Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kto tu się zna na lekko muzealnych drutach do prądu?

Featured Replies

Napisano

Poprawiałem wczoraj znajomej instalację elektryczną w starszym budynku, robioną kiedyś przez jakichś partyzantów (jak to w PRLu bywało). Poza różnymi niecodziennymi rozwiązaniami, trafiały się też różne kable - między innymi taki:

kabel.jpg.f2e93b63dad35e05e0912380c5a18f74.jpg

W życiu widziałem już różne, ale wcześniej nigdy nie próbowałem ich dopasować do okresu, w którym były stosowane i do czego.

Tu mamy dwie izolowane żyły i trzecią prowadzoną "gołą" tylko w zewnętrznej izolacji.

Czy to było w czasach, kiedy powszechne było uziemianie do metalowej rury wodociągowej, czy też ten kabel miał zupełnie inne zastosowanie?

Napisano

To nie jest popularne rozwiązanie stosowane w Polsce, w tamtych latach.

Wygląda, jakby sam przewód, jak i technologia były zajumane z zagranicy (może elektryk, który to robił, pracował za granicą).

Raczej, dość popularne z tego co wiem we Francji to było.

@Lucyfer możesz potwierdzić?

Napisano
10 godzin temu, kiziuk napisał(a):

Czy to było w czasach, kiedy powszechne było uziemianie do metalowej rury wodociągowej, czy też ten kabel miał zupełnie inne zastosowanie?

To jest cały czas stosowane rozwiązanie w cywilizowanym świecie. Izolacja ochronnego jest bez sensu, więc często się tego nie robi. Kolory też masz jak stosowane obecnie  m.in. w UK.

Napisano
8 godzin temu, technix napisał(a):

To nie jest popularne rozwiązanie stosowane w Polsce, w tamtych latach.

Miałem takie kable w instalacji, w lokalu z lat 70-tych, w którym był w PRL nadajnik TV. To były te, lepsze kable na tamte czasy. W pozostałej części budynku były aluminiowe.

Napisano
  • Autor
49 minut temu, malrapida napisał(a):

Kolory też masz jak stosowane obecnie  m.in. w UK.

Właśnie czytam, że w cywilizowanym, to w zasadzie teraz tak jak u nas :phi: Czerwono/czarne są zabronione w UK w nowych instalacjach od 2006 roku. 

Ale jak już wiem, czego szukać, to rzecz jest prosta :ok:

Jak się człowiek przyzwyczai do jednego rozwiązania i nie robił gdzie indziej, to dziwne wszystko, co inne. 

Edytowane przez kiziuk

Napisano
23 godziny temu, technix napisał(a):

Wygląda, jakby sam przewód, jak i technologia były zajumane z zagranicy (może elektryk, który to robił, pracował za granicą).

Ożarów robił takie pod koniec ubiegłego wieku.

Kładłem taki kabel w domu. Nieizolowany używany był jako ochronny.

Napisano
W dniu 28.12.2022 o 20:31, kiziuk napisał(a):

Czerwono/czarne są zabronione w UK w nowych instalacjach od 2006 roku. 

Nie wiem co tam, gdzie piszą. Właśnie sobie przywiozłem trochę takich kabli z UK do remontu swojego mieszkania bo są tam tańsze niż u nas i lepsze. Zajmują mniej miejsca. 🙃

Napisano
W dniu 28.12.2022 o 19:42, malrapida napisał(a):

To jest cały czas stosowane rozwiązanie w cywilizowanym świecie. Izolacja ochronnego jest bez sensu, więc często się tego nie robi. Kolory też masz jak stosowane obecnie  m.in. w UK.

Podnosi wytrzymałość mechaniczną, dodatkowo podnosi Riso L-> PE, co akurat jest pożądane.

Napisano
23 godziny temu, mayster_tcz napisał(a):

Podnosi wytrzymałość mechaniczną, dodatkowo podnosi Riso L-> PE, co akurat jest pożądane.

Przez kogo pożądane? Przecież wiesz jaka jest norma i jak trudno jej nie spełnić. Trzeba się nieźle postarać. Wytrzymałość może być zaletą i wadą. Ja wolę cieńsze i łatwiej układające się kable, zajmujące mniej miejsca.