Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtrowanie basenu ale pod 12V, ( panel słoneczny).

Featured Replies

Napisano

Cześć. Kupiłem basen firmy Bestway o pojemności około 6.5m3. Jest już użytkowany ale nie mam możliwości podłączenia tej pompy z zestawu pod 230V. Szukam rozwiązania pod 12-24V ( panel fotowoltaiczny).

Nie głupim pomysłem jest zrobić prostą instalacje pod panel fotowoltaiczny. Problem mam ze znalezieniem pompy/ filtra pod ten panel słoneczny (bezpieczne napięcie z panelu 12-24V). Pompa miała by działać bezpośrednio z panelu w zależności od warunków słonecznych lub z prostym układem działającym na zasadzie 0-1 , tj. po przekroczeniu odpowiedniego progu napięcia na panelu- układ przełączy zasilanie na pompę aby ta miała siłę by wystartować. 

Wstępnie widzę, że są jakieś pompy pod 12V ale trochę słabe choć mogły by od biedy spełnić swoją role i np mieszac wodę by ta nagrzewała się równomiernie od słońca. 

https://allegro.pl/oferta/pompa-pompka-do-wody-cieczy-12v-280l-h-9288839977

Co niektórzy sprzedają pompy z Webasto po odpowiedniej marży jako te do basenu

Są też pompy zęzowe ale te ponoć nie mogą chodzić non stop. 

Idealnym rozwiązaniem byłoby mieć taką pompkę jak ta pierwsza z linku ale o wydajności około 1000L wzwyż i mocy około 20-30W akurat pod mały panel słoneczny. 

Ma ktoś jakieś pomysły?

Napisano

Podłącz w takim razie pod ten panel dwie albo i 3 takie pompki równolegle. Tanie, małe, na 12 V jak chcesz. Jak któraś siądzie to cały system będzie i tak chodził tyle że na 70/50%... Do tego z większym obciążeniem odpadnie Ci konieczność regulacji w zależności od natężenia nasłonecznienia... Same plusy.

Jeden obieg zrób przez jakiś Czerny wąż/ wężownicą to jeszcze Ci słońce podgrzeje też.