Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

(Hydro) izolacja tarasu/balkonu

Featured Replies

Napisano

Problem był już podnoszony na forum parę razy ale jakoś ostatecznie nie wiedze, żeby były wytyczne jednoznaczne....

Musze skuć płytki z tarasu/balkonu

Całość jest po prostu wystającą płytą stropową i od góry i od spodu nie jest w żaden sposób zaizolowana (np styro).

1. Na głębokości, która mnie interesuje nie stanowi też fragmentu pomieszczeń wewnętrznych - ale jest giga mostkiem termicznym wchodzącym w sufit/podłogę (w zależności od tego czy jesteśmy w pomieszczeniu na parterze czy na piętrze. - więc chętnie dołoże przy okazji jakieś XPS - jak to mocować do sufitu?- w tym żelbecie wierci się fatalnie...

To że płytki sobie klawiszuja na pokryciu mnie nie ruszało - zalałem fugi jakąś folia w płynie/klejem polimerowym i dawało radę parę lat, .....ale widzę zaczyna podciekać poniżej - dokładnie pod jednym ze słupków barierki (też to ratowałem jakimś epoxydem/sikaflexem parę lat temu)

2. No właśnie Sprawy nie ułatwia barierka mocowana po chamsku od góry na 2x rurze fi  tak na oko 1 cal. Myślałem czy od razu nie przemieść mocowania na od czoła frontu - pytanie co z pasem nadrynnowym i rynną wtedy?

Zamierzam całość skuć i wywalić w cholerę do gołej płyty stropowej + ewentualnie przerobić podstawę tych słupków do barierki...

3. Pytanie Co dalej? i co po koleji?

Ma być dobrze i na 30 lat żebym miał spokój. - będę robił sam.

Balkon wąski, silnie nasłoneczniony popołudniami - mało używany... nie musi być reprezentacyjny szczególnie.

Napisano

Jak ma być na 30 lat to rób taras wentylowany (na stopkach).

Napisano
  • Autor

Widziałem
Też rozważam.
Co po kolei pod spód biorąc pod uwagę że chce dołożyć warstwę termo(styro)3a21b3a750edb39e83e7cc58dadffc82.jpg

Napisano
  • Autor

Na yt Mario mi się rzucił z filmikiem remontu balkonu- ale poza tym czego się spodziewałem nie widzę termoizolacji i widzę że zostawił pręty stalowe do barierki po prostu " od góry" tak jak były....

Napisano
  • Autor

Trafiłem też na coś takiego...ale co wtedy z dylatacja mi poprzecznymi ( jest dość długi)