Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana biegów w DTL

Featured Replies

Napisano

Interesuje mnie (bo nie mam obrotka) przy jakiej prędkości zmieniacie biegi... podczas w miarę oszczędnej jazdy i dynamicznej... angryfire.gif

Napisano

Ja też obrotomierza nie posiadam, a biegi zmieniam według mniej więcej takiego schematu:

Jazda spokojna - I/praktycznie szarpnięcia auta do przodu; II/do 40, III/do 60, IV/do 80

Jazda nieekonomiczna - wszystkie biegi ile wlezie wink.gif I szczerze mówiąc na I nie zaprzątałem sobie głowy do ilu go duszę, ale II/do 90, III/do 110, IV/do 130, a na V max powyżej 150, więcej jakoś nie mogłem wydusić.

Pozdrawiam

> Interesuje mnie (bo nie mam obrotka) przy jakiej prędkości zmieniacie

> biegi... podczas w miarę oszczędnej jazdy i dynamicznej...

Napisano

Mi obrotek do niczego nie jest potrzebny zmieniam biegi na wyczucie i według potrzeby, nie obrarzaj sie ale jak sie kończy kurs na prawko to tam uczą jak zmieniać biegi. Ale niech ci będzie może masz mniejsze umiejętności...

W każdym razie z czasem to przyjdzie samo, jak pojezdzisz pare lat to nawet nie będziesz zerkał na obrotka (jak sie dorobisz takowego), i jazda będzie i płynna i ekonomiczna i dynamiczna.

Napisano

> Mi obrotek do niczego nie jest potrzebny zmieniam biegi na wyczucie i

> według potrzeby, nie obrarzaj sie ale jak sie kończy kurs na

> prawko to tam uczą jak zmieniać biegi. Ale niech ci będzie może

> masz mniejsze umiejętności...

To ciekawe co piszesz w takim razie jak nauczono Ciebie zmieniać biegi na kursie prawa jazdy bo jestem bardzo ciekawy? hmm.gif

> W każdym razie z czasem to przyjdzie samo, jak pojezdzisz pare lat to

> nawet nie będziesz zerkał na obrotka (jak sie dorobisz

> takowego), i jazda będzie i płynna i ekonomiczna i dynamiczna.

Ja niewyobrażam sobie jazdy bez obrotomierza! kupując auto był to dla mnie jeden z priorytetów.

Obrotomierz przydaje się, napewno ułatwia "tryb" ekonomicznej jazdy.

Ale zgadzam się, że i bez obrotka można też tak jeździć patrząc na prędkościomierz no ale... nie ma to jak patrzyć jak wskazówka wchodzi na czerwone pole grinser006.gif

A to że Kolega nie ma obrotka i jeździ nie znaczy, że ma lepsze umiejętności czerwona.gif

Napisano

> Interesuje mnie (bo nie mam obrotka) przy jakiej prędkości zmieniacie

> biegi... podczas w miarę oszczędnej jazdy i dynamicznej...

Ekonomiczna - do 2300-2500obr

dynamiczna do 3500obr ale roznie to bywa wink.gif

czolem

Oberon

Napisano

> Ekonomiczna - do 2300-2500obr

> dynamiczna do 3500obr ale roznie to bywa

> czolem

> Oberon

no super, tylko jakbys mogl podac predkosci na poszczegolnych biegach przy takich obrotach, bo kolega wyzej nie ma obrotka wink.gif

Napisano

> Ekonomiczna - do 2300-2500obr

> dynamiczna do 3500obr ale roznie to bywa

> czolem

> Oberon

Ekonomiczna to do 3000 rpm, dynamiczna do 4500 bo powyzej tego nie ma "ciagu".

Niskie obroty wcale nie sa takie ekonomiczne jak wiekszosc ludzi mysli, no chyba ze sie nie przyspiesza na niskich obrotach wtedy mozna zaoszczedzic troche paliwa.

Napisano

Jak by tak wszyscy jeździli że przy zmianie biegów patrzyli na obrotka to byśmy mieli nieźle dużo wypadków.

Jak sie jećździ już tyle lat co ja to obrotek jest nie potrzebny, bo auto trzeba wyczuć, kiedy zmienić bieg kiedy brakuje mocy i trza zredukować itp

A co do ekonomicznej jazdy to trzeba sie jej nauczyć sama zmiana biegów nie wystarczy, np chamowanie silnikiem...

