Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja zapłonu w C16NZ?

Featured Replies

Napisano

Po zdarzeniu i naprawie opisanej tutaj mam pewien problem. Asterka ma zmienioną cewkę, aparat i moduł zapłonowy, a silnik pracuje wyczuwalnie inaczej niż przed wymianą. Jest głośniejszy, bardziej klepie i bardziej szarpie. Tak na oko moc się nie zmieniła, ale muszę zdecydowanie częściej łagodzić szarpanie silnika sprzęgłem, a szarpanie jest bardzo odczuwalne w korkach.

Jedynka bez gazu, pod górkę - Asterka toczy się, a po chwili zaczyna robić kangurki, coraz gwałtowniejsze aż do zgaśnięcia. Chce głowę urwać.

Po równym, na jedynce: Toczy się bez szarpania, ale przy delikatnym dotknięciu pedału gazu chce głowę urwać - szarpie i dławi się co chwila. Przy depnięciu pedału gazu - delikatnie szarpnie, zadławi się i dopiero ciągnie.

Czy to może być wina źle ustawionego zapłonu? Przed wymianą aparatu zapłonowego nie było aż tak głośno i nie szarpało aż tak.

Pozdr,

Grid

Napisano

> Po zdarzeniu i naprawie opisanej tutaj mam pewien problem. Asterka ma

> zmienioną cewkę, aparat i moduł zapłonowy, a silnik pracuje

> wyczuwalnie inaczej niż przed wymianą. Jest głośniejszy,

> bardziej klepie i bardziej szarpie. Tak na oko moc się nie

> zmieniła, ale muszę zdecydowanie częściej łagodzić szarpanie

> silnika sprzęgłem, a szarpanie jest bardzo odczuwalne w korkach.

> Jedynka bez gazu, pod górkę - Asterka toczy się, a po chwili zaczyna

> robić kangurki, coraz gwałtowniejsze aż do zgaśnięcia. Chce

> głowę urwać.

> Po równym, na jedynce: Toczy się bez szarpania, ale przy delikatnym

> dotknięciu pedału gazu chce głowę urwać - szarpie i dławi się co

> chwila. Przy depnięciu pedału gazu - delikatnie szarpnie,

> zadławi się i dopiero ciągnie.

> Czy to może być wina źle ustawionego zapłonu? Przed wymianą aparatu

> zapłonowego nie było aż tak głośno i nie szarpało aż tak.

> Pozdr,

> Grid

ja nie pamietam czy mam C16NZ czy C16SZ (grudzien 94). u mnie odkrecilo sie duze kolo pasowe i scielo klin na malym kole ((rozrzadu) na wale. w skutek czego przestawil sie zaplon. mechanik mi tlumaczyl, ze z tego ponacinanego kola pasowego komp bierze info o polozeniu walu i daje impuls do modulu zaplonowego. sciecie klina i przestawienie sie tego kola powodowalo przestawienie sie zaplonu.

moze to cos Ci pomoze. sprawdz to kolo pasowe czy Ci sie nie poluzowalo.

Napisano

Z objawów które opisujesz to jest za wczesny zapłon.

Napisano

Nagrzej silnik, wyłącz, zmostkuj gniazdo jak do odczytu kodów, podłącz stroboskop, odpal silnik, poluzuj śrubkę trzymającą aparat, kręć aparatem aż pokryją się znaki na kole i silniku (uwaga na paralaksę), zablokuj aparat, wyłącz silnik, wyjmij zworkę z gniazda i jazda drive.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki, tak właśnie zrobię. Chyba już widzę przyczynę - mechanik po wymianie aparatu zapłonowego, modułu i cewki zapłon ustawiał bez rozgrzania silnika (!), zwarcia gniazda diagnostycznego (!!) i do tego bez użycia lampy, na słuch (!!!!! czacha.gifczacha.gifsick.gif).

Albo znajdę jakiś warsztat który to zrobi porządnie, albo sam kupię lampę i ustawię zapłon sam. Jak zwykle sprawdza się powiedzenie - jeśli chcesz żeby coś było zrobione dobrze, zrób to sam.

Nie powiem ile mnie za tą pseudo-naprawę skasowali, bo chyba bym się pod ziemię zapadł, ehhh....

Pozdr,

Grid

Napisano

lekki OT silnik o oznaczeniu C16SZ nie istnieje, może być tylko X16SZ(71KM) lub X16SZR(75KM)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.