Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AII - klima i "zapaszek" wilgoci

Featured Replies

Napisano

witam,

mam AII z 2004 z klimą, wczoraj uzupełniłem czynnik i dałem do odgrzybienia - niestety nadal po wyłączeniu klimy czuć zapach wilgoci, lekiej stęchlizny ...... co może być tego przyczyną - czy to normalne, czy kiepskie odgrzybianie czy może wina osuszacza ( którego nie planuję wymieniać na razie)

Napisano

> witam,

> mam AII z 2004 z klimą, wczoraj uzupełniłem czynnik i dałem do

> odgrzybienia - niestety nadal po wyłączeniu klimy czuć zapach

> wilgoci, lekiej stęchlizny ...... co może być tego przyczyną -

> czy to normalne, czy kiepskie odgrzybianie czy może wina

> osuszacza ( którego nie planuję wymieniać na razie)

Z doświadczenia wiem ze raczej jest to wina Astry grinser006.gif a tak naprawde to w nich czasem tak jest ze trzeba powtórzyć to jeszcze raz , może to być też zły sposób samego odgrzybiania ( nie bezpośrednio na parownik ) lub samego preparatu ( nie wszystkie zdaja egzamin)

Napisano

> czesc grzybki pachna jak wlaczysz klime . a to co masz to ja mialem w trzech autach z klima obecnie w megance i asterce. zbiera sie wilgoc w ukladzie i po wylaczeniu ac musi chwila minac zanim ja wysuszy. a co do wymiany to mysle ze masz zbyt nowy samochod , wymiana standardowa 2-3 lata. a dlugo ci tak zalatuje "wilgocia"??

Napisano
  • Autor

> > czesc grzybki pachna jak wlaczysz klime . a to co masz to ja mialem

> w trzech autach z klima obecnie w megance i asterce. zbiera sie

> wilgoc w ukladzie i po wylaczeniu ac musi chwila minac zanim ja

> wysuszy. a co do wymiany to mysle ze masz zbyt nowy samochod ,

> wymiana standardowa 2-3 lata. a dlugo ci tak zalatuje

> "wilgocia"??

wilgocią zalatuje ok 30 sekund po wyłączeniu klimy

Napisano

> odpusc sobie bedziesz tylko wydawal pieniadze a efekty beda mizerne. u mnie po krotkiej jezdzie trwa to kilka sekund a w gooracy dzien ( parny) troszke dluzej, a klime mam regularnie serwisowana. zlego by cos bylo gdyby lecial "zapaszek " po wlaczeniu klimy, wtedy bym powiedzial ze zle odgrzybiona i do reklamacji z nia.

a tak powiedza jak mi w serwisach opla i renault plus innych nie auutoryzowanych - tak jest i nic sie nie zrobi

Napisano

> witam,

> mam AII z 2004 z klimą, wczoraj uzupełniłem czynnik i dałem do

> odgrzybienia - niestety nadal po wyłączeniu klimy czuć zapach

> wilgoci, lekiej stęchlizny ...... co może być tego przyczyną -

> czy to normalne, czy kiepskie odgrzybianie czy może wina

> osuszacza ( którego nie planuję wymieniać na razie)

Osusacz wytrąca wilgoć w mieszance czynnika chłodniczego z olejem smarującym (higroskopijne to jest wink.gif ) i wymiana jest niezbędna wtedy, gdy np. zamarza zawór rozprężny (oszronienie widoczne od komory silnikowej) lub nie daj boże parownik. Nie ma to związku z nieprzyjemnym zapachem stęchlizny, to bierze się z niedokładnego odgrzybienia i dezynsekcji instalacji (parownika ale i wszystkich kanałów nawiewnych).

Sugeruję wykonać we własnym zakresie odgrzybianie dobrym środkiem - niedawno polecano jakiś dostępny na allegro (cena ok. 32 z przesyłką, wystarcza na 2 cykle odgrzybiania). Być może robił to jakiś fuchman, który oszczędził na środku (albo środek do bani), psiknął trochę i zadowolony skasował parę złotych.

No i nie prawda, że Astra tak ma - u mnie tak nie jest (i nie tylko u mnie)! Wystarczy systematycznie (wg potrzeb, jednak najlepiej co najmniej 2 razy do roku) ogrzybić układ.

A u Was może być jeszcze jedna przyczyna: niedrożny układ odprowadzający wodę osadzającą się na zimnym parowniku. Po kilkunastu minutach pracy na postoju, pod samochodem powinna się zebrać spora kałuża wody. Jeśli jej nie ma, to ewidentny dowód na to, że układ jest w ogóle zapchany. Choć z drugiej strony, moze być tylko przypchany i drożność jego może być nie wystarczająca do odprowadzenia całej wody skraplającej się na parowniku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.