Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej do 1.7 TD

Featured Replies

Napisano

Witam,turbo regenerowane śmiga ale musze olej wymienic raz dwa, podajcie mi nazwy jakich firm oleje polecacie!! Zalezy mi na czasie z gory dziekuje

Napisano

> Witam,turbo regenerowane śmiga ale musze olej wymienic raz dwa,

> podajcie mi nazwy jakich firm oleje polecacie!! Zalezy mi na

> czasie z gory dziekuje

A jaki masz teraz ? i ile kilometrów przejechane na budziku wink.gif

Ja jezdze swoim na minerale Lotosowym 15W 40 Diesel .... wczesniej lałem tez shella ale bierze mi olej wiec przeszedłem na tanszy

czolem

Oberon

Napisano

Jak nie bierze oleju to lej półsyntetyk. Turbiny nie lubią gęstszych olejów. Co do marki, to wszystko zależy od zasobów finansowych.

Pozdrawiam

Napisano

półsyntetyk Mobila polecam, bo na takim jeżdżę. U mnie 145 tkm przejechane licznikowo i nie bierze, a i zimą łatwiejszy rozruch no i turbinka się dobrze smaruje.

Pozdro.

Napisano

Mając kasę kupiłbym Castrol GTD Magnatec (zalewałem takim autko zaraz po kupnie w skrętolandii palacz.gif ).

Obecnie kupiłem tani olej GM (oba półsyntetyki 10w40) - zalany dopiero od soboty więc trudno coś powiedzieć ale 300km napykane i póki co jest ok. Na necie raczej nie widziałem negatywnych opinii na temat oleju GM icon_rolleyes.gif

Napisano

ja od kupna Asterki już 2-ga wymiana na 10w40 OPEL Olej i pełnia szczęścia!! Zero dolewki pomiędzy 15kkm!!

Napisano

> ja od kupna Asterki już 2-ga wymiana na 10w40 OPEL Olej i pełnia

> szczęścia!! Zero dolewki pomiędzy 15kkm!!

Pozwólcie, że zadam pytanko w temacie.Zawsze miałem pewne opory przed wlewaniem oleju przeznaczonego do silników benzynowych ( S... na pierwszym miejscu - np. SF/CE) do diesli, chociaż w swojej specyfikacji producent to dopuszcza. Ponieważ olej półsyntetyczny Opla ( 10W/40 ) jest na tym forum chwalony proszę o opinie "dieslowców", czy wszystko jet ok i jakie przebiegi między wymianami. Przebieg mojego toczydła to aktualnie 190 tys.km, olej wymieniam co 10 tys.km ( Valvolinie Maxlive Diesel 10W/40 ) i na tym dystansie bierze nie więcej niż 0,75 litra.

Napisano

> Pozwólcie, że zadam pytanko w temacie.Zawsze miałem pewne opory przed

> wlewaniem oleju przeznaczonego do silników benzynowych ( S... na

> pierwszym miejscu - np. SF/CE) do diesli, chociaż w swojej

> specyfikacji producent to dopuszcza. Ponieważ olej

> półsyntetyczny Opla ( 10W/40 ) jest na tym forum chwalony proszę

> o opinie "dieslowców", czy wszystko jet ok i jakie przebiegi

> między wymianami. Przebieg mojego toczydła to aktualnie 190

> tys.km, olej wymieniam co 10 tys.km ( Valvolinie Maxlive Diesel

> 10W/40 ) i na tym dystansie bierze nie więcej niż 0,75 litra.

To czy na pierszym miejscu jest podane S lub C dla Ciebie nie ma znaczenia. Ważne jest jaką klasę prezentuje olej dla danego gatunku (druga litera w oznaczeniu). Jeśli jest na oleju oznaczenie C... i druga litera klasyfikacji spełnia wymagania producenta to można lać bez obaw.

Pozdrawiam

Napisano

> półsyntetyk Mobila polecam, bo na takim jeżdżę. U mnie 145 tkm

> przejechane licznikowo i nie bierze, a i zimą łatwiejszy rozruch

> no i turbinka się dobrze smaruje.

Do diesela polecam Mobil Super S, 10W-40 półsysntetyk, 114 zł za 5 litrów, wymieniam co 10 tys. i nie bierze ani deka.

A co myślicie na temat dodatków do oleju napędowego, wspomagających smarowanie tyrbiny i pompy wtryskowej???????

Napisano

> Do diesela polecam Mobil Super S, 10W-40 półsysntetyk, 114 zł za 5

> litrów, wymieniam co 10 tys. i nie bierze ani deka.

> A co myślicie na temat dodatków do oleju napędowego, wspomagających

> smarowanie tyrbiny i pompy wtryskowej???????

