Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Środek do usuwania farby olejnej

Featured Replies

Napisano

Polećcie coś co skutecznie usunie powłoki olejne (+prawdopodobnie pokost pod spodem) na starych drzwiach (~100 lat). Drzwi były odnowione ok. 10 lat temu, ale stolarze raczej skupili się na wyczyszczeniu i malowaniu, więc obecnie zaczyna się pękanie, a nawet punktowe odłażenie farby.

Dodatkowo więc wypadałoby też dokonać impregnacji, żeby drewno nie chłonęło wody (zauważyłem, że w sezonie zimowo-jesiennym drzwi lekko puchną; tu problemem może być ten pokost, który jest tam na 99% zastosowany).

Dzięki z góry za rady. :ok:

Edit

Operację zacznę wiosną ma się rozumieć, ale muszę to zrobić szybko, bo to drzwi wejściowe do chaty, które sąsiadują z ulicą.

Edytowane przez ArcybiskupCanterbury

Napisano
2 godziny temu, ArcybiskupCanterbury napisał:

Polećcie coś co skutecznie usunie powłoki olejne (+prawdopodobnie pokost pod spodem) na starych drzwiach (~100 lat). Drzwi były odnowione ok. 10 lat temu, ale stolarze raczej skupili się na wyczyszczeniu i malowaniu, więc obecnie zaczyna się pękanie, a nawet punktowe odłażenie farby.

Dodatkowo więc wypadałoby też dokonać impregnacji, żeby drewno nie chłonęło wody (zauważyłem, że w sezonie zimowo-jesiennym drzwi lekko puchną; tu problemem może być ten pokost, który jest tam na 99% zastosowany).

Dzięki z góry za rady. :ok:

Edit

Operację zacznę wiosną ma się rozumieć, ale muszę to zrobić szybko, bo to drzwi wejściowe do chaty, które sąsiadują z ulicą.

Jest tego cała masa na rynku. Ja używałem środka V33 - taki żel.

Chyba najlepszy z jakiego korzystałem (usuwałem warstwy olejne z kredensu po prababci). Koniecznie po stosowaniu należy powierzchnię umyć i wyczyścić druciakiem albo porządnie zeszlifować. Inaczej w reakcji z resztkami żelu farba (biała) będzie żółkła.

Co do impregnacji - nie doradzę. Ja stosuję pokost 😄

Napisano

Opalarka i szpachelka stalowa

Napisano
  • Autor
13 minutes ago, Cinek said:

Opalarka i szpachelka stalowa

To się niestety tylko fajne wydaje teoretycznie. Opalarką obrobiłem sporo drzwi, kredens i jakieś półki stare - i jednoznacznie oceniam, że jest to męka. Zwłaszcza obecność pokostu komplikuje sprawy niemiłosiernie.

Napisano

No to środek do usuwania starych lakierów w sprayu. Byle sklep Lakierniczy a jak nie to może w budowlanych będą mieli. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.