Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Folia do przycimniania szybek

Featured Replies

Napisano

Na poczatku zazanczam ze czytalem archiwum, i nie widzialem nic konkretnego.

Mam pytanko, czy macie jakies doswiadczenie z foliami do przycimeniania szybek? Jakiego producenta polecacie?

Ceny na allegro wahaja sie dosyc znacznie i zastanawiam sie czy jest to zwiazane z jakimis specjalnymi cechami danej folii czy z widzimisie sprzedawcy

Znalazlem cos takiego LINKA.

Moze byc taka folia czy moze jakas inna szukac?

Napisano

> Na poczatku zazanczam ze czytalem archiwum, i nie widzialem nic

> konkretnego.

> Mam pytanko, czy macie jakies doswiadczenie z foliami do

> przycimeniania szybek? Jakiego producenta polecacie?

> Ceny na allegro wahaja sie dosyc znacznie i zastanawiam sie czy jest

> to zwiazane z jakimis specjalnymi cechami danej folii czy z

> widzimisie sprzedawcy

> Znalazlem cos takiego LINKA.

> Moze byc taka folia czy moze jakas inna szukac?

Ja się pytałem teraz na forum CTM. Odradzali mi wszystko z allegro po 20-30zł... A to już jest przegięcie lekkie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ja się pytałem teraz na forum CTM. Odradzali mi wszystko z allegro po

> 20-30zł... A to już jest przegięcie lekkie

A mozesz przyblizyc nieco temat, dlaczeg odradzaja taki zakup?

Daj linka do tego tematu, jesli mozesz...

Napisano

> konkretnego.

> widzimisie sprzedawcy

...Ja taką folią przyciemniałem pare razy smile.gif cena jest OK ,ale z jakością folii gorzej - od profesjonalnej bez porównania układa się ją o niebo ciężej i bleknie szybciej ,ale tragedii nie ma smile.gif pozdrawiam...

Napisano

Ja właśnie taką folie kupiłem. Jeszcze jej nie otrzymałem. Przed kupnem napisałem do około, 20 allegrowiczów którzy ja kupili i są zadowoleni. Niektórzy już wcześniej przyciemniali tą folią swoje autka i jak na razie jest ok. Jest jeszcze folia termokurczliwa, która pod wpływem temperatury idealnie przykleja się i dopasowuje do kształtu szyby, koszt takiej to około 55 zł za m2 yikes.gif. Ja postanowiłem spróbować tą tańszą ( koszt z przesyłką to 20 zł) to niewielkie pieniądze, ale przynajmniej będę wiedział czy było warto, jeśli będzie coś nie tak to po prostu ją zerwę. grinser006.gif

Napisano

ja taka mialem w poprzednim autku i nie narzekam ,wyblakla(zrobila sie jasniejsza)po 3 latach.Teraz tez planuje ściemnic i chyba ja wybiore cena ok aczy ktos da gwarancje ze i te drogie nie wyblakna?

Napisano

> konkretnego.

> widzimisie sprzedawcy

Cześć,

Ja skorzystałem dokładnie z takiej folii z allegro jaką pokazujesz na tym linku. Jestem zadowolony. No i oczywiście skorzystam z okazji żeby sie pochwalić IThankYou.gif. Okleiłem wszystkie szyby ale tą najjaśniejszą folią. Wyszło tak: Oceń już sam...

Chętnie dołożyłbym jeszcze 1 zdjątko ale nie potrafie wstawić 2 załączników :-/

post-72686-14352471370675_thumb.jpg

Napisano

> Cześć,

> Ja skorzystałem dokładnie z takiej folii z allegro jaką pokazujesz na

> tym linku. Jestem zadowolony. No i oczywiście skorzystam z

> okazji żeby sie pochwalić . Okleiłem wszystkie szyby ale tą

> najjaśniejszą folią. Wyszło tak: Oceń już sam...

> Chętnie dołożyłbym jeszcze 1 zdjątko ale nie potrafie wstawić 2

> załączników :-/

...A jak wyjmowałeś szybki z drzwi??? Rozwiercałeś nity prowadnic??? ...

Napisano
  • Autor

> Cześć,

Wyszlo super food.gif

Dawaj inne fotki (szczegolnie tylna szybke). Jak mozesz to pochwal sie twoja technika oklejania - jakis maly manual.

Co do wklejania fotek w posta...

1. wstawiasz obrazek jako zalacznik (tak jak to robisz teraz)

2. w trybie czytania postow klikij na swoj zalacznik i skopiuj link do niego

3. wyedytuj swojego posta i kozystajac ze skrotow UBBC wklej obrazek w posta

4. potwierdz zmiany

5 aby wkleic wiecej obrazkow powtorz punkty 1-4

PS.

Obawaim sie ze bedziesz musial zedrzec folie z przednich bocznych. Jak cie policja skontroluje to stracisz dowod.

