Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z hamulcami

Featured Replies

Napisano

Gdzie moze tkwic problem?

Mianowicie obiajawia sie tym ze strasznie mi sie grzeja hamulce z tylu (podczas zwyklej jazdy) np: po przejechaniu z pracy do domu, malo hamujac... po 15km dojezdzam do domu i az mi "dymia" zwlaszcza z jednej strony, smrod.. felga rozgrzana az dotknac nie mozna.

Wymienialem ostatnio linke hamulca recznego, szczeki z tylu (po obu stronach) cylindeki sprawne odbijaja.. nie zapieczone, ciagielka nowe.. itd.. bebny jedynie stare..

Czy to moze byc problem "regulacji" recznego? bo mam tak mniej wiecej na 4 zabki.. lapie odrazu na 2 pierwszych dosc ostro mozna sobie na recznym zawracac spokojnie..

Bylem wczoraj na przegladzie (tylnie hamulce robilem wlasnie ze wzgledu na przeglad tuz przed nim) i... opory toczenia pokazalo ze ok, a po uzyciu hamulca zasadniczego roznica miedzy lewym a prawym byla okolo 8-12%...

Czy moze cos sie zblokowalo, albo sie docieraja ? hmm.gifbiglaugh.gif

Sam nie wiem, nie spotkalem sie z czyms takim.. ale w tym seju to wszystko mozliwe (przed przegladem ze szczek "odkleila mi sie okladzina" po wymianie linki recznego i kilku nawrotach: w ramach co by sie dobrzy ulozylo zlosnik.gif )

Moze ktos ma jakies pomysly?

Czeka mnie wyjazd do Czestochowy okolo 550km w jedna strone i chcialbym to miec zrobione..

Moze jechac? (jak sie jedzie "lekki mul" ale daje rade) i sie dotra/uloza/zetra 270751858-jezyk.gif?...

Jak myslicie?

Napisano
sprawdz sobie naciagniecie linki albo ja odczep do testow i spradz co sie bedzie dzialo
Napisano
  • Autor

> sprawdz sobie naciagniecie linki albo ja odczep do testow i spradz co

> sie bedzie dzialo

Tak zrobilem.

Pozniej zaczepilem ponownie.. i.. pomoglo.. czyz te fiaty nie sa dziwne. Pojechalem jeszcze na komputerowe banadanie hamulcow i pokazalo ze wszystko ok, kilka mocniejszych szarpniec recznym tez ok.. hamowanie pedalem hamulca tez ok.. opory toczenia ok..

Wyjechalem z warsztatu, podjechalem jeszcze raz do pracy, zrobilem co mialem do zrobienia..

Wychodze, jade do domu... hamuje.. piszczy znow mi cos przy hamowaniu... z tylu, lekki oprocz przy ruszaniu czuc, oraz hamuje puszczony na luzie dosc szybko.

Zatrzymuje sie pod sklepem i smrod (dymia) hamulce z tylu... pozostalo mi odciagnac kombinerkami.. pomoglo.. ale teraz mam efekt "plywajacego" pedalu hamulca (tj. deptne go za pierwszym razem do podlogi i pedal ucieka do podlogi ze srednim efektem hamowania.. puszcze wcisne drugi raz robi sie wyzszy i hamuje dobrze..

Napisano

poluzuj linkę ręcznego

Napisano

> Tak zrobilem.

> Pozniej zaczepilem ponownie.. i.. pomoglo.. czyz te fiaty nie sa

> dziwne. Pojechalem jeszcze na komputerowe banadanie hamulcow i

> pokazalo ze wszystko ok, kilka mocniejszych szarpniec recznym

> tez ok.. hamowanie pedalem hamulca tez ok.. opory toczenia ok..

> Wyjechalem z warsztatu, podjechalem jeszcze raz do pracy, zrobilem co

> mialem do zrobienia..

> Wychodze, jade do domu... hamuje.. piszczy znow mi cos przy

> hamowaniu... z tylu, lekki oprocz przy ruszaniu czuc, oraz

> hamuje puszczony na luzie dosc szybko.

> Zatrzymuje sie pod sklepem i smrod (dymia) hamulce z tylu...

> pozostalo mi odciagnac kombinerkami.. pomoglo.. ale teraz mam

> efekt "plywajacego" pedalu hamulca (tj. deptne go za pierwszym

> razem do podlogi i pedal ucieka do podlogi ze srednim efektem

> hamowania.. puszcze wcisne drugi raz robi sie wyzszy i hamuje

> dobrze..

Problemem u Ciebie jest za mocno uciągnięta linka ręcznego - grzanie się hamulcy tylnych.

Co do objawu hamowania na 2,3 raz to obstawiałbym samoregulatory szczęk hamulca tylnego.

Po "zagotowaniu" hamulcy płyn do wymiany.

Do ponownej robótki hamulce tylne i to przez kogoś kto już coś grzebał w układach hamulcowych a nie przez amatora.

Od sprawnego układu hamulcowego nie zależy tylko Twoje życie więc o tym radzę pamiętać.

To tyle.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

(...)

> Do ponownej robótki hamulce tylne i to przez kogoś kto już coś

> grzebał w układach hamulcowych a nie przez amatora. (...)

Aso Fiata smile.gif

Napisano

> efekt "plywajacego" pedalu hamulca (tj. deptne go za pierwszym

> razem do podlogi i pedal ucieka do podlogi ze srednim efektem

> hamowania.. puszcze wcisne drugi raz robi sie wyzszy i hamuje

> dobrze..

moim zdaniem zagotowal sie plyn i zapowietrzyl uklad

Napisano

Ale napisał, że opory toczenia ma ok na rolkach. Może to jednak nie hamulce a łóżyska? Rozgrzewają się podczas jazdy, puchną i hamują... dogadaj się z kolesiem, żebyś mógł wjechać autem prosto z jazdy na rolki i potem po ostygnięciu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.