...Raz na jakiś czas dolewam środek do czyszczenia wtryskiwaczy - dzisiaj przy tankowaniu na Shell'u zakupiłem ich specyfik - 8,5pln za buteleczke 180ml na 40l ON...

Napisano

> czasie z gory dziekuje

Witam!!

ja ostatnio zakupiłem pólsyntetyk BP 10W-40 Visco 3000

jak narazie nic sie nie dzieje nie bierze oleju, autko mam 5 miechów i olej był wymieniany 2 raz

pozdrawiam smile.gif

Napisano

> czasie z gory dziekuje

Od zawsze wlewam olej klasy 10W-40 i nie mam problemów. Początkowo był to Castrol, później Texaco, a teraz Valvoline.

Cena za sam olej 5L tych dwóch ostatnich to max. 100zł.

Napisano

> Od zawsze wlewam olej klasy 10W-40 i nie mam problemów. Początkowo

> był to Castrol, później Texaco, a teraz Valvoline.

> Cena za sam olej 5L tych dwóch ostatnich to max. 100zł.

Ja caly czas leje Lotos City Diesel 20W50 za 50zl/5L i jest ok. Ostatnio zmienilem po 15.000km, czyli dwukrotnie przekroczylem norme i jest ok, olej nie byl mazisty, ani nic z tych rzeczy, jedynie czarny jak to w kazdym dieslu. Za gesty nie jest, w zimie sie dobrze spisuje, w zasadzie nie widze roznicy czy zima czy lato. Na mrozie wiadomo ze troche ciezej zapala, ale po to diesle mają wieksze aku. Od wymiany do wymiany nic nie dolewam i nic nie ubywa, jedyny ubytek jaki mialem to przez wyciek z peknietej plastikowej pokrywy zaworow, ale zrobilem to i jest ok. Stosuje oczywiscie żelazną regule zeby od razu po zapaleniu nie dawac po garach i jest ok.gif. Jak ktos maltretuje turbo diesla zaraz jak tylko zapali to zaden olej nie pomoze.

Napisano

> Ja caly czas leje Lotos City Diesel 20W50 za 50zl/5L i jest ok.

Przy takiej lepkści, to nawet pół żywy silnik nie weźmie grama oleju.

Napisano

Mój stary golf i taki gęsty wypijał smile.gif Ale w nim to już panewy się odzywały...

> Przy takiej lepkści, to nawet pół żywy silnik nie weźmie grama oleju.

Napisano

> Przy takiej lepkści, to nawet pół żywy silnik nie weźmie grama oleju.

No, czy jawiem hmm.gif, jak olej jest gorący to jest rzadzizna, wiec raczej jak by bylo cos nie tak to by siorbal. Ojciec do golfa 3 1.9D z przebiegiem 280000 leje ten sam juz ladne 6 lat i silniczek praktycznie jak nowy, tez jest zadowolony, zadnych ubytkow.

Nie, no wiesz, zdaje sobie sprawe ze są lepsze oleje, ale niestety co najmniej 2 krotnie drozsze. A ten jest chyba najlepszy z najtanszych, pisze ze sie nadaje do turbodiesli, do aut wysilonych w jezdzie miejskiej. W kazdym razie ja uzywam i jestem zadowolniony. Ale ostatnio wiecej jezdze wiec pewnie do zimy jeszcze zmienie, to kupie cos lepszego zeby zobaczyc jaka jest roznica, tylko zastanawiam sie czy moge teraz wlac cos rzadszego np. 10W, czy mi sie motor nie rozszczelni??

Napisano

> Mój stary golf i taki gęsty wypijał Ale w nim to już panewy się

> odzywały...

> > Przy takiej lepkści, to nawet pół żywy silnik nie weźmie grama

> oleju.

Ale ten lotos wcale nie jest taki gesty, porownywalem go z 10W do benzyniaka i gestosc (plynnosc) byla podobna. A ostatnio stary kupil do skrzyni do suzuki vitary jakis synteyk 75W-90 i byl zadszy niz typowy silnikowy, prawie taki jak ropa, wiec sądze ze ta liczba z przodu wcale nie mowi o tym czy olej jest gesty czy zadki. Niedawno kupowalem olej do kosiarki jakis 30W i pisalo ze mineral, a byl żadziutki dosłownie jak ropka, to byl brigsa olej, więc o co tu chodzi z tymi gestosciami, bo ja juz niewiem.gif. Suzuki (1.9TD) na pocztaku zimy po przywiezieniu mialo zalane jakis 10W.... (na karteczce bylo), zalalismy tego lotosa 20W i roznicy w pracy silnika nie ma rzadnej. Poprostu on nie jest taki gesty jak by z oznaczen mozna bylo sie spodziewac. Czyzby oszukany?? Leją to samo do roznych baniakow?