Napisano

> Cześć,

Pochwal się jeszcze KIEDY oklejałeś - bo jeśli stosunkowo niedawno to nie dowiemy się najważniejszego: żywotności takiego rozwiązania... hmm.gif

Napisano

> ...A jak wyjmowałeś szybki z drzwi??? Rozwiercałeś nity

> prowadnic??? ...

Cześć,

Nie, szyby wyjąłem całkowicie bezinwazyjnie. Jest to bardzo przystępnie opisane w książce "Sam Naprawiam Opel Astra" w necie dostępny jest do ściągnięcia e-book. Ale niestety trójkąciki tylne i tylną szybę robiłem na autku. Co do trójkątów to poszły najłatwiej i najszybciej ze względu na swoją małą powierzchnię, ale tylna szyba zajęła mi sporo czasu (oklejałem 2 razy bo po pierwszym zrobiły mi się bąble). Zdjęcie tyłu w załączniku.

A co do manuala...

Najważniejsza jest ściągaczka do wody. Te co dają do folii są dobre do wykończenia ale pierwszy i największy nadmiar wody ściąga się nimi beznadziejnie. Ja zrobiłem sobie taką dużo szerszą z kawałka dość grubej miękkiej gumy (wtedy skończyły się problemy). Bardzo ważna sprawa to po wyjęciu dokładnie oczyścić szybę z obu stron. Ale sam płyn do szyb nie wystarczy. Użyłem do tego nitro a później benzyny ekstrakcyjnej. Kolejna rzecz to nożyk - te co dają wogóle się nie nadają, za szybko się tempią. Używałem takich krótkich Stanley'a. Cały zabieg oklejania najlepiej robić w jak najbardziej sterylnym miejscu ( u mnie padło na łazienke).

A samo oklejanie:

1) Najpierw spryskujesz szybę wodą z niewielkim dodatkiem płynu do szyb ( piszą żeby go nie używać ale to znacznie ułatwia sprawę)

2) Później kładziesz folię na szybę i dokładnie docinasz - można sobie pomóc i w kilku miejscach przykleić taśmą.

3) Ponownie dokładnie myjesz szybę i co ważne wytarcie do sucha, zeby ponownie spryskać ją wodą z płynem.

4) Szybę spryskałem obficie i bardzo dokładnie na kantach bo tam lubi się folia przykleić, a jak się dosyć łatwo ślizga po szybie to się ją łątwo układa dokładnie w takim miejscu jak chcesz.

5) Później już tylko położyć folię i ją poprzesuwać tak żeby dokładnie dolegała do krańców szyby

6) Gładzenie najpierw szeroką ściągaczką żeby jak najwięcej wody wyciągnąć. Jak folia się ułoży to okazuje się że znowu jest jej troche za dużo. Więc przycinanie i dalsze gładzenie jeśli już nie ma dużo wody to można tą ściągaczką co dają ( ale warto ją owinąć ręczniczkiem papierowym żeby nie rysowała folii).

7) Na półokrągłych szybach zawsze powstają bąble ze względu na nadmiar folii, ale wbrew pozorom lepiej jak będzie ich więcej ale będą niższe niż jeśli będzie jeden lub 2 duże. Te małe łatwiej dociągnąć. Można pomóc sobie opalarką, ale uwaga żeby folii nie przegrzać.

8) Dociąganie bąbelków tylko od ich początku do zewnątrz szyby!!!!!!! Nie na boki bo to najczęściej skutkuje przełamaniem folii i wtedy trzeba wszystko od nowa.

PS Ta folia jest na tyle jasna że się do niej nie czepiają 270635636-JUMP2.gif

Pozdrawiam

post-72686-14352471393602_thumb.jpg

Napisano

hmm

moim zdaniem wyszlo srednio z tego co widze na fotce :\ nie chce nikogo urazic ale szyby jak sa dobrze oklejone to nie ma prawie wcale przeswitu do wnetrza auta przy zachowaniu prawie 100% widocznosc od wewnatrz - po co robic przyciemnianie skoro mozna smialo zagladac do srodka? nie wiem..

dobrze zrobione przyciemnianie wyglada zupelnie inaczej :\

przygladalem sie ostatnio w warsztacie jak to musi wygladac i widze dzieki fotce z zalacznika na czym polega roznica pomiedzy folia z allegro a dobrze zrobiona robota

po pierwsze w warsztacie ladnie cieniuja czyli z tylu auta sa najciemniejsze szyby po czym plynnie bez widocznych kontrastow przechodza do jasniejszych z przodu w drzwiach kierowcy

w sloncu nie blyszcza sie a daja ladny matowy (zadymiony) odcien bez wgladu do wnetrza auta!

tyle,ze ta przyjemnosc kosztuje 540 pln ale efekt warty jest tej ceny IMO

Napisano

> hmm

> moim zdaniem wyszlo srednio z tego co widze na fotce :\ nie chce

> nikogo urazic ale szyby jak sa dobrze oklejone to nie ma prawie

> wcale przeswitu do wnetrza auta przy zachowaniu prawie 100%

> widocznosc od wewnatrz - po co robic przyciemnianie skoro mozna

> smialo zagladac do srodka? nie wiem..

> dobrze zrobione przyciemnianie wyglada zupelnie inaczej :\

> przygladalem sie ostatnio w warsztacie jak to musi wygladac i widze

> dzieki fotce z zalacznika na czym polega roznica pomiedzy folia

> z allegro a dobrze zrobiona robota

> po pierwsze w warsztacie ladnie cieniuja czyli z tylu auta sa

> najciemniejsze szyby po czym plynnie bez widocznych kontrastow

> przechodza do jasniejszych z przodu w drzwiach kierowcy

> w sloncu nie blyszcza sie a daja ladny matowy (zadymiony) odcien bez

> wgladu do wnetrza auta!

> tyle,ze ta przyjemnosc kosztuje 540 pln ale efekt warty jest tej ceny

> IMO

...Kolega chyba się w temacie folii nie za bardzo orientuje - o dobrym przyklejeniu folii nie świadczy ,że nie powinno być widoczne wnętrze auta!!! O ładnym oklejeniu świadczy zerowa ilość burchelków ,zarysowań i załamań. Stopień widoczności do wnętrza autka jest uzależniony od odcienia folii - wiąże się to jednak z gorszą widocznością od wewnątrz...

Napisano

> ...Kolega chyba się w temacie folii nie za bardzo orientuje - o

> dobrym przyklejeniu folii nie świadczy ,że nie powinno być

> widoczne wnętrze auta!!! O ładnym oklejeniu świadczy zerowa

> ilość burchelków ,zarysowań i załamań. Stopień widoczności do

> wnętrza autka jest uzależniony od odcienia folii - wiąże się to

> jednak z gorszą widocznością od wewnątrz...

masz racje,ze nie siedze dosc mocno w temacie ale specjalnie sie przyjzalem w warsztacie jak to sie robi i jak wyglada efekt a ten byl super przez co sam bym w zyciu nie wpadl na to by sobie cos samemu folia z allegro przyciemniac

sam mam przyciemnione szyby i chyba wlasnie metoda z "allegro" ale w konfrontacji z tymi zrobionymi profesjonalnie wyglada to dosc ubogo i dlatego z ciekawoscia czytam co piszecie

w mojej astrze mam ciemno granatowe folie i taki sam kolor ogladalem w warsztacie

te lepsze pomimo tego samego koloru jakos mniej "wala" po oczach..cos tak jakby byly bardziej matowe..cieniowanie od tylu auta wyglada super i ma sens przede wszystkim

ciezko jest mowic o wlasciwosciach folii jesli nie zna sie jej specyfikacji ale wniosek byl taki,ze po wyjezdzie z warsztatu furki wygladaja jakby byly wrecz zaprojektowane z takimi szybkami a samodzielna robota nie wyglada "naturalnie" dla danego samochodu IMO - vide: moja astra wink.gif

Napisano

chociaz chyba musze zwrocic honor smile.gif

jestem wlasnie na stronie: http://www.przyciemnianie.com.pl/index.php?id=galeria

i tam widze roznie zrobione furki

jedne podobaja mi sie bardziej a inne mniej

moze dlatego,ze na fotce z zalacznika jest bordowa astra,ktora z natury mi sie nie podoba i stad moje wtrety..

tak czy siak sypie glowe popiolem i nie wkrecam sie wiecej wink.gif za ciezki dzien dla mnie dzisiaj

humor nie dopisuje szczegolnie frown.gif

Napisano

> chociaz chyba musze zwrocic honor

> jestem wlasnie na stronie:

> http://www.przyciemnianie.com.pl/index.php?id=galeria

> i tam widze roznie zrobione furki

> jedne podobaja mi sie bardziej a inne mniej

> moze dlatego,ze na fotce z zalacznika jest bordowa astra,ktora z

> natury mi sie nie podoba i stad moje wtrety..

> tak czy siak sypie glowe popiolem i nie wkrecam sie wiecej za ciezki

> dzien dla mnie dzisiaj

> humor nie dopisuje szczegolnie

Cześć,

Wg mnie oceniasz nieobiektywnie. Nie można roboty profesjonalnej porównywać z o wiele tańszą amatorszczyzną. Jeśli spodziewałeś sie że można 12-to krotnie taniej osiągnąć ten sam efekt to byłeś w błędzie. Też jestem zdania że przyciemnienie profesjonalne wygląda lepiej....

A co do prześwitu od zewnątrz to zależy on jedynie od tego jak bardzo ciemną folię założysz. Na linku który pokazujesz możesz to dokładnie zauważyć..

IMHO całkowicie czarne szyby nie pasują do takiego koloru lakieru i takie przyciemnienie zalatywałoby wiochą...

Napisano

> Pochwal się jeszcze KIEDY oklejałeś - bo jeśli stosunkowo niedawno to

> nie dowiemy się najważniejszego: żywotności takiego

> rozwiązania...

Oklejałem stosunkowo niedawno. Tzn około 2 miesiące temu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.