Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamknięcie poddasza- zawias klapy

Featured Replies

Napisano

Koledzy pomóżcie. Muszę zrobić zamknięcie schodów na poddasze. Zrobię sobie ładna dopasowana klapę. Potrzebuje dwie ( najlepiej podwójnie łożyskowane) tuleje z osiami, które będą pełniły rolę zawiasu tejże klapy/ zamkniecia- na zdjęciu imituje ja karton

Gdzie to kupić ? Pod jaką nazwa sxukac? Cześć wchodząca w klapę powinna mieć około 5 cm (+) a część stała też gdzie okół 5cm (+)3e9d4a78138a74a1beac7b3cacc86072.jpg

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, s_krzychu napisał:

nie to jest klasyczne podejście - czyli przykrecasz ze trzy takie zawiasy na powierzchni tej klapy i je widać

Do tego ta blenda po lewej widoczna powoduje że jest problem z otwieraniem tego o troche więcej niż 90stopni przy tego typu zawiasie klasycznym

ja chcę zrobić oś w rurce

----=====================---- 

|                                              |

|                                              |

L====================J

wymyśliłem juz jak ją wpuścić w płytę zamykającą i ukryć mocowanie - szukam tylko jakiegoś bardziej profesjonalnego gotowego rozwiązania niż rurka stalowa hydrauliczna i zaklepywanie pręta z obu stron+smarowanie towotem w środku

Napisano

No to przychodzą i do głowy czopy od drzwi łamanych. Takie coś (to akurat dolny)

Czop-dolny-BIFOLD-nr-902-1.jpg

Popatrz ja to jest robione w całości (np. stanfold Laguny). Nie jest to co prawda na łożyskach, ale ciężkie drzwi łamane na tym pracują u mnie kupę lat, przy czym w pionie to przenosi jednak inaczej obciążenie. A Waść pragnie w poziomie ...

Napisano
  • Autor

Si
Znam system
Może się sprawdzić....
Oblukam

• 1 rok później...
Napisano
W dniu 28.05.2020 o 00:14, Fili_P napisał:

Si
Znam system
Może się sprawdzić....
Oblukam

Czy udało Ci się zrobić te klapę? Szukam takiego samego rozwiązania, mam schody na środku poddasza, bez możliwości wstawienia drzwi... 

Napisano
  • Autor

Nie Laguna nie dała rady. Klapa na ramiaku z wełną w środku wyszła spora i ciezkawa ( ale za to solidnie wygłusza). Wracałem jakies dluuuugie śruby jako osie + zrobiłem tulejki. Działa i nawet jakoś wygląda. Do ideału brakuje, ale test Wife aproved przeszło więc nie upgreaduje jak na razie