Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wewnętrzny obieg - czy tak ma być?

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj zaglądam sobie do filtra powietrza aby sprawdzić jego stan a raczej zasyfienie (od kupna auta nie wymieniany) bo jestem alergikiem i zaczęłem mieć objawy passed_out.gif ale tylko w aucie! Po stwierdzeniu że filtr nadaje sie do wymiany przy okazji sprawdzam działanie wewnętrznego obiegu (oczywiście na włączonym silniku) a tu coś dziwnego działa tylko jedna klapka ta z lewej a ta z prawej leży sobie! Jak kiedyś sprawdzałem to wydaje mi sie że zamykały sie obydwie! Tak ma być? czy to jakaś usterka? hmm.gif

Ostatnio zaówarzyłem że ten obieg niby sie zamyka i słychać klapki ale dalej śmierdzi jak np jade za jakimś dymiącym starym kamazem!

Napisano

> Dzisiaj zaglądam sobie do filtra powietrza aby sprawdzić jego stan a

> raczej zasyfienie (od kupna auta nie wymieniany) bo jestem

> alergikiem.

Filtr powietrza czy pylkowy?? wink.gif

Napisano

Wydaje mi się, że powinny się dwie zamykać. Inaczej byłoby to bez sensu. Jutro mogę sprawdzić jak to jest u mnie.

Napisano
  • Autor

Jak włączyłem wewnętrzny obieg i nadmuch na 4 i przy tej nie zamkniętej klapce po przyłożeniu ręki było czuć że ciągnie więc ciągnie przez filtr i z zewnątrz auta czyli rzaden wewnętrzny obieg!

Więc chyba powinna sie zamykać.

Jak to teraz usprawnić?? hmm.gif

Napisano

> Wydaje mi się, że powinny się dwie zamykać. Inaczej byłoby to bez

> sensu. Jutro mogę sprawdzić jak to jest u mnie.

Sprawdziłem - zamykają się dwie.

Napisano
  • Autor

> Sprawdziłem - zamykają się dwie.

No to pięknie! Jak to teraz usprawnić? Rano oblukam co i jak ale coś myśle że bez wyciągnięcia tego ustrojstwa sie nie obejdzie! Tylko jak wyciągnąć ten cały silnik i tą całą klapkownie?? hmm.gif

Napisano
  • Autor

Dzisiaj zabrałem sie za ten wewnętrzny obieg ale po 15 min stwierdziłem że to grubsza robota bo trza chyba wysiągnąć całe to ustrojstwo. Więc z braku czasu dałem za wygraną. A może da sie tam jakoś od spodu dostać?

Ktoś to może rozbierał?

Napisano

> Dzisiaj zabrałem sie za ten wewnętrzny obieg ale po 15 min

> stwierdziłem że to grubsza robota bo trza chyba wysiągnąć całe

> to ustrojstwo. Więc z braku czasu dałem za wygraną. A może da

> sie tam jakoś od spodu dostać?

> Ktoś to może rozbierał?

Nie rozbierałem - nie mam pomysłów... Przykro mi...

Napisano
  • Autor

> Nie rozbierałem - nie mam pomysłów... Przykro mi...

Dzisiaj sie za to zabieram jak skończe to napisze co i jak może zrobie jakąś fotorelacje

Napisano

A może odpiął ci się któryś wężyk? Za przyciskiem obiegu zamkniętego jest taki tłoczek z którego odchodzą 2 gumowe wężyki - zapewne do sterowania 2 klapkami... Przy wciśnięciu przycisku tłoczek spręża powietrze i klapki się zamykają... może tu będzie przyczyna?

PS. Niestety żeby się do tego dostać trzeba rozgrzebać konsolę... - przyjrzałem się konstrukcji jak zakładałem diody w konsoli środkowej (nawiew, ogrzewanie itp)... icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

w książce Etzolta pisze coś o wymontowaniu i zamontowaniu włącznika recyrkulacji powietrza, moze ten włącznika sie zawiesił, na rysunku widać że odchodzą od niego 2 wężyki pewnie po jednym na klapke i moze gdzieś tam jakiś paproch wpadł? Zaraz to rozbieram i zobacze czy ten włącznik jest drożny, ale nie napisali gdzie on jest czy przy włączniku w kabini czy przy dmuchawie nale na rysunku wygląda na to jak by był przy dmuchawie.

Napisano
  • Autor

Okazało sie że jest tam całkiem niezły dostep ale od wewnątrz auta, i nie trza bedzie wyciągać tej dmuchawy. Dostep do klapki jest tego zaworu też ale co widać jak jedna klapka pracuje a druga nie

Do tej drugiej nie jest doprowadzony żadne cięgło itp

jest tylko takie malutkie ale wyglada tak jakby jakieś cuięgło z niego spadło ale nigdziej go niema!!!

Ide męczyc sie dalej

PS Ale gorąco na tidzie 32 stopnie a u was jak?

Napisano
  • Autor

Już zrobione, winne było sobie cięgło które spadło. Żeby to usprawnić musiałem rozebrać pół deski rozdzielczej i wyciągnąć licznik, a i tak dostęp marny.

Przy okazji stwierdziłem że brakuje 2 żaróweczek od kontrolek w liczniku a są ślady po nich, pierwsza P w kółeczku coś wspulnego z hamulcami ale nie ręczny, druga znaczek silnika (pewnie komuś wyskakiwał check engine i wywalił żarówke) oczywiście dołożyłem brakujące przy okazji wymieniłem nadpalone które i tak pewnie spłonełyby w najbliższym czasie. I jest git.

grinser006.gif

Napisano

Tak się zastanawiam czy w TD jest check-engine skoro kompa nie ma tongue.gif

Napisano

> Tak się zastanawiam czy w TD jest check-engine skoro kompa nie ma

Kompa nie ma, a żaróweczki może przepaliły się od innych funkcji i ktoś uzupełnił je żarówkami z nieużywanych kontrolek. Kolega Sebo_M uzupełnił sobie więc zapasy smile.gif.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Nie ma kompa, nad tym sie wogóle nie zastanawiałem

hmm.gif ale skoro kolega tak mówi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.