Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żeby nie spadły mi meble kuchenne

Featured Replies

Napisano

Sytuacja jest taka, że w rogu kuchni jest komin systemowy (zajmuje ścianę od rogu na długości około 1-1,5m) i nie za bardzo można tam coś wywiercić :phi: 

I zastanawiam się, jak zrobić, żeby tam powiesić normalnie szafki ;] 

Proste rozwiązanie, to wygiąć szynę w rogu tak, żeby punkty mocowania były na prostopadłej ścianie i zastosować jakąś w miarę grubą szynę, żeby mi się toto nie zwichrowało na odcinku tego metrowego mostka.

Ale może takie rzeczy robi się jakoś profesjonalnie (narożniki, wzmocnienia)?

EDIT: fotka poglądowa

komin.png.7e1083300bfe88f51d7abc00f698a48a.png

Edytowane przez kiziuk

Napisano

A czemu niby nie miałbyś zamocować szyny do wieszania szafek w pustaku kominowym ? :hmm:

Przecież to są kominy wentylacyjne - idzie nimi wyłącznie powietrze - nawet jak się przewiercisz na wylot to nic się nie stanie.

Ludzie mają mieszkania w bloku, gdzie czasami cała jedna ściana jest z pustaków kominowych - ale jak jest otynkowana to nikt sobie tym głowy nie zaprząta.

Myślisz, że firmy od kuchni przy wieszaniu szafek przejmują się czymś takim i proszą o plany mieszkania przed wierceniem ?

Edytowane przez Tomo

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Tomo napisał(a):

A czemu niby nie miałbyś zamocować szyny do wieszania szafek w pustaku kominowym ? :hmm:

[...]

Myślisz, że firmy od kuchni przy wieszaniu szafek przejmują się czymś takim i proszą o plany mieszkania przed wierceniem ?

Nie wiem. Deweloper ma na ten temat własne zdanie i twierdzi, że nie można ;] 

Mam też niejakie wątpliwości, czy toto jest wystarczająco wytrzymałe, żeby taką szynę do tego przykręcić - a chciałbym jednak uniknąć sytuacji z wątku obok :) 

Napisano
Godzinę temu, kiziuk napisał(a):

Nie wiem. Deweloper ma na ten temat własne zdanie i twierdzi, że nie można ;] 

Mam też niejakie wątpliwości, czy toto jest wystarczająco wytrzymałe, żeby taką szynę do tego przykręcić - a chciałbym jednak uniknąć sytuacji z wątku obok :) 

Trzeba było obejrzeć mieszkanie już z tynkami to byś nie miał wątpliwości :hehe:

A tak serio to pustak kominowy jak najbardziej nadaje się pod powieszenie na nim szyny systemowej - żeby rozłożyć obciążenie możesz dać na tym odcinku kołki co 25-30 cm.

Napisano

A jaką grubość ma ścianka? Zawsze można nawiercić nie do końca i wkleić na kotwę chemiczną. 

Napisano
46 minut temu, snoopi_lubin napisał(a):

A jaką grubość ma ścianka? Zawsze można nawiercić nie do końca i wkleić na kotwę chemiczną. 

Pustaki kominowe w najcieńszym miejscu mają ok. 40 mm.

Napisano

Celować w ściankę prostopadłą pustaka i będzie wisiało