Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z rozruchem na ciepłym

Featured Replies

Napisano

Witam po dłuższej przerwie spowodowanej... bezawaryjną pracą Bravy 1.4 12v smile.gif Wreszcie pojawił się w okresie obecnych upałów problem z rozruchem gorącego silnika. Wygląda to następująco - na zimnym pali za pierwszym razem, po rozgrzaniu (termostat sprawny - wskazówka w połowie skali) i zgaszeniu oraz ponownym uruchomieniu silnika też odpala. Problem pojawia się w okresie 15 minut po zgaszeniu ciepłego silnika i trwa aż do wychłodzenia. Samochód odpala wtedy za 6-8 razem. Niezależnie czy bez gazu czy z gazem... Świece, akumulator, przewody WN 4-5-miesięczne. CO TO MOżE BYć? Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi.

Napisano

Skromnie zaproponuje sprawdzenie cewki zapłonowej, bo nic innego mi nie przychodzi na sufit:(.

Napisano
  • Autor

> lpg jest?

gazu brak. Maszyna odpala po dwóch godzinach od razu. Jakieś pomysły?

Napisano

Prawdopodobnie masz nieszczelny elektrozawor na reduktorze - puszcza gazik w kolektor. Jesli auto lepiej odpala z wcisnietym pedalem gazu do podlogi to w 95% to wlasnie bedzie przyczyna

Napisano
  • Autor

> marchewka zapala sie co jakis czas ?

Nie, kontrolka wtrysku gaśnie prawidłowo po około sekundzie od przekręcenia zapłonu. W czasie jazdy oczywiście też się nie włącza.

Napisano
  • Autor

> Prawdopodobnie masz nieszczelny elektrozawor na reduktorze - ale ja nie mam gazu

Jesli auto lepiej odpala z wcisnietym pedalem

> gazu do podlogi to w 95% to wlasnie bedzie przyczyna

jak pisałem nie ma różnicy z gazem czy bez

Co to może być?

Napisano

Mam bardzo podobne objawy i wychodzi na to że problem pochodzi od rozrusznika, a właściwie uszkodzonych tulejek.

Napisano
  • Autor

Skąd te przypuszczenia? Ktoś w Twoim aucie już to oglądał? Pytanie do wszystkich: jaki przewidywany koszt naprawy (części plus robocizna)?

Napisano

A sproboj przelaczyc auto na benzyne przed wylaczeniem silnika. Zobacz jak pozniej odpali

Napisano

> A sproboj przelaczyc auto na benzyne przed wylaczeniem silnika.

> Zobacz jak pozniej odpali

nie ma lpg... napisal...

moze rzeczywiscie rozrusznik nawala... na cieplym...

tylko pytanie czy kreci wtedy na cieplym czy wcale...

Napisano

Fakt, bylo u nas kilka takich przypadkow ale kolega cosik nie pisze, ze mu slabo kreci. Jesli tak, warto tez przeczyscic klemy akumulatora

Napisano

> Fakt, bylo u nas kilka takich przypadkow ale kolega cosik nie pisze,

> ze mu slabo kreci.

nic nie pisze...

tylko,ze nie pali na cieplym...

Napisano
  • Autor

Dzięki za wskazówkę, ale ponawiam odpowiedź - NIE MAM ZAłOŻONEGO GAZU w aucie:)

Klemy OK. Rozrusznik kręci normalnie. Samochód po wychłodzeniu pali jak marzenie. Nie odpala (tzn. odpala za 6-9 razem) tylko i wyłącznie w kwadrans do 2 godzin po wyłączeniu silnika. Taki ma kaprys;)

Napisano

Witam po długiej przerwie. Ja miałem podobny problem na zimnym krecił bez problemu.Natomiast po zagrzaniu nie chciał zakrecic.Problem leżał po stronie rozrusznika.Zmieniłem rozrusznik i problem ustał.Nie wiem dokładnie jak zachowuje sie twój rozrusznik przy rozruchy na ciepłym?

Pozdrawiam.

Napisano

Tylko ze koledze rozrusznik kreci normalnie niewiem.gif

Napisano

Widzę że trudno się nam dogadać, toteż koledzy i ja rozumiemy cię opatrznie. Piszesz "Niezależnie czy bez gazu czy z gazem" masz tu na myśli gaz do podłogi a nie LPG, druga kwestia to gdy silnik jest ciepły rozrusznik KRĘCI normalnie (nie przerywa, nie zwalnia) i mimo to auto nie zapala. To faktycznie nie wygląda na rozrusznik, natomiast taki przypadek również miałem "parę razy" gdy jeździłem na klekoczącym wałku (wytarte 2 krzywki), wówczas potrafił mi zgasnąć podczas gwałtownego hamowania i następnie nie chciał zapalić. Można było kręcić do wyczerpania akumulatora. Wystarczyło że postał gdzinę dwie i wszystko wracało do normy zypełnie jak by problemu nie było, może to początek problemów z wałkiem rozrządu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.