, VW Polo, itd.

Wnętrze jest .... hm, tandetne, nawet bardzo tandetne. Jednakże tak jak w poprzednim aucie, można się do niego przyzwyczaić (choć z drugiej strony, 33 tyś zł, czy nawet 28 tyś. to dużo pieniędzy, dlaczego klient nie miałby prawa wymagać lepszych materiałów? ). miejsca zdecydowanie więcej, wręcz najwiecej z aut które dziś oglądaliśmy.

Wyposazenie:

1 poduszka

ABS + EBD

wspomaganie (duży plus!)

koła 14 cali

głośniki + instalacja radiowa.

Nie zaoferowano nam jazdy próbnej, ale w rodzinie jest takie auto więc miałem okazję się z nim zapoznać. Silnik 1.1 jest zbyt słaby na to auto, wyprzedzanie nim dostarcza wielu emocji. Zawieszenie jest zestrojone bardziej komfortowo niż w Pugu 107, ale nie wpływa to niekorzystnie na prowadzenie.

4 gwiazdki NCAP.

ostatni zawodnik to...

Fiat-Panda-639-429.jpg

Panda jaka jest każdy wie, w cenie 28 700 zł można dostać wersję Active:

2 poduszki

immobilizer

ABS + EBD

Elektryczne szyby (jedyne auto które to oferowało w tej cenie)

..i parę innych drobiazgów.

Bez dwóch zdań, Panda za tą cenę oferuje najlepsze wyposażenie z całej trójki, a zaletą nie do przecenienia jest 2 para drzwi.... tylko że to akurat nie jest najważniejsze w przypadku potencjalnej właścicielki.

Sam Pandę znam w miarę dobrze, jeżdżę czasem autem przyszłej (jak dobrze pójdzie zlosnik.gif) teściowej.

Bardzo dużym minusem jest silnik 1.1, za słaby jak na

Niestety, warunki finansowe oferowane przez fiata są po prostu śmieszne. Przy zakładanym we wszystkich salonach (hyundai, peugeot, Fiat) wkładzie własnym (dużym) rata kredytu wynosi około 200 zł więcej niż u konkurencji. Już to dyskwalifikuje. A skoro już jesteśmy przy kosztach... Ceny przeglądów są również wyższe.

Wybór pod koniec naszej wycieczki jest następujący:

Peugeot.

1. Podano nam najlepsze warunki finansowe;

2. Bardzo dobry silnik.

3. Nie oferuje dużo przestrzeni, to prawda, ale jak już poprzednio wspomniałem, to nie jest najważniejsze.

4. jest najładniejszy smile.gif

No więc teraz zapraszam do podzielenia się Waszymi uwagami - czy to dobry wybór, jeśli nie to dlaczego, jeśli tak to również proszę o utwierdzenie mnie w tym wyborze. Jeżeli ktoś miał doświadczenia z jednym z trojaczków z Kotlina, również proszę o wypowiedź.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Cóż, mi jest obojętny, z bliska i na żywo zyskuje, jednak jak już mówiłem, to nie mi ma się podobać. Natomiast zdecydowanie najlepiej się prowadził. Jeżeli chodzi o koszty, też wypada najlepiej, no i ma najlepszy silnik.

Napisano

Co ceny pandy dolicz kilka wydatków.

Instalacja radiowa. Jak nie dokupisz to nie bedziesz mial zadnych kabli pod radio, glosniki czy tez antene. Glosnikow i anteny tez nie bedzie... A pozniejsze wlasnoreczne zakladanie moze skonczyc sie utrata gwarancji na elektryke. A samemu, to troche roboty. Ciagnac np. kabel z akumulatora, do radia, pozniej z radia do glosnikow, do glosnikow trzeba odpowiednie ramki kupic. Do drzwi gumki, zeby kable sie nie przecieraly. No i trzeba doprowadzic kabel antenowy do podsufitówki z tylu auta.

ASO za pozniejsze zalozenie instalacji wiecej krzyczy za kupienie razem z autem.

Dywaniki, to tez wypadaloby dokupic.

Korek z kluczykiem rowniez. W standardzie brak, wiec rowniez wypadaloby dokupić sobie.

Gniazdo zapalniczkowe. Nawet jak nie palisz, to czesto moze przydać sie. Podlaczenie CB, wiatraczka, pompki, jakiejś lampki.

Generalnie popatrz jak cenowo Ci autko wypadnie juz po dodaniu tych niezbednych dodatków jak dywaniki, instalacja i korek wlewu na kluczyk, no i ewentualnie gniazdko 12V.