Pogrzebalem w ksiazce sam naprawiam i 20W50 stosuje sie od -10stopni, a 15W40 od -15. No na tym 20W w zimie zadnych problemow nie mialem, no ale do nastepnej zimy pewnie zmienie olej (wedlug ksiazki powinno sie zmieniac co 7500km w tym silniku) to kupie jakis 15W40 do turbodiesla, to sie porowna w astrze. W kazdym badz razie na tym co teraz silnik pracuje bardzo ładnie, praktycznie nie klekocze, ładnie sie wkręca, a jak sie go wkreci na obroty to przypomina ładną prace benzyniaczka. Turbinke sie czuje jak cholera, a wcale nie piszczy, no chyba ze cale auto sie zaladuje i wkrecam na maksa, to cos tam delikatnie ją slychac, ale i tak trzeba sie wsluchiwac. Nic nie stuka, nie rzuca silnikiem, rowno pracuje, poprostu nic zlego sie nie dzieje na tym oleju, więc po co przeplacac ??

Napisano

> No, czy jawiem , jak olej jest gorący to jest rzadzizna, wiec raczej

> jak by bylo cos nie tak to by siorbal. Ojciec do golfa 3 1.9D z

> przebiegiem 280000 leje ten sam juz ladne 6 lat i silniczek

> praktycznie jak nowy, tez jest zadowolony, zadnych ubytkow.

> Nie, no wiesz, zdaje sobie sprawe ze są lepsze oleje, ale niestety co

> najmniej 2 krotnie drozsze. A ten jest chyba najlepszy z

> najtanszych, pisze ze sie nadaje do turbodiesli, do aut

> wysilonych w jezdzie miejskiej. W kazdym razie ja uzywam i

> jestem zadowolniony. Ale ostatnio wiecej jezdze wiec pewnie do

> zimy jeszcze zmienie, to kupie cos lepszego zeby zobaczyc jaka

> jest roznica, tylko zastanawiam sie czy moge teraz wlac cos

> rzadszego np. 10W, czy mi sie motor nie rozszczelni??

No nie wiem. Ten olej ktorym zalewałeś nie jest z pierwszej ligi i pewnie pozostawił w silniku ślad po sobie. O gęstości oleju nie świadczy tylko pierwsza cyfra np 10W czy 20W. Duże znaczenie ma też druga cyfra. Im wyższa tym wiekszy pozostaje film olejowy, tak że nawet słabo spasowane silniki potrafią mniej wipić oleju (50 będzie miał większy film olejowy niż z końcówką 40). W twoim przypadku mogą być nawet problemy gdybyś zaczął zalewać go dobrym mineralnym olejem (oczywiście mogą a nie muszą)

Napisano

> Ale ten lotos wcale nie jest taki gesty, porownywalem go z 10W do

> benzyniaka i gestosc (plynnosc) byla podobna. A ostatnio stary

> kupil do skrzyni do suzuki vitary jakis synteyk 75W-90 i byl

> zadszy niz typowy silnikowy, prawie taki jak ropa, wiec sądze ze

> ta liczba z przodu wcale nie mowi o tym czy olej jest gesty czy

> zadki.

Pierwsza liczba mówi o gęstości oleju w niskich temperaturach a druga liczba mówi o gęstości oleju w wysokich temperaturach (silnik rozgrzany).

Napisano

> No nie wiem. Ten olej ktorym zalewałeś nie jest z pierwszej ligi i

> pewnie pozostawił w silniku ślad po sobie. O gęstości oleju nie

> świadczy tylko pierwsza cyfra np 10W czy 20W. Duże znaczenie ma

> też druga cyfra. Im wyższa tym wiekszy pozostaje film olejowy,

> tak że nawet słabo spasowane silniki potrafią mniej wipić oleju

> (50 będzie miał większy film olejowy niż z końcówką 40). W twoim

> przypadku mogą być nawet problemy gdybyś zaczął zalewać go

> dobrym mineralnym olejem (oczywiście mogą a nie muszą)

No to mam zalewac 15W, czy pozostac przy tym? Ogólnie silnik nigdy nie kopcil, ani na czarno, ani na niebiesko. Sam juz nie wiem, lac dalej ten 20W50 czy zmienic, co mi radzicie?

Napisano

> No to mam zalewac 15W, czy pozostac przy tym? Ogólnie silnik nigdy

> nie kopcil, ani na czarno, ani na niebiesko. Sam juz nie wiem,

> lac dalej ten 20W50 czy zmienic, co mi radzicie?

15W40 wlej. 30.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.