Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

lampka FIAT CODE

Featured Replies

Napisano

witam WAS serdecznie!

Dziś jadąc odcinek ok. 200 km i w końcowej fazie tej drogi (a była to droga w deszczu) zaświeciła mi się kontrolka blokady uruchomienia silnika. Po wyłączeniu silnika już był klops. Po wielu próbach kręcenia kluczykiem, odpięcia klem i odczekaniu udało się tego mojego wariata uruchomić i wracałem czym prędzej, a spineyes.gif znów się zaświecił na desce. Teraz stoi w garażu i znów nie pali a ja liczę na Was, co z tym robić.

A kupiłem bravkę z jednym kluczem (drugi dorobiłem), nie mam "brązowego klucza".

Proszę pomóżcie...

A za lawetę w Krakowie powiedział mi koleś 2,50zł/km netto a Polinar pracuje do 14-tej w soboty no i do domu dotarlem cudem.

Miło jest wracać do domu...

Napisano

Czy masz kartę z pięciocyfrowym kodem do centralki Fiat Code.

Karta jest podobna do karty bankomatowej.

Przy pomocy tego kodu możesz alarmowo odpalić auto.

Jeżeli nie masz klucza brązowego to klops. Chyba tylko on koduje pozostałe klucze

Napisano

Jezeli lampka raz zapala sie, raz nie, przyczyny szukalbym w jakichs luznych badz zasniedzialych stykach, ew. elektronika odczytujaca immo sie wali.

Napisano
  • Autor

> Czy masz kartę z pięciocyfrowym kodem do centralki Fiat Code.

> Karta jest podobna do karty bankomatowej.

> Przy pomocy tego kodu możesz alarmowo odpalić auto.

> Jeżeli nie masz klucza brązowego to klops. Chyba tylko on koduje

> pozostałe klucze

nie mam właśnie ani klucza "mastera" ani karty kodowej, takiego zakupu dokonałem no ale cóż, auto zjechało z Holandii i nie miał właściciel (twierdził, że zagubił ale sam był jakiś taki zagubiony).

Ja też dziś przez ten incydent z bravką byłem "zaginiony w akcji" ... z dala od domu

Napisano
  • Autor

wróciłem z garażu... i coś jest na rzeczy bo faktycznie coś tam chyba nie styka albo pada elektronika immo bo raz gaśnie ten cholerny żółty klucz a raz nie, trochę pogrzebałem pod maską

Napisano

odłączyć...problemy się skończą..

Jak? Nie wiem, ale wiem że można...

Napisano

> wróciłem z garażu... i coś jest na rzeczy bo faktycznie coś tam chyba

> nie styka albo pada elektronika immo bo raz gaśnie ten cholerny

> żółty klucz a raz nie, trochę pogrzebałem pod maską

A masz drugi kluczyk niebieski?

Jeśli tak to spróbuj nim. Może problem leży w transponderze kluczyka.

Napisano

> witam WAS serdecznie!

> Dziś jadąc odcinek ok. 200 km i w końcowej fazie tej drogi (a była to

> droga w deszczu) zaświeciła mi się kontrolka blokady

> uruchomienia silnika. Po wyłączeniu silnika już był klops. Po

> wielu próbach kręcenia kluczykiem, odpięcia klem i odczekaniu

> udało się tego mojego wariata uruchomić i wracałem czym prędzej,

> a znów się zaświecił na desce. Teraz stoi w garażu i znów nie

> pali a ja liczę na Was, co z tym robić.

> A kupiłem bravkę z jednym kluczem (drugi dorobiłem), nie mam

> "brązowego klucza".

> Proszę pomóżcie...

> A za lawetę w Krakowie powiedział mi koleś 2,50zł/km netto a Polinar

> pracuje do 14-tej w soboty no i do domu dotarlem cudem.

> Miło jest wracać do domu...

Mam często to samo. Lampka się często zapala, ale auto daje się na szczęście bez problemu uruchomić. Takie sprawy najlepiej załatwić w ASO. Nie wiem ile oni biorą za kasowanie ewentualnych błędów, ale warto zapytać. Jak krzykną dużo, to próbuj może u jakiegoś elektronika samochodowego, albo speca od alarmów i immobiliserów.

Inna sprawa, czy to jest problem układu czy sfatygowany kluczyk.

Powodzenia i pozdrowienia.

Napisano

Przy okazji watku o elektronice - znajomy byl swiadkiem pomocy przy otwieraniu jakiegos nowszego BMW z serii 7 (elektroniczne klucze). Gosc podjechal z laptopem, postawil na dachu, uruchomil programa i po kilku sekundach drzwi sie otworzyly smile.gif Nie wiem tylko jak zabezpieczane sa BMW i czy on dobieral sie do kluczyka czy alarmu. W kazdym razie ciekawie smile.gif

Napisano

mnie sie tez siweci po przekreceniu kluczyka, ale po chwili gasnie i wiecej juz sie nie zapala. nie wiem, czytak ma byc, w kazdym raize w czasie jazdy sie nie zaswieca, auto nie gasnie ani nic podobnego-to chyba sie nie ma czym pzrejmowac, moze tak ma byc?

