Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tanie spręzyny na tył - gdzie kupic Łódź?

Featured Replies

Napisano

Otóż niestety pękła mi jedna sprężyna tylnia! Muszę zatem wymienić, zwłaszcza ze niebawem wybieramy się z moją serce.gif w dłższą drogę na wakacje!

Ale niestety nie mam tyle funduszów żeby kupić jakies dobre, porządnej firmy sprężyny. Dlatego mam do Was pytanie , gdzie w Łodzi można kupić tanie spręzynki (lepiej pewnie miec 2 nowe lecz tanie niż jedxic na peknietej). No i najlpeiej gdyby to były sprężyny wzmacniane - gaz w kole robi swoje :-(

Pozdro

Napisano

Na allegro jest kilku sprzedawcow z Lodzi oferujacych amortyzatory. Mozesz do nich napisac czy nie maja sprezyn i ewentualnie odebrac osobiscie. Najtansze beda prawdopodobnie polskiej firmy D&D z Lublina

Napisano
  • Autor

> Na allegro jest kilku sprzedawcow z Lodzi oferujacych amortyzatory.

> Mozesz do nich napisac czy nie maja sprezyn i ewentualnie

> odebrac osobiscie. Najtansze beda prawdopodobnie polskiej firmy

> D&D z Lublina

A jak one wyglądają pod względem jakości - czy moga być?

Napisano

> A jak one wyglądają pod względem jakości - czy moga być?

Podobno dobre sa ale to tylko opinia ktora slyszalemU mnie jezdza jeszcze oryginaly i nawet z butla w kole daja rade. Mozesz tez zapytac kol Boulera co moze Ci zaproponowac (bralem od niego Lesjofors na przod)

Napisano
  • Autor

> Podobno dobre sa ale to tylko opinia ktora slyszalemU mnie jezdza

> jeszcze oryginaly i nawet z butla w kole daja rade. Mozesz tez

> zapytac kol Boulera co moze Ci zaproponowac (bralem od niego

> Lesjofors na przod)

A możesz podać jakiś link do tych sprężyn z allegro , bo szukam i znależć nie moge blush.gif

Napisano
  • Autor

> Podobno dobre sa ale to tylko opinia ktora slyszalemU mnie jezdza

> jeszcze oryginaly i nawet z butla w kole daja rade. Mozesz tez

> zapytac kol Boulera co moze Ci zaproponowac (bralem od niego

> Lesjofors na przod)

Tez masz butle w okole i mowisz ze ok! To może nie bawic sie w sprezyny wzmacniane tylko standardowe lecz nowe kupic?

Napisano

>czesc te polskie sprezyny D&D maja niemieckiego Tuv-a wiec powinno byc dobrze, jezeli nie wozisz duzych ciezarow non stop to daruj sobie wzmacniane. po zalozeniu nowych standardowych( kombi ma twardsze niz inne wersje) tyl podniesie cie sie o kilka cm ( mi po wymianie ok 4 cm) i zrobil sie bardziej sztywny

polecic Ci moge sprezyny K+F ( niemieckie), lesjofory( rozne opinie) killen, nk, d&d co wybierzesz to twoja sprawa ale ceny roznia sie o okolo 20 pln na szt pomiedzy najdrozsza k+f i najtansza d&d

Napisano
  • Autor

> polecic Ci moge sprezyny K+F ( niemieckie), lesjofory( rozne opinie)

> killen, nk, d&d co wybierzesz to twoja sprawa ale ceny

> roznia sie o okolo 20 pln na szt pomiedzy najdrozsza k+f i

> najtansza d&d

Myslisz ze majac butle w kole to nowe standardowe mi starczą?

Napisano

Nie wiem jak w kombi, ale ja u siebie w HB zakładałem Lesjoforsy (wzmacniane) 110 zł sztuka plus 20 zł robocizna za stronę czyli w sumie 260 zł. Jak chcesz to dam Ci namiary na warsztat, ja byłem zadowolony 15 minut i zrobione.

Napisano

ja kupiłem niedawno w łodzi naprzeciwko Geanta jest po drugiej stronie obok przejazdu taki sklep 105 zl/szt i jestem zadowolony firmy nie pamiętam jakas szwedzka

Napisano

>to zrobisz blad , ja tez nad tym myslalem , ale ktorys z kolegow wybil mi z glowy. poniewaz nic nie woze ciezkiego , wiec nie ma sensu.

a przy nowych i tak podniosl sie do gory

a jest twardy jak cholera szczerze to teraz wogole nie zaluje ze zalozylem normalne , kla bym jak szewc majac jeszcze twardzsze

Napisano

> a przy nowych i tak podniosl sie do gory

> a jest twardy jak cholera szczerze to teraz wogole nie zaluje ze

> zalozylem normalne , kla bym jak szewc majac jeszcze twardzsze

Nie uważam, żebym zrobił błąd. Jeśli chodzi o różnice to nie mogę się wypowiadać bo musiałbym się przejechać z każdym rodzajem sprężyn, ale nie wydaje mi się aby te utwardzone były jakieś sztywne. Najczęściej jeżdżę w dwie osoby i uważam, że bardzo fajnie wytłumia.

