Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej roślinny po raz n-ty...

Featured Replies

Napisano

Kusi mnie żeby mojego DTL'a zasilić OR... ponieważ coraz częściej na moim zaścianku spotykam się z zapachem frytek z poprzedzającego mnie diesla. Niestety one strasznie kopciły przy tym, były to Ford Transit, Mercedes 250 D, czy to normalny objaw?? palacz.gif

Napisano

> Troche offtopic ale looknij tutaj

ja dosc znacznie interesuje sie tematem OR i biodiesla bo zamowiona juz jest maszyna do produkcji tego drugiego. z rozmow z ludzmi (nie na zasadzie, ze wujek powiedzial, ze ktos powiedzial), ktorzy uzywaja OR i bio wynika, ze nie widza oni pogorszenia osiagow sprzetu (takze rolniczego - kombajny, traktory) przy stosowaniu OR i bio. wtryski cale, silniki pracuja rowno, moc ta sama lub nawet wieksza (porownanie z traktora ciagnacego plug w polu).

mysle, ze temat wart zainteresowania. pol europy przeciez jezdzi na podobnych wynalazkach i jakos nikt nie narzeka za bardzo.

Napisano

> Kusi mnie żeby mojego DTL'a zasilić OR... ponieważ coraz częściej na

> moim zaścianku spotykam się z zapachem frytek z poprzedzającego

> mnie diesla. Niestety one strasznie kopciły przy tym, były to

> Ford Transit, Mercedes 250 D, czy to normalny objaw??

Powiem tak, lepiej zalej sobie OO, ja na tym jezdze i jest ok, zadnego spadku mocy, zadnych efektow ubocznych, a na OR ponoc wtryski zasyfia no i nie nadaje sie na zime. A po za tym jazda na OR jest tak samo zabroniona jak na OO, dlatego lepiej OO, kosztuje teraz ok 2,75, ale zadnego, dymienia, kopcenia, itd..

Napisano

> Powiem tak, lepiej zalej sobie OO, ja na tym jezdze i jest ok,

> zadnego spadku mocy, zadnych efektow ubocznych, a na OR ponoc

> wtryski zasyfia no i nie nadaje sie na zime. A po za tym jazda

> na OR jest tak samo zabroniona jak na OO, dlatego lepiej OO,

> kosztuje teraz ok 2,75, ale zadnego, dymienia, kopcenia, itd..

ale sa pozytywne opinie rowniez swiadczace o tym, ze OR nie zasyfia wtryskow. czesto OO jest znacznie lepszej jakosci niz ON ze stacji. te dyskusje na temat OR, OO, ON i innych bio beda trwaly tak jak trwaly dyskusje na temat jazdy na gazie. poki nie sporbujesz to sie nie dowiesz.

Napisano

...Jestem z jednych którzy jeżdzili DTL'em na rzepakowym. Zaprzestałem tego procederu ,gdyż poprostu nie opłaca mi się to. Jeżdzić powinno się 50:50 z ON, w dodatku najtańszy rzepakowy w moim mieście kosztuje 3pln ,a za tyle to mam ON. Do tego nasze pompy rotacyjne nie są tak solidne jak rzędówki mercedesa...

Napisano
  • Autor

no właśnie ja też się boję o pompę i wtryski i dlatego szukam SILNEGO argumentu ZA żeby zacząć mieszać... w moim przypadku dałoby się odczuć finansową poprawę bo miesięcznie tracę na ON 600 pln jeżdżąc do pracy frown.gif a u mnie ON bardziej zbliża się do 4 pln niż 3 ... mad.gif

Napisano

> no właśnie ja też się boję o pompę i wtryski i dlatego szukam SILNEGO

> argumentu ZA żeby zacząć mieszać... w moim przypadku dałoby się

> odczuć finansową poprawę bo miesięcznie tracę na ON 600 pln

> jeżdżąc do pracy a u mnie ON bardziej zbliża się do 4 pln niż

> 3 ...

...Sprobuj wlać na próbe do baku 3-6l rzepakowego i zobaczysz co i jak się na tym jeżdzi. Taka ilość napewno nie zaszkodzi. Wiedz tylko ,że OR troszke więcej autko pali bo ma niższą wart energetyczną niż ON. Jest też specyficzny zapach - u mnie ustąpił po przejechaniu ponad 3 baków ON smile.gif pozdrawiam...

Napisano

jeżdze na mieszance 25% OR i narazie wsztstko ok

nawet nie śmierdzi jedynie rano zaraz po odpaleniu jak zamykam bramę to troszkę czuje frytki ale po rozgrzaniu jest ok zadnego większego dymienia

żadnych wycieków z pompy

bo przeczytałem że mogą w starszych autach rozpuszczać się uszczelki pompy u mnie narazie ok

a jeszcze jedno

zrobiłem mieszankę 50%OR+50% OO do traktora a ze nie musiałem odrazu tankowac to przy okazji zaczołem obserwowac jak się wymieszało i czy się nie rozwarstwi mixturka, po trzech dniach stania na słońcu w bańce plastikowej.... mixturka zmieniła kolor z czerwonego na bladożółty opał sie odbarwił

na takiej mieszance 50-50 traktorek pracuje bez zadnych obiawów i niezauważyłem spadku mocy

do opelka jeszcze nie stosowałem takiej mieszanki

kiedyś znalazłem niemiecką str z markami aut które mozna przerobic na zasilanie OR i przy asterce z pompą Bosha było UWAGA

Napisano
  • Autor

no cóż widzę, że nawet zwolennicy mają jakieś "ALE" i dlatego popytam jeszcze na innych 4-ach o OR i doświadczenia, THX za pomoc!! biglaugh.gif

Napisano

Napisano

> tzn??

Czytajac wczoraj watek musialem niechcacy kliknac na "odpowiedz" hehe.gif

Napisano

Ja dolewam 3l OR na 20l ON. Może to nie duża oszczędność, ale zawsze coś. Auto zachowuje się normalnie, nie czuc zapachu frytek. Auto sprawuje się bez zastrzeżeń.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.