Co do tego jak ja sie nauczyłem jezdzić na nauce bez obrotka, to w czasach kiedy ja sie uczyłem to nie we wszystkich autach one były a zwłaszcza tym na którym sie uczyłem a raczej zdawałem bo tak sie składa że na kurs poszedłem jak już umiałem jezdzić. Może tego nie rozumiesz ale ja pochodze z rodziny gdzie wszyscy są kierowcami zawodowymi tak jak i ja więc mi takie żeczy przyszły łatwo.

A obrotek nie jest w aucie aż tak potrzebny jak np wskaźnik temperatury wody,

Napisano

> Jak by tak wszyscy jeździli że przy zmianie biegów patrzyli na

> obrotka to byśmy mieli nieźle dużo wypadków.

Jak ktoś dobrze jeździ to żaden problem...

> Jak sie jećździ już tyle lat co ja to obrotek jest nie potrzebny, bo

> auto trzeba wyczuć, kiedy zmienić bieg kiedy brakuje mocy i trza

> zredukować itp

> A co do ekonomicznej jazdy to trzeba sie jej nauczyć sama zmiana

> biegów nie wystarczy, np chamowanie silnikiem...

Ja wcale nie napisałem, że obrotek jest potrzebny tylko się przydaje.

Nie wierze, że po nasłuchiwaniu silnika potrafisz powiedzieć ile ma obrotów i że akurat teraz trzeba zmienić bieg bo jest np. 2900 obr. na min! Jeźdze już troche i wiem po sobie jak czasami wydaje mi się, że silnik wyje i trzeba zmienić bieg, a na obrotku jest 2500 obr. Czasami jade i prawie nie słysze silnika, a na obrotku jest 3500 obr. Albo jak głośno słucham radia to choćbym miał 5000 obr. to silnika nie usłysze, a odczuwalna prędkość może być w zależności od wielu czynników różna więc nie jesteś w stanie powiedzieć bez partrzenie na prędkościomierz ani obrotomierz akurat ile w danej chwili jedziesz.

> Co do tego jak ja sie nauczyłem jezdzić na nauce bez obrotka, to w

> czasach kiedy ja sie uczyłem to nie we wszystkich autach one

> były a zwłaszcza tym na którym sie uczyłem a raczej zdawałem bo

> tak sie składa że na kurs poszedłem jak już umiałem jezdzić.

> Może tego nie rozumiesz ale ja pochodze z rodziny gdzie wszyscy

> są kierowcami zawodowymi tak jak i ja więc mi takie żeczy

> przyszły łatwo.

> A obrotek nie jest w aucie aż tak potrzebny jak np wskaźnik

> temperatury wody,

Też uczyłem się jazdy bez obrotomierza i wtedy było mi to obojętne czy on jest czy nie ma.

To że ktoś pochodzi z rodziny zawodowych kierowców również nie świadczy o umiejętnościach!

W nowych Astrach wogóle nie ma wskaźnika temp. wody.

Pzdr. 20.GIF

Napisano

> Nie wierze, że po nasłuchiwaniu silnika potrafisz powiedzieć ile ma

> obrotów i że akurat teraz trzeba zmienić bieg bo jest np. 2900

> obr. na min!

Kto mówi o nasłuchiwaniu, pisałem o wyczówaniu a raczej mi o to chodziło. Jak jade to radio gra i silnika wogóle nie słysze, po prostu czuje czy auto ma moc czy nie w danym momencie i jak ciągnie, wyczówam moment że jak dodam gazu więcej to zacznie szarpać albo sie dławić to wtedy redukuje. Niewiem jak to opisać po prostu od paru lat robie to odruchowo nie myśle o tym samo wychodzi, a jazda jest ekonomiczna (sprawdzone spalanie)

Ale np w mondeo ojca gdzie jest 155km to tak jest pełna moc w każdym momencie i na każdym biegi (i pod każdą postacią)

tam jest obrotek ale na niego nie patrze, no chyba tylko wtedy jak stoje w korku albo ruszam i jest włączona klima to zerkam na niego co by nie zgasł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.