I jeszcze prosba lamera:moze mi ktos wytlumacyzc o co chodzi ztym kluczem serwisowym i karta kodowa, jak tego w ogole uzywac i w jakich okolicznosciach? Bo mam i serwisowego klucyzka i ta karte, ale nie wiem tak wlasciwie do czego one sa mi potrzebne smile.gif Z góry dziękuje smile.gif

Napisano

> mnie sie tez siweci po przekreceniu kluczyka, ale po chwili gasnie i

> wiecej juz sie nie zapala. nie wiem, czytak ma byc, w kazdym

> raize w czasie jazdy sie nie zaswieca, auto nie gasnie ani nic

> podobnego-to chyba sie nie ma czym pzrejmowac, moze tak ma byc?

> I jeszcze prosba lamera:moze mi ktos wytlumacyzc o co chodzi ztym

> kluczem serwisowym i karta kodowa, jak tego w ogole uzywac i w

> jakich okolicznosciach? Bo mam i serwisowego klucyzka i ta

> karte, ale nie wiem tak wlasciwie do czego one sa mi potrzebne

> Z góry dziękuje

Tak własnie ma byc przekrecasz kluczyk zapala sie kontrolka i po chwili gasnie. Ale w trakcie jazdy nie powinna sie zapalac.

Napisano

Bo mam i serwisowego klucyzka i ta

> karte, ale nie wiem tak wlasciwie do czego one sa mi potrzebne

Dopiero bordo kluczyk i karta przyda ci się , jak kiedyś nie zgaśnie ci kontrolka Fiat Code.

Na razie tym się nie przejmuj.

Pamiętaj że nie jest zalecana codzienna jazda z bordo kluczykiem.

Tylko na niebieskich.

Pozdrawiam

Napisano

> Pamiętaj że nie jest zalecana codzienna jazda z bordo kluczykiem.

> Tylko na niebieskich.

A co moze sie stac jezeli sie jezdzi tylko na tym bordowym??? Bo siostra ma punto i tylko własnie bordowy kluczyk i tylko jego uzywa.

Napisano

> Tak własnie ma byc przekrecasz kluczyk zapala sie kontrolka i po

> chwili gasnie. Ale w trakcie jazdy nie powinna sie zapalac.

No to u mnie jest tak, że przekręcam kluczyk, auto zapala i lampka nie gaśnie do momentu, az wyłączę silnik. Mam tak mniej więcej co piate uruchomienie samochodu.

Rozmawiałem z facetem który kiedys pracował w serwisie fiata. Mówił mi, ze świecący się kluczyk moze oznaczć nie tylko problemy z immobilizerem, ale też inne błędy w kompie samochodu. Polecał podjechanie do jakiejś stacji obsługi (niekoniecznie autoryzowanej) i reset kompa.

Tyle usłyszałem wink.gif

Pozdrawiam

Napisano

>... zaświeciła mi się kontrolka blokady

> uruchomienia silnika. Po wyłączeniu silnika już był klops. Po

> wielu próbach kręcenia kluczykiem, odpięcia klem i odczekaniu

> udało się tego mojego wariata uruchomić...

To niekoniecznie musi to być coś poważnego, chociaż w tym przypadku trudno powiedzieć.

Ja też miałem kiedyś "przygodę" z Fiat Code, nie mogłem odblokowac immobilizera kluczykiem i przez miesiąc odpalałem awaryjnie (na szczęście miałem kartę kodową), bo wszyscy elektronicy u których byłem albo chcieli rozkodowywać centralkę (1 kpln), albo ją wymieniać (ASO - jeszcze więcej).

Znalazłem w końcu bardzo kumatych (w Łodzi), którzy nie dość, że byli tani, to jeszcze od razu wyczaili, że tylko padła antena (ta przy stacyjce) ...:) inni od razu myśleli, że to nie wiadomo co się zepsuło...

No i niby błachostka, a ci fachowcy nie mogli dac rady, a niektórzy z nich byli naprawdę dobrzy...

Acha, generalnie ASO bym nie polecał, lepiej znaleźć znającego się na rzeczy elektronika, a najlepiej zdiagnozować u dwóch, jeśli ten pierwszy określi naprawę jako bardzo kosztowną.

Na elektronice zna się znacznie mniej osób niż na mechanice, dlatego zdarza się że wkręcają ludzi i narażają na koszty... sam byłem bliski wyłożenia prawie 2 tys...

pzdr.

Martinez

Napisano

> Tak własnie ma byc przekrecasz kluczyk zapala sie kontrolka i po

> chwili gasnie. Ale w trakcie jazdy nie powinna sie zapalac.

no tak, chyba że Ci zgaśnie silnik w trakcie jazdy i odpalisz go jadąc, wtedy immobilizer jest odblokowywany i pozwala zapalić silnik ale lampka nie gasnie...

pzdr.

Martinez

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.