Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

no i progi do wymiany

Featured Replies

Napisano

Witam

w tamtym roku progi jeszcze ok , zakonserwowane jakimś czarnym mazidłem , a wtm roku zimy nie przetrzymały :-(

i teraz mam dylemat czy wymienić progi czy poprostu iść na łatwizne i wyciąć co zardzewiało zakonserwować pożądnie i nałożyć progi uniwersalne ??? bedzie łoadnie i taniej http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=109863136 ?????

pozdrawiam a tak przy okazji ile może kosztować wymiana progów i konserwacja + malowanie ???

Napisano

Śmiałbym zauważyć, że bądź co bądź, progi to elementy nośne nadwozia. Więc jakiekolwiek zasłanianie dziur nie wchodzi w grę. No chyba, że kolega chce coby się autko złamało.

Tak więc spawać i dopiero potem bawić się w nakładki.

Pozdrawiam

> Witam

> w tamtym roku progi jeszcze ok , zakonserwowane jakimś czarnym

> mazidłem , a wtm roku zimy nie przetrzymały :-(

> i teraz mam dylemat czy wymienić progi czy poprostu iść na łatwizne i

> wyciąć co zardzewiało zakonserwować pożądnie i nałożyć progi

> uniwersalne ??? bedzie łoadnie i taniej

> http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=109863136 ?????

> pozdrawiam a tak przy okazji ile może kosztować wymiana progów i

> konserwacja + malowanie ???

Napisano
  • Autor

witam

znaczy się progi to tylko elemen estetyczny pojazdu a nie nośny nie ma żadnego wpływu na właśiwosci jezdne i bezpieczeństwo w aucie :-)

blaszka poprosty zardzewiała i dziurka się zrobiła :-)

jak zadrzewieją nadkola to też samochód już jest nie sprawny :-)

Napisano
  • Autor

sorki może żle to napisałem , poprostu dziurka się zrobiła bo blaszka zardzewiała :-) ale chyba ta blaszka pod spodzem to się próg nazywa ??? , dokładnie to z przodu nie mam chlapacza i śnieg całe czas był przylepiony i po prosru pod spodem blaszkę ruda zjadła i jest dziureczka :-) której nawet nie widać zabardzo ale jak myłem podwozie to zauważyłem :-)

pozdrawiam

Napisano

> znaczy się progi to tylko elemen estetyczny pojazdu a nie nośny nie

> ma żadnego wpływu na właśiwosci jezdne i bezpieczeństwo w aucie

Hmm... Ciekawych rzeczy widzę można się dowiedzieć. Czy kolega czasem nie jeździł kiedyś garbusem i nie myli progu z dekoracyjnym stopniem?

Aby upewnić się czy to tylko widzimisię kontruktora to proponuję wyciąć progi w diabły (skoro to element czysto optyczny) i jeździć.

Zewnętrzne poszycie progu wraz resztą blach kryjących się pod nim tworzy profil zamknięty usztywniający konstrukcję nadwozia i nie jest to jakaś fanaberia projektantów. Dodatkiem czysto dekoracyjnym są nakładki na progi.

Skoro piszesz że zrobiła się dziurka to ja i tak bym ja zaspawał, i co ważniejsze zrobił to dobrze a nie oszukiwał "opakowaniem zastępczym".

> blaszka poprosty zardzewiała i dziurka się zrobiła :-)

> jak zadrzewieją nadkola to też samochód już jest nie sprawny :-)

Warto zwrócić uwagę na to, że asterka jak i większość aut ma nadwozie samonośne, więc nie bez znaczenia dla stabilności konstrukcji jest tu sporo elementów (z wyłączeniem tych przykręcanych na śruby).

Napisano

Jestem po wymianie progów, niepolecam zwlekac jeśli sie "rozszczelniły" po zimie. Niestety ja zadługo zwlekałem i zaczęło mi chrupac juz próg wewnętrzny, było dużo czyszczenia. Niezapomnij też zakonserwować progów wewnętrznych, oraz wszystkiego co da sie zakonserwowac odwewnątrz. Za progi zapłaciłem 54zł od sztuki, robocizny nie licze bo wszystko robiliśmy z ojcem sami. Idzie się uwinąć w 2 dni, razem z konserwacją i malowaniem. Oczywiście jak sie wie, co jak i do czego wink.gif

BTW. Ktoś moze polecić jak dobrze zakonserwować progi ?? od spodu, i od wewnątrz ? Podobno można nalać do wewnątrz troche zuzytego oleju i bedzie wilgoć zbierał.

Pozdro !!

Napisano

Progi zew. w astrze sa zrobione z cieniutkiej blachy i watpie zebys sie samochod zlamal bez nich

jakby tak bylo to moj napewno by sie zlamal bo stare progi blacharz wyjmowal reka

karton chyba byl by twardszy

http://www.sonusoliva.pl/astra/pages/IMG_4252.html

http://www.sonusoliva.pl/astra/pages/IMG_4247.html

proponuje wymiane progow mam to juz za soba smile.gif

konserwacje zrobili mi jakims czarnym specyfikiem

wtlaczali po cisnieniem do srodka progow

a tak nowy wyglada

http://www.sonusoliva.pl/astra/pages/IMG_4242.html

Napisano

piekna robota az miło popatrzeć i pozazdrościć brawo.gif

Napisano

> piekna robota az miło popatrzeć i pozazdrościć

ale przykro patrzeć na pierwsze dwie fotki, zwłaszcza

jak się ma jeden z progów w niemal identycznym stanie frown.gif

do zrobienia wkrótce...

pozdr.

Azja

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.