Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik: C18NZ (kolizyjny czy nie ??)

Featured Replies

Napisano

Jak w tytule czy ktoś może wie - mam ASTRĘ F (1992r.) z silnikiem 1800 ( C18NZ ) i nie wiem czy rozrząd w niej jest kolizyjny czy bezkolizyjny ( no czy zawory mijają się z tłokiem w razie zerwania paska rozrządu). Jak ktoś wie bardzo bym prosił o odpowiedź. frown.gif

Napisano

Jesli ten silnik jest podobny do C16NZ (a jestem prawie pewny ze tak jest) to jest bezkolizyjny. W mojej vectrze z urwal mi sie pasek i nie bylo wielkich strat. Zreszta slyszalem ze wszystkie 8 zaworowe silniki opla sa bezkolizyjne.

> Jak w tytule czy ktoś może wie - mam ASTRĘ F (1992r.) z silnikiem

> 1800 ( C18NZ ) i nie wiem czy rozrząd w niej jest kolizyjny czy

> bezkolizyjny ( no czy zawory mijają się z tłokiem w razie

> zerwania paska rozrządu). Jak ktoś wie bardzo bym prosił o

> odpowiedź.

Napisano

Zreszta slyszalem ze wszystkie 8

> zaworowe silniki opla sa bezkolizyjne.

> > odpowiedź.

Nie prawda i należy uważać. C12NZ jest kolizyjny

Napisano

Na 100% nie jestem pewien, ale wg mnie wszystkie silniki opla są kolizyjne, kwestia jest tylko taka, jak się akurat zawór ustawi.

Silniki OHC mają zawory ustawione równolegle do tłoka, więc w razie zerwania paska - w najlepszym wypadku - nawet jeśli tłok uderzy w zawór to zawór się cofnie i wepchnie kompensator luzu. Nie uszkodzi się przy tym bo siła będzie osiowo.

W najgorszym złamie się popychacz, albo zawór wbije się w tłok.

Silniki DOHC mają zawory pod kątem do tłoka dlatego w razie awarii tłok wygina grzybek i robi się jatka.

Wg autodaty C18NZ jest kolizyjny.

Napisano

> Silniki OHC mają zawory ustawione równolegle do tłoka, więc w

> razie zerwania paska - w najlepszym wypadku - nawet jeśli tłok

> uderzy w zawór to zawór się cofnie i wepchnie kompensator luzu.

> Nie uszkodzi się przy tym bo siła będzie osiowo.

Bardzo ciekawa i sensowna teoria.

Wg. mnie absolutnie wszystkie silniki są kolizyjne, tyle że jedne mniej, drugie bardziej. I raczej wydaje mi się mało prawdopodobne, żeby wszystkie silniki, w których istnieje możliwość kontaktu tłoka z zaworem, nawet jeżeli są bezkolizyjne, w 100% po pęknięciu paska nadawały się wyłącznie do jego wymiany. Autodata pisze tak:

"Silniki 1.2/1.6 UWAGA: Mimo, że przy pęknięciu paska NASTĘPUJE zazwyczaj uszkodzenie silnika, przed zdjęciem głowicy cylindrów sprawdzić ciśnienie sprężania.

Silniki 1.4 UWAGA: Mimo, że przy pęknięciu paska NIE NASTĘPUJE zazwyczaj uszkodzenie silnika, przed zdjęciem głowicy cylindrów sprawdzić ciśnienie sprężania."

Dotyczy to silników 12NZ, C12NZ, C14NZ, C14SE, X12SZ, X14NZ, X14SZ, X16SZ, X16SZR.

Z tego wynika, że mniej kolizyjne są 1.4, a bardziej 1.2 i 1.6. Chociaż podobno (z postów zamiszczanych na tym forum) 1.6 są również 'bezkolizyjne'. Być może też w tekście Autodaty jest jakiś błąd.

Pozdrawiam,

sebak

Napisano
  • Autor

W tamtym tygodniu u kumpla sie zerwal pasek w c16nz i nic sie nie stało.

Napisano

a jeśli nawet bezkolizyjny to Ci to da? Chcesz zaoszczędzić 50 zł na pasku i jeździć do zerwania? proszę bardzo!

ja mam C18NZ i pasek zmienialem po zakupie i postatnio jak wymianiałem wał

Napisano

> Wg. mnie absolutnie wszystkie silniki są kolizyjne, tyle że jedne

> mniej, drugie bardziej.

Jasne, ale np: dwusuwy są bezkolizyjne bo... nie mają zaworów zlosnik.gif

> Chociaż podobno (z postów zamiszczanych na tym forum) 1.6 są

> również 'bezkolizyjne'. Być może też w tekście Autodaty jest

> jakiś błąd.

Autodata korzysta w tym wypadku z doświadczeń warsztatów, producent raczej nie da gwarancji, że jakiś silnik jest bezkolizyjny, bo np: w razie pęknięcia sprężyny zaworu lub zamka mocującego ją do zaworu ten może po prostu wpaść do komory spalania i wtedy armagedon w silniku. Natomiast pomiar ciśnienia sprężania jest najszybszym sposobem sprawdzenia, czy coś się stało niedobrego, czy rozeszło się po kościach (zaworach).

Napisano

> Chociaż podobno (z postów zamiszczanych na tym forum) 1.6 są

> również 'bezkolizyjne'. Być może też w tekście Autodaty jest

> jakiś błąd.

Kiedyś już była o tym dyskusja.

Wnioski: literatura swoje, praktyka swoje, a i tak trzeba mieć trochę szczęścia zlosnik.gif

Napisano

> Jasne, ale np: dwusuwy są bezkolizyjne bo... nie mają zaworów

Budowa silnika dwusuwowego jest mi znajoma. Kiedyś jako jeszcze gówniaż (z 13 lat może miałem) bawiłem się takimi silnikami, jakieś remonty, przekładki itd (w motorowerze).

Oczywiście chodziło mi o silniki jakie występują w astrach, czyli 4suwy smile.gif

Pozdrawiam,

sebak

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi (są one rózne) i chyba najlepiej zrobię jak wymienię ten pasek tylko razem z napinaczem czy bez ??

Napisano

> Dzięki za odpowiedzi (są one rózne) i chyba najlepiej zrobię jak

> wymienię ten pasek tylko razem z napinaczem czy bez ??

ja kiedyś wymieniłem bez napinacza i po 15 tyś okazało się że pasek już wiele nie przetrzyma, a to z powodu rolki napinacza, która już była trafiona. Więc przez to trzeba było wymienić ponownie pasek i rolkę napinacza... odpowiedź powinna nasunąć się sama smile.gif

sprawdź jak tam się miewa pompa wody, bo wielu kolegów zaleca też jej wymianę.

PS uzupełnij swój profil mod.gif

Napisano

> Dzięki za odpowiedzi (są one rózne) i chyba najlepiej zrobię jak

> wymienię ten pasek tylko razem z napinaczem czy bez ??

Zawsze razem z napinaczem.

BTW, silnik C14NZ jest z doświadczenia, badzo kolizyjny, niewarto ryzykować lawety na trasie zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.