Napisano

Kiedyś czytałem na forum żeby zakładac sprężyny na tył od vectry - dla tych co maja butle , co wy na to ? warto , czy lepiej pozostać przy sprężynkach od astry ?

Napisano

Jeśli pasują niewiem.gif możesz spróbować, tylko po co? Są tańsze czy mocniejsze?

Jak już pisałem, ja założyłem takie od Astry, tyle że wzmocnione i jestem zadowolony (butlę od gazu też mam w kole zapasowym).

Napisano

Podobno od vectry są twardsze .Napiszcie po czym poznać że sprężyny są do wymiany ?

Napisano

> Podobno od vectry są twardsze .Napiszcie po czym poznać że sprężyny

> są do wymiany ?

U mnie siedział tył, no i na przeglądzie powiedzieli że mam pękniętą sprężynę.

Przed:

277092453-Nisko2.jpg

Po:

277092453-Wysoko2.jpg

post-56520-14352471667626_thumb.jpg

Napisano

> U mnie siedział tył, no i na przeglądzie powiedzieli że mam pękniętą

> sprężynę.

> Przed:

> Po:

O !!!!! kurczątko , u mnie wygląda to tak jak na pierwszej fotce , pewnie też prowadzenie jest gorsze ?

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak w kombi, ale ja u siebie w HB zakładałem Lesjoforsy

> (wzmacniane) 110 zł sztuka plus 20 zł robocizna za stronę czyli

> w sumie 260 zł. Jak chcesz to dam Ci namiary na warsztat, ja

> byłem zadowolony 15 minut i zrobione.

A gdzie kupiłes? Możesz podac dokładny adres? W tej cenie sa wzmacniane???? Ale skoro kupiules wiec tak musi byc . Prosze podaj mi namiary na ten sklep

Napisano
  • Autor

> ja kupiłem niedawno w łodzi naprzeciwko Geanta jest po drugiej

> stronie obok przejazdu taki sklep 105 zl/szt i jestem zadowolony

> firmy nie pamiętam jakas szwedzka

A jak nazywa sie ten sklep i na jakiej ulicy? Kiedy kupowałes w takiej cenie?

Napisano

> O !!!!! kurczątko , u mnie wygląda to tak jak na pierwszej fotce ,

> pewnie też prowadzenie jest gorsze ?

Najgorzej było zimą, jakikolwiek śnieg między kołami i już strach że zawadzę.

Napisano

> A gdzie kupiłes? Możesz podac dokładny adres? W tej cenie sa

> wzmacniane???? Ale skoro kupiules wiec tak musi byc . Prosze

> podaj mi namiary na ten sklep

Wymieniałem w listopadzie. Firma Amcar, Kolejowa 8 (od Pabianickiej) tel. (0-42) 684-06-42

Napisano
  • Autor

> Wymieniałem w listopadzie. Firma Amcar, Kolejowa 8 (od Pabianickiej)

> tel. (0-42) 684-06-42

Dzieki, jutro tam podjade i jak sie uda to w sobote moja astrunia bedzie na nowych sprezynkach zasuwac yay.gif

Napisano

> Nie wiem jak w kombi, ale ja u siebie w HB zakładałem Lesjoforsy

> (wzmacniane) 110 zł sztuka plus 20 zł robocizna za stronę czyli

> w sumie 260 zł. Jak chcesz to dam Ci namiary na warsztat, ja

> byłem zadowolony 15 minut i zrobione.

Podaj namiary na warsztat

Napisano

> Podaj namiary na warsztat

Podałem dwa posty wyżej zlosnik.gif Firma Amcar, Kolejowa 8 (od Pabianickiej) tel. (0-42) 684-06-42

Napisano
  • Autor

> Podałem dwa posty wyżej Firma Amcar, Kolejowa 8 (od Pabianickiej)

> tel. (0-42) 684-06-42

Włąsnie tam dzis byłem. Mieli spręzyny KME za 106 zł. A kupiłem Klej... cośtam smile.gif podobno szwedzkie i troche lepsze niewiem.gif po 123 zł

Napisano

> Włąsnie tam dzis byłem. Mieli spręzyny KME za 106 zł. A kupiłem

> Klej... cośtam podobno szwedzkie i troche lepsze po 123 zł

Kilen pewnie palacz.gif Wsio ryba. Jak bedzie Ci pisane ze ma peknac spring to pewnie i tak peknie hehe.gif

Napisano

> Włąsnie tam dzis byłem. Mieli spręzyny KME za 106 zł. A kupiłem

> Klej... cośtam podobno szwedzkie i troche lepsze po 123 zł

To pewnie te co ja założyłem:

Lesjofors

Napisano
  • Autor

> To pewnie te co ja założyłem:

> Lesjofors

O własnie - pudełka leżą w bagażniku wiec zapomniałem. Zobaczymy jak mi sie bedzie na nich w kombiaczku jeździć!

