Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z hamowaniem ....

Featured Replies

Napisano

Przy przebiegu 107000 km wymieniłem tarcze /ATE Powerdisc/ i klocki hamulcowe /ATE/. W zimie jeździłem o wiele mniej niż zazwyczaj /wybudowano w Przemyślu stok narciarski - 30 min od centrum miasta

smile.gif/ Auto stało dość długo w garażu i tarcze skorodowały. Teraz mam ok. 120000 i przy hamowaniu słychać szum /tarcie/ i wydaje mi się, że odczuwam na nodze lekkie bicie /wibracje/. W zaprzyjaźnionym serwisie stwierdzono, że tarcze i okładziny są OK i polecono mi teraz hamować tak jak się nie powinno, czyli długo trzymać nogę na pedale z umiarkowaną siłą, by równomiernie zetrzeć skorodowane tarcze. Ale jest jeszcze jedna rzecz, którą zauważyłem i która mnie bardzo niepokoi. Otóż jadąc - nawet z małą prędkością ok. 40 km/h - i wciskając gwałtownie i mocno pedał hamulca, nie jestem w stanie zablokować kół /nie mam ABS-u wink.gif/ Auto hamuje niemrawo - jak rower z źle ustawionymi hamulcami. Wprawdzie zwalnia, ale nie staje od razu w miejscu. Nie jestem w stanie "zapiszczeć" hamulcami nawet przy małych prędkościach. Jak myślicie co to może być...? Czy możliwe jest, że skorodowane tarcze tak drastycznie mogą obniżyć skuteczność hamowania? Czy mozliwe jest, że układ zapowietrzył się tak sam z siebie?

pozdrawiam i porszę o pomoc!

Napisano

> / Auto hamuje niemrawo - jak rower z źle ustawionymi hamulcami.

Sprawdź stan płynu hamulcowego. A najlepiej wymień jeśli ma więcej niż 2 lata. Płyn hamulcowy jest hygroskopijny /chłonie wodę/ i jeżeli masz wodę w płynie, to podczas hamowania tworzy się tzw. "korek parowy", który znacznie osłabia siłę hamowania.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź stan płynu hamulcowego. A najlepiej wymień jeśli ma więcej

> niż 2 lata. Płyn hamulcowy jest hygroskopijny /chłonie wodę/ i

> jeżeli masz wodę w płynie, to podczas hamowania tworzy się tzw.

> "korek parowy", który znacznie osłabia siłę hamowania.

> Pozdrawiam.

zgadza się, ale wydaje mi się, że takie objawy występują wtedy dopiero przy rozgrzanych hamulcach, gdy się płyn trochę "zagotuje". A u mnie zaraz przy pierwszym hamowaniu jest źle. Skuteczność hamowania nie spada - ona jest cały czas zła ... passed_out.gif a poziom płynu jest chyba ok - kontrolka nie świeci, ale ją testowałem i jest ok, działa

pozdrawiam!

Napisano

> zgadza się, ale wydaje mi się, że takie objawy występują wtedy

> dopiero przy rozgrzanych hamulcach, gdy się płyn trochę

> "zagotuje".

Nawet przy pierwszym hamowaniu temperatura płynu może przekroczyć 100 st.C i spowodować "korek parowy". Zmiana płynu jest (chyba) najtańszym i najłatwiejszym rozwiązaniem. A przyczyn słabego hamowania może być kilka /lub kilka na raz (nawet nowe ale zbyt twarde klocki - wiem z własnego doświadczenia).

Pozdr.

Napisano

witam! ja mam rowniez problem z hamowaniem... jak jade max. 80 km/h i hamuje "w miare" lagodnie, to samochod spokojnie hamuje, natomiast jak hamuje nieco bardziej gwaltownie z powyzej 100 km/h, czuc jakies bulgotanie samochodu, uczucie takie, jakby przednie kola byly niedokrecone - na luznych srubach i swobodnie sobie lataly na boki... co to moze byc i jak sie zabrac, zeby to zlikwidowac?

dzieki z gory za odp., pzdr

Napisano

> witam! ja mam rowniez problem z hamowaniem... jak jade max. 80 km/h i

> hamuje "w miare" lagodnie, to samochod spokojnie hamuje,

> natomiast jak hamuje nieco bardziej gwaltownie z powyzej 100

> km/h, czuc jakies bulgotanie samochodu, uczucie takie, jakby

> przednie kola byly niedokrecone - na luznych srubach i swobodnie

> sobie lataly na boki... co to moze byc i jak sie zabrac, zeby to

> zlikwidowac?

> dzieki z gory za odp., pzdr

mam to samo w Brav-ie 1,6SX. jakie tarcze polecacie???

Napisano

> mam to samo w Brav-ie 1,6SX. jakie tarcze polecacie???

znalazlem na allegro goscia, co ma spory wybor tarcz i klockow - komplet do mojego samochodu, to ok 300 zl komplet tarcz + klockow lucasa...

Napisano

> witam! ja mam rowniez problem z hamowaniem... jak jade max. 80 km/h i

> hamuje "w miare" lagodnie, to samochod spokojnie hamuje,

> natomiast jak hamuje nieco bardziej gwaltownie z powyzej 100

> km/h, czuc jakies bulgotanie samochodu, uczucie takie, jakby

> przednie kola byly niedokrecone - na luznych srubach i swobodnie

> sobie lataly na boki... co to moze byc i jak sie zabrac, zeby to

> zlikwidowac?

> dzieki z gory za odp., pzdr

być może masz luzy w zawieszeniu

Napisano

> / Auto hamuje niemrawo - jak rower z źle ustawionymi hamulcami.

Jeśli płyn jest ok to może jest problem ze skorodowanymi cylinderkami (zaciski tez) tyle ze musiałyby sie hamulce bardzo nagrzewac podczas jazdy. Obstawiam tez na pompe hamulcową moze jej żywot sie zakonczył, albo przewód podcisnieniowy jest nieszczelny.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.