Ale pewnie Active ma instalacje radia w standardzie. Actual niestety nie frown.gif

Tak wiec interesuje Cie ta reszta wink.gif

Napisano

z tego co ja wiem pug i aygo to te same auta..

polityka cenowa moze sie rozni i moze to decyduje o wyborze

jednak ja wybral bym toyote

jest zdecydowanie mniej karykaturalna (wrecz ladna)

a serwis raczej ma lepsza opinie od francuskiego

Napisano

> Witajcie. Właśnie wróciłem z kilku salonów, gdzie się udałem z

> rodzicielką w poszukiwaniu odpowiedniego Dla niej auta.

Widze z opisu, ze autko ma spelniac role raczej zabawki, gadzetu do poruszania sie po miescie przez "pania domu", a ta role zdecydowanie najlepiej spelni maly Peugeot, chociaz duzo ladniejsza jest siotra Toyotka. Nie wien tylko, czy cenowo odpowiada braciszkom, czy nie jest drozsza.

Panda kompletnie nie ma jaj, a Getz aspiruje prawie do duzej rodzinnej limuzyny hehe.gif.

Napisano

jeszcze jest kia picanto

i troszkę droższy uroczy Swift zlosnik.gif

Napisano

> Panda kompletnie nie ma jaj

Panda to rodzaj żeński więc jaj brakuje, poza tym

ciekawe co by powiedzieli na to kącikowicze/właściciele pand zlosnik.gif

Napisano

> Panda to rodzaj żeński więc jaj brakuje, poza tym

> ciekawe co by powiedzieli na to kącikowicze/właściciele pand

No.., chyba wiedza o tym.

Napisano

> Witajcie. Właśnie wróciłem z kilku salonów, gdzie się udałem z

> rodzicielką w poszukiwaniu odpowiedniego Dla niej auta.

> Założenia były następujące: auto do 30 tys (z niewielką

> tolerancją), miejskie, NOWE, ładne

> na początek:

> PEUGEOT 107

> Mi się średnio podobał, ale Mama była zachwycona.

Z uwagi na warunki gwarancyjne i jakość serwisu, brałbym jednak Aygo.

Niestety cena jest odczuwalnie wyższa (33 700 baza), ale za to ma wspomaganie (oraz 2xpp, abs + jakieś pierdy).

W cenie po ponegocjowaniu można wyrwać np c.zamek albo insze dywaniki.

Napisano

A Citroen C1 ? To chyba braciszek 107 i Toyoty...Inna rzecz,że te auta "miejskie" to u nas bezsens. Mały, ciasny samochodzik za duże pieniądze. Na Zachodzie to lepiej, u nas kupują je majętni, co też mają po 2-3 auta. Ale zakup tego jako jedynego auta dla Rodziny...To powrót do czasow Malucha.

Napisano

Puga to sobie wybij z głowy tak szczerze i od serca... bo to się psuje na potęgę (firmowe auta to pugi) i kruche jest jak kryształowy kieliszek.

Napisano
  • Autor

macie 107 ? czy opierasz swoją wypowiedź na doświadczeniach z innymi pugami?

Napisano

> A Citroen C1 ? To chyba braciszek 107 i Toyoty...Inna rzecz,że te

> auta "miejskie" to u nas bezsens. Mały, ciasny samochodzik za

> duże pieniądze. Na Zachodzie to lepiej, u nas kupują je majętni,

> co też mają po 2-3 auta. Ale zakup tego jako jedynego auta dla

> Rodziny...To powrót do czasow Malucha.

NIe zmienia to warunków gwarancji ("minimalka", czyli 2 lata/no limit dla "francuzów", 3 lata/100 kkm dla "japońskiego")

co do "sensów"

Well - zależy jak leży.

Np moi teściowie mają Yarisa (3dr), wcześniej mieli tico i OBA te samochody w 100% zaspokajają ich potrzeby.

Żona jeździ SC - j.w.

Moja matka jeździ rolką 3dr i ma sprzęt duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużooo na wyrost.

Nie KAŻDY samochód jako jeden w rodzinie MUSI być z założenia "rodzinny".

Musi tylko ODPOWIADAĆ POTRZEBOM.

A jeżeli ktoś potrzebuje wózka na zakupy, to po kiego walca ma kupować tira ?

Gdyby podstawową potrzebą w PL była "rodzinność" aut, to segment A wymarłby, albo stał się niszowym.

A jednak wciąż ma się całkiem dobrze...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.