Napisano

> O własnie - pudełka leżą w bagażniku wiec zapomniałem. Zobaczymy jak

> mi sie bedzie na nich w kombiaczku jeździć!

Mam Lesjoforsy z przodu i jakos daja rade waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Mam Lesjoforsy z przodu i jakos daja rade

Szkoda ze nie masz ich na tyle - bo bym wiedział jak sie sprawują w Caravaniku bo chyba mamy podobne modele smile.gif

Napisano

Witam , kupiłem w sklepie lesioforsy , ale po wymontowaniu orginałow okazało sie że org. mają 1zwój więcej i są od tych szwedzkich ok. 1cm dłuższe (wyższe), oslabiony.gif co wy na to , oddałem springi do sklepu bo po co takowe zakładać. Kto wie jak własciwie okreslic przestrzeń między nadkolem a oponką(błotnikiem) aby stwierdzić że stare są do wymiany . Wzmacnianych od combi nie chcę bo tył według mnie stoi za wysoko , może inne firmy nie robią takiej sztuki confused.gif Ciekawi mnie też zdanie tych , którzy założyli springi od vectry -jak z wysokością itd,itp.

Napisano

Ciekawi mnie też zdanie tych , którzy założyli springi

> od vectry -jak z wysokością itd,itp.

Witam !

Pozwolę sobie przyłączyć się do tematu. Sprężyny ponoć są całe, ale już zmęczone (lata robią swoje). Ponieważ muszę je wymieniać u mechanika, to nie chciałbym kupować w ciemno.

Na obecnych nie da się jeździć - trze brzuchem o byle nierówności. Jeszcze gaz zrobił swoje.

Czytałem o tych sprężynach od Vectry, ale nie wiem o jakie konkretnie chodzi - Vectra A sedan ?

Napisano
  • Autor

No i juz temat odfajkowany. Od soboty jeżdze na nowych sprężynach Lejsfors. Są to sprężyny wzmacniane, ale wcale autko nie stoi nieprzyzwoicie wysoko - jest akurat o jakies 4 - 5 cm sie podniosło i teraz dopiero wygląda tak jak powinno byc.

Mechanik porównywał z emna sprężyny oryginalen i te nowe co kupilem i ich wysokośc była taka sama tyle ze te nowe drut maja grubszy bo wzmacniane. A ze jedna miałem pękniętą wiec obie nowe dałem.... i teraz mam jedna oryginalną dobrą na zbyciu...

Napisano

> No i juz temat odfajkowany. Od soboty jeżdze na nowych sprężynach

> Lejsfors. Są to sprężyny wzmacniane, ale wcale autko nie stoi

> nieprzyzwoicie wysoko - jest akurat o jakies 4 - 5 cm sie

> podniosło i teraz dopiero wygląda tak jak powinno byc.

> Mechanik porównywał z emna sprężyny oryginalen i te nowe co kupilem i

> ich wysokośc była taka sama tyle ze te nowe drut maja grubszy

> bo wzmacniane. A ze jedna miałem pękniętą wiec obie nowe

> dałem.... i teraz mam jedna oryginalną dobrą na zbyciu...

No to nie żle , a ja tak jak pisałem szwedzkie o ok cm niższe!

Napisano

Są to sprężyny wzmacniane, ale wcale autko nie stoi

> nieprzyzwoicie wysoko - jest akurat o jakies 4 - 5 cm sie

> podniosło i teraz dopiero wygląda tak jak powinno byc.

> Mechanik porównywał z emna sprężyny oryginalen i te nowe co kupilem i

> ich wysokośc była taka sama tyle ze te nowe drut maja grubszy

> bo wzmacniane

A jak z jazdą? Są dużo twardsze? Chodzi mi o to czy na nowych tył już tak nie siada pod obciążeniem?

Napisano
  • Autor

> Są to sprężyny wzmacniane, ale wcale autko nie stoi

> A jak z jazdą? Są dużo twardsze? Chodzi mi o to czy na nowych tył już

> tak nie siada pod obciążeniem?

Słuchajcie nie poweim Wam jak teraz sie jeździ tzn czy lepiej trzyma sie drogi czy jest bardziej przewidywalna bo jeszcze nie miałem az takiej mozliwości zeby sprawdzic. Ale powiem Wam o pierwszym odczuciu jak sie po mieście przejchałem - po prostu jakbym innym autkiem jechał, tył juz nie trzesie, nic sie nie telepie i nie stuka , z tyłu cisza. Ulice którymi jeżdze są akurat w stanie koszmarnym i na tych nierównościach samochód tez ciszej jedzie i nie podskakuje jak dawniej.

Oczywiście to są moje odczucia - ale sądze ze dobrym pomyslem bylo zalozenie sprezyn wzmacnianych zwłaszcza ze niedlugo ze swoją serce.gif na urlopik nad morze brykamy i wiadomo gaz zatankowany na full oraz ja jedna torbe a moja serce.gif z 10 toreb rotfl.gif wiec tak czy siak musiałem te sprezyny zalozyc smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.