Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

POMOCY: Kontrolka ładowania

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam dziwny problem z moja Asterka 1.6 16V

Wczoraj przy pierwszym odpaleniu nie zgasla mi kontrolka ładowania i zaczela mocniej swiecic.

Po jakiejs chwili zgasla (przepalila sie). Dzisiaj zabaralem sie za rozebranie alternatora.

Kupilem nowy regulator sprawdzilem diody, zlozylem calosc do kupy i mam nadal ten sam problem frown.gif.

Napiecie na klemach:

- samachod nie uruchomiony 12.43V

- samochod uruchomiony ok 2000 obrotow 14.30 V

- samochod uruchomiony ok 3000 obrotow 15.4 V

Sprawa wyglada na typowe uszkodzenie regulatora lub diod ale jak wczesniej napisalem regulator wymieniony na nowy diody sprawne.

Czy przychodzi Wam cos innego do glowy co moglo by byc uszkodzone.

Jutro z rana biore sie dalej za poszukiwania. Mam nadziej ze mi podpowiecie cos smile.gif

Pozdrawiam

pociskWorld

Napisano

> Kupilem nowy regulator sprawdzilem diody, zlozylem calosc do kupy i

> mam nadal ten sam problem .

Tzn. kontrolka dalej nie gaśnie?

> - samochod uruchomiony ok 3000 obrotow 15.4 V

Trochę za wysokie. Sprawdź dokładnie czy nie jest uszkodzony przewód i styki między alternatorem a regulatorem. Dodatkowo jeszcze raz sprawdź diody.

Napisano
  • Autor

Witam ponownie.

Ciag dalszy mojego problemu.

Zgodnie z Waszymi radami sprawdzilem powtornie diody i okazalo sie ze jednak sa uszkodzone. Wymienilem mostek (koszt 80zl) zlozylem wszystko do kupy, odpalilem silnik - no i du...a frown.gif. Kontrolka pali sie dalej frown.gif

Zmienily sie tylko napiecia:

- napiecie na akumlatorze - silnik nie uruchomiony 12.4V

- napiecie na akumlatorze - silnik wlaczony - 11.7 V

Wyglada mi to na jakies zwarcie ktore sie ujawnia po wlaczeniu silnika.

Moze macie jakies pomysly na znalezienie przyczyny mojej awarii frown.gif(.

Co juz sprawdzilem:

- alternator z nowym mostkiem i regulatorem pomoerzylem zgodnie z instrukcja ktora znalazlem na jednej ze stron zwiazanych z astra. Wynik pomiarow wyszedl pozytywnie wiec uszkodzenie alternatora chyba odpada.

- podmienilem akumlatory zeby wykluczyc uszkodzenie akumlatora (np zwarcie celki)

- bezpieczniki pod pokrywka ktora jest wewnatrz samochodu sprawdzone - wszystkie sa ok

Co mam sprawdzac dalej ???

Pozdrawiam

pocisk

Napisano

Amumulator jest sprawny ale 11,7 V przy uruchomionym silniku świadczy o złym ładowaniu. Normalnie to mogłoby świadczyć o padniętym regulatorze napięcia ale przecież wymieniałeś go (myślę,ze na odpowiedni). Może też byc słaby naciąg paska (sprawdź napinacz) ale zakładając altka pewnie to sprawdzałeś.Może sprawdź połączenia z masą, styki?

Napisano

jeśli masz możliwość to pożycz alternator to go wyeliminujesz.

Oprócz mostka i regulatora mogły się skończyś stojan lub wirnik. Jeśli będziesz go miał na wierzchu to sprawdź czy nie czuć go spalenizną. Jeśli czyć to szukaj drugiego. nie opłaci się kupować tych części .

A na szrocie można kupić całkiem dobrych wiele rzeczy

Napisano
  • Autor

ciag dalszy mojej meki

Rozebralem poraz kolejny alternator przelutowalem jeszcze raz wszystkie styki.

Prawdopodobnie byl zly kontakt miedzy mostkiem a uzwojeniem.

Zmontowalem wszystko odpalilem silnik i ku mojej uciesze kontrolka ladowania zgasla.

Dla pewnosci zmierzylem napiecie na klemach i co sie okazalo:

- napiecie samochod wylaczony 12.4 V

- samochod wlaczony 16V i gotuje mi sie akumlator

Sprawdzilem przewody dochodzace do akumlatora i nigdzie nie widac zeby byl jakis odlaczony lub przetarty wiec co jest grane ??

Zapowiada mi sie wizyta u mechanika ale zanim tam pojade chcialbym miec pewnosc ze wszystko co moglem sprawdzic we wlasnym zakresie sprawdzilem bo u mechaniora bedzie trzeba sypnac minimum 300zl (

Z gory dzieki za wszelka pomoc

Pozdrawaim

pociskWorld

Napisano

Dziś na moje nieszczęście spotkało mnie to samo, tak jak u ciebie nowy regulator nic nie zmienił, diody sprwdzone, były ok, dopiero nowy mostek zmienił wszystko.

Mechanik stwierdził ze są jakieś małe diody wbudowane w mostek których nie da się sprawdzić, a to one są często przyczyną.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.