Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czym wyrównać fugi z płytkami?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Mam w planach w kuchni położyć na płytki panele winylowe 4,5mm na klik. Pod panele idzie podkład 3mm. Zastanawiam się czy równać fugę aby była równo z płytkami. Aktualnie fuga ma około 4mm szerokości. Płytki nie są idealnie położone i potrafią się znaleźć różnice rzędu 2mm.

Takie wyrównanie (licowanie) fug wg mnie wyrówna te niedoskonałości poziomów. Tylko czego użyć do takiego zabiegu? Fuga epoksydowa, fuga zwykła, a może silikon? Dobrze by było aby szybko i łatwo się kładło i nie było drogie. W końcu i tak nie będzie tego widać a ma tylko trochę wyrównać.

Pozdrawiam

Napisano

Może rozważ podkład z płyt eko, np. 5mm, które są sztywne i nierówności fug przykryją. Będzie znacznie łatwiej i szybciej niż bawić się  z wypełnianiem fug.

Napisano
1 godzinę temu, skrzatekMK napisał:

o czymś takim piszesz?

https://www.castorama.pl/podklad-podlogowy-diall-wlokno-drzewne-5-mm-6-99-m2-id-1050095.html

E chyba jednak zaciągnę te fugi klejem Atlas plus.

Tak o czymś takim.

Jak wolisz ;) Ja bym się obawiał, że przy pracującej podłodze tak cienka i wąska zaprawa na fudze będzie się odkruszać a okruchy wyjdą przez winyl "wierzchem".

Napisano
W dniu 23.04.2021 o 09:02, skrzatekMK napisał:

Cześć,

Mam w planach w kuchni położyć na płytki panele winylowe 4,5mm na klik. Pod panele idzie podkład 3mm. Zastanawiam się czy równać fugę aby była równo z płytkami. Aktualnie fuga ma około 4mm szerokości. Płytki nie są idealnie położone i potrafią się znaleźć różnice rzędu 2mm.

Takie wyrównanie (licowanie) fug wg mnie wyrówna te niedoskonałości poziomów. Tylko czego użyć do takiego zabiegu? Fuga epoksydowa, fuga zwykła, a może silikon? Dobrze by było aby szybko i łatwo się kładło i nie było drogie. W końcu i tak nie będzie tego widać a ma tylko trochę wyrównać.

Pozdrawiam

Pod panele winylowe nie daje się podkładu. Kładziesz na płytki bez wypełniania, równania fug. Mam tak położone 70m2 od czterech lat i nie mam żadnych problemów. Panele , te które mam położone, mają od spodu taką mikro piankę 0,5mm. 

Napisano

U mnie WC 2mkw gdzie też stoi pralka a na niej suszarka. Dwa lata minęło, kładłem bezpośrednio na płytki panele i nie widać na nich aby "prześwitywała" fuga z płytek. 2mm fuga między płytkami.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Na wszelki wypadek wyrównałem fugi klejem do płytek. Na to podkład 3mm i panel. Zobaczymy na ile wytrzyma. Jak 15 lat